Search
Close this search box.
Search

Leefstijlmonitoring bij Alzheimer met sensoren

Ongeveer 79 procent van de mensen met dementie woont nog thuis. Meestal gaat het om beginnende dementie maar ook kunnen mensen soms in een meer gevorderd stadium thuis blijven wonen. Belangrijk is wel dat deze groep goed gemonitord wordt en waar nodig geholpen. Met levensstijlmonitoring die mogelijk is dankzij sensoren, lukt dit steeds beter.

Sensoren, met name bedsensoren, worden al langer intensief gebruikt om de levensstijl van ouderen te monitoren. Bijvoorbeeld om in zorgcentra valrisico te verlagen of mensen in bepaalde ruimtes wel of niet toe te laten. Maar ook voorouderen met Alzheimer die nog thuis wonen is leefstijlmonitoring een interessante optie. Het doel van die leefstijlmonitoring is niet om ze te betuttelen, maar juist om het gesprek aan te gaan zodat betrokkenen langer veilig thuis kunnen blijven wonen.

Bewegingsactiviteiten registreren

Bij leefstijlmonitoring wordt een netwerk gebruikt van slimme sensoren die op diverse strategische plekken in de woningen zijn geplaatst. Op die manier kunnen de bewegingsactiviteiten van een bewoner goed worden gevolgd. Met name als er opeens afwijkende patronen zijn, kan dat op afstand worden gezien en indien nodig kan de bewoner geholpen worden. Dergelijke leefstijlmonitoring is ideaal voor mensen met beginnende Alzheimer. Dankzij deze slimme wijze van monitoring kunnen ze nóg langer thuis blijven wonen.

Zo lang mogelijk thuis

Veel mensen weten het niet, maar in Nederland wonen nog heel veel mensen met beginnende en zelfs enigszins gevorderde dementie nog ‘gewoon’ thuis. Sterker nog: 79% van de mensen met dementie woont thuis en wordt verzorgd door hun naaste familie en omgeving, de zogenaamde mantelzorgers. Er zijn in Nederland zelfs ruim 800.000 mantelzorgers van mensen met dementie. Thuis wonen lukt vaak nog dankzij die mantelzorgers, thuiszorg en het in overleg ingrepen doen zoals het verwijderen van het gastoestel, het stoppen met autorijden, het installeren van een traplift en goed geplande monitoring thuis en op afstand. Iedere mens met dementie is anders dus er zullen ook met iedere betrokkene op maat afspraken gemaakt moeten worden.

Leefstijlmonitoring: afwijkingen automatisch doorgeven

Bij leefstijlmonitoring met sensors worden opvallende afwijkingen in de lifestyle geautomatiseerd doorgegeven aan een mantelzorger of zorgverlener. Zo kan bijvoorbeeld blijken dat iemand heel erg onrustig is en in de avond herhaaldelijk uit bed komt of ligt te woelen. Ook kan het dat de koelkastdeur nog maar zelden wordt opengemaakt of dat mensen vrijwel nooit meer boodschappen doen. In dat soort gevallen is er gerichte ondersteuning nodig die in overleg kan worden georganiseerd.  

Op de website van Vliegwiel (digitale transformatie in de zorg) wordt uitgelegd: ‘De sensoren registreren 24 uur per dag, 7 dagen per week. Deze sensoren zien alleen beweging. Het zijn dus géén camera’s. Na het aanbrengen van de sensoren, geven ze de metingen door aan een computerprogramma. Dit programma brengt in twee weken tijd het dagelijks leefpatroon in beeld van de persoon met Alzheimer.’ Zorgverleners of mantelzorger of familie kunnen meekijken via een app of smartphone. Het systeem geeft bijvoorbeeld met kleurensignalen aan of alles normaal is of dat er afwijkingen zijn. In de praktijk werkt het systeem vooral preventief in plaats van reactief zoals alarmering. Sommige zorgorganisaties denken dat ze door leefstijlmonitoring de frequentie van bezoeken aan de cliënt kunnen verminderen naar een keer per acht weken. Én dat escalaties minder voorkomen.

Peter icthealth

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Hersenatlas
Zwaartekracht-subsidie voor hersenatlas en het lot van eiwitten
Aneurysma
Nieuwe betrouwbare methode om aneurysma’s te volgen
leerling-verpleegkundigen
Albert Schweitzer succesvol met behoud leerling-verpleegkundigen
Databeschikbaarheid
Betere zorg dankzij goede databeschikbaarheid
Woonomgeving
Empathische woonomgeving past zich aan bij wensen bewoners
Gegevens delen
Derde pilot proactief gegevens delen
Digitalisering expertisecentrum
Expertisecentrum bundelt kennis digitalisering en welzijn
wiel
Wiel zelf uitvinden hoeft niet, maar ontwikkel er wel op door
breuk
Virtual Fracture App slaat aan in Albert Schweitzer
monitor
E-healthmonitor signaleert stagnerende inzet digitale zorg
Volg jij ons al?