Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
11 april 2018
Artikel delen

Laagdrempelige Maxx-app voor hulp bij alcoholgebruik

Het Trimbos Instituut heeft een app geïntroduceerd die mensen moet helpen om zelfstandig te minderen of te stoppen met alcohol. Maxx is een gratis app die volgens het verslavingsinstituut op een positieve en praktische manier ondersteunt bij het minder of geen alcohol drinken op lastige momenten. De app is gemaakt met financiering van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Het Trimbos-instituut kondigde de ontwikkeling van de app in september 2017 aan. Daarvoor heeft de organisatie onder meer advies gevraagd aan potentiële gebruikers. Het ging om 30-plussers die regelmatig apps gebruiken en die wel eens denken over minder drinken of stoppen met drinken, waarbij men zelfstandig en anoniem een app als ondersteuning wil gebruiken.

Laagdrempelige, anonieme hulp

De Maxx app moet laagdrempelig en anoniem helpen bij het minderen en stoppen van alcohol drinken. Maxx is gebaseerd op onder andere de cognitieve gedragstherapie en zelfregulatie theorie. Uit onderzoek blijkt dat zelfhulpinterventies een positief effect kunnen hebben op het verminderen van alcoholconsumptie. Maxx wordt gratis aangeboden via de App Store en Google Play Store.

De app is bedoeld voor iedereen ouder dan 18 jaar die zijn of haar leefstijl wil verbeteren door minder alcohol te drinken. Wie het risico op gezondheidsproblemen wil verminderen, fitter wil worden, beter wil slapen of een gezonder gewicht wil hebben. Maxx is ook geschikt voor wie tijdelijk, bijvoorbeeld een maand, wil stoppen met drinken en voor mensen die al gestopt zijn en dit willen volhouden.

De app heeft ook zijn beperkingen. Hij is niet geschikt voor mensen met een alcoholverslaving die last krijgen van ontwenningsverschijnselen wanneer ze stoppen met drinken. Voor hen blijft professionele begeleiding van een huisarts of instelling voor verslavingszorg noodzakelijk. Dit jaar gaat het Trimbos-instituut de Maxx app verder implementeren en evalueren.

Aanbod Maxx-app

Wat biedt de app onder meer?

  • Het dagelijks bijhouden van alcoholgebruik in een logboek. Je ziet zo direct hoe het gaat en krijgt van Maxx feedback en advies.
  • Het bepalen van concrete doelen, voor houvast en richting.
  • Het volhouden van het minderen of stoppen.

Maxx moet verder helpen bij het voorbereiden van situaties waarin een gebruiker het lastig vindt om niet (te veel) te drinken en herinnert desgewenst aan een plan van aanpak. De app biedt aanmoedigingen, geeft tips en laat weten wat de vorderingen zijn. Verder zijn er praktische oefeningen, testjes en tips te vinden over zaken zoals het omgaan met stress en terugval.

Trimbos en apps

Het Trimbos heeft de afgelopen jaren meer apps ontwikkeld die zijn gericht op het tegengaan of afkomen van een verslaving. Zo lanceerde het instituut in april 2016 de Stopstone-app met het doel jongeren, die gemotiveerd zijn om te stoppen met roken, te ondersteunen bij hun stoppoging. Dit jaar zou een vernieuwd versie geïntroduceerd worden. Het online traject MijnKoers biedt trainingen die ex-kankerpatiënten moeten helpen bij het stoppen van roken of het nuttigen van alcohol via een persoonlijk stopplan.

Verder werd de Red Alert app in september 2016 gelanceerd. Het doel van deze app is niet zozeer het tegengaan van een verslaving, maar het waarschuwen van gebruikers van uitgaansdrugs voor pillen die een extra groot risico voor de gezondheid met zich meebrengen. Het Trimbos-instituut bepaalt welke pillen dat zijn op basis van wetenschappelijke informatie.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen