Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

LSP-beheerder VZVZ vereenvoudigt structuur voor nieuwe governance

Er is een nieuwe fase aangebroken voor VZVZ. Dat stelt Antoon Kuijpers, lid van de Raad van Bestuur van VZVZ, beheerder van het Landelijk Schakelpunt (LSP). Meer zorgaanbieders willen met het LSP werken, patiënten krijgen de beschikking over hun medische gegevens en nieuwe producten en diensten dienen zich aan. Daar hoort een nieuwe governance bij, met een structuur die beter aansluit bij deze ontwikkelingen, meent het bestuurslid.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

De nieuwe fase werd volgens Kuijpers al ingezet met het Business Plan 2016-2020. “De eerste periode van VZVZ, tussen 2013 en 2016, stond in het teken van opbouwen. VZVZ en de zorginfrastructuur moesten hun plaats in het zorgveld nog veroveren: bij zorgaanbieders en bij patiënten. Dat is gelukt: het Landelijk Schakelpunt is er, doet wat het moet doen en wordt door steeds meer zorgaanbieders gebruikt. Veel apotheken, huisartsenposten, huisartsenpraktijken en ziekenhuizen zijn aangesloten op het LSP. En 13 miljoen Nederlanders hebben één of meerdere zorgaanbieders toestemming gegeven voor de uitwisseling van hun medische gegevens. Daar hebben heel veel betrokkenen keihard voor gewerkt.”

Landelijk Schakelpunt van grond krijgen

Dat geldt in het bijzonder voor de tachtig afgevaardigden in de acht statutaire organen van de governance van VZVZ. “Alle mensen in die verschillende raden hebben zich jarenlang enorm ingezet om VZVZ en het Landelijk Schakelpunt van de grond te krijgen en op de kaart te zetten”, vervolgt Antoon Kuijpers. “Dat was een roerige periode, maar iedereen is er vol voor blijven gaan. We zijn hen dan ook zeer erkentelijk voor hun inspanningen en de positieve resultaten die dat heeft opgeleverd.”

De kern van de veranderingen in de governance is tweeledig, aldus Kuijpers. Zo is de structuur sterk vereenvoudigd: van acht naar drie raden, bemenst door 27 in plaats van 80 personen. Die vereenvoudiging maakt ons een stuk slagvaardiger. Die slagvaardigheid is volgens Kuijpers nodig, omdat de grote omvang van de governance zou zorgen voor complexe overlegstructuren. Een externe evaluatie van de governance, die vorig jaar is uitgevoerd, bevestigde dat.

VZVZ: grotere rol patiënt

“Door die laag af te slanken, kunnen we sneller beslissen en handelen”, stelt Kuijpers. “Maar minstens zo belangrijk is dat de patiënt een veel grotere rol krijgt in onze governance-structuur, een ontwikkeling die zich overal in de zorgsector voordoet. Patiëntenfederatie Nederland krijgt een kwart van de zetels in de Algemene Vergadering; de overige 75 procent is voor de zorgkoepels die de LSP-gebruikers vertegenwoordigen.”

Die samenstelling moet versnelling opleveren door efficiëntere, breder gedragen afstemming. Bijvoorbeeld over het werkplan dat leidend is voor de doorontwikkeling van het Landelijk Schakelpunt. Maar ook over nieuwe ontwikkelingen bij VZVZ, zoals het beheer van MedMij en Koppeltaal. In deze samenstelling kunnen we beleidsveranderingen in de zorgsector veel sneller en beter vertalen naar de dagelijkse praktijk van VZVZ. Daarmee willen we van nog grotere waarde zijn voor de zorg in Nederland.”

LSP faciliteert in basisbehoefte

Het Landelijk Schakelpunt (LSP) voorziet duidelijk in een basisbehoefte, zo stelde VZVZ onlangs. Het faciliteert al veel vormen van digitale uitwisseling van medische gegevens, zoals tussen eerste lijn en tweede lijn. Dat stelt VZVZ, de organisatie die het platform voor (regionale) uitwisseling van medische gegevens beheert. Meer mogelijkheden worden binnenkort geïntroduceerd.

 

Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019
Meer weten over hoe, waarmee en met wie de zorg haar toekomst implementeert? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn gratis, dus wacht niet en 
meld u snel aan want op is op!

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen