LUMC experimenteert met HoLoLens voor studie-ondersteuning

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) beschikt sinds kort over een zelf ontwikkelde app die het mogelijk maakt om studenten met behulp van een AR (augmented Reality) bril ondersteunend lesmateriaal aan te bieden. Bijvoorbeeld een hologram van een 3-dimensionaal anatomisch model van het onderbeen.

Dr. Beerend Hierck, docent op de afdeling Anatomie en Embryologie van het LUMC, schrijf in een blog over de voordelen van AR. Hij maakt daarbij nadrukkelijk onderscheid met virtual reality (VR), aangezien de gebruikte bril de omgeving gewoon toont en niet vervangt met een virtuele omgeving. De bril die gebruikt wordt is de HoloLens van Microsoft, in feite een draagbare en draadloze Windows 10-computer.

Beelden die de werkelijkheid om gebruikers heen aanvullen – zoals het genoemde hologram, worden geprojecteerd aan de binnenkant van de brilglazen. Immersive experience is dat de fictie wordt op zo’n manier toegevoegd aan de werkelijkheid, dat ze in je hoofd één worden.  ‘Vanuit het onderwijs levert dat een interessante situatie op,’ schrijft Beerend Hierck. ‘Je kunt materiaal toevoegen aan de onderwijsruimte. De studenten uit mijn mentorgroep vinden het prototype van de app al helemaal geweldig!’

Met de app blijft het idee van een werkcollege overeind volgens de docenten kan de student om het hologram heenlopen en er iets mee doen. Zo kan de enkel van het hologram meebewegen met de enkel van de student. ‘Je ziet op deze manier wat er tijdens het wandelen gebeurt in je eigen enkel.  Daarmee wordt het hologram echt van jou en ga je ermee experimenteren. Ondanks het feit dat mixed reality nog niet grootschalig toepasbaar is in het onderwijs, voorspellen alle experts dat het groter zal worden dan virtual reality.’

Co-creatie

De ontwikkeling van apps voor de HoloLens gebeurt met behulp van open software die ook wordt gebruikt in de gaming-scene. Studenten die overweg kunnen met de Unity3D – software waarmee games worden gemaakt – kunnen meehelpen met het bouwen van hun eigen onderwijsinnovatie. Co-creatie zogezegd.

Overigens wordt de HoloLens nog niet officieel in Nederland verkocht, voorlopig wordt in kleine groepjes onderzocht wat de meest effectieve inzet is in het onderwijs.  Dat gebeurt mede met behulp van een subsidie van SURF, de ICT-samenwerkingsorganisatie van het onderwijs en onderzoek in Nederland.

Met het concept voor de app ‘hebben we de SURF Innovation Challenge 2016-2017 gewonnen in samenwerking met het Centre for Innovation/New Media Lab van de Leidse Universiteit,’aldus Hierck. ‘Er is nationaal en internationaal grote belangstelling voor ons project, omdat we op dit gebied wereldwijd enorm  voorop lopen.’

Impact van AR

De impact van augmented en virtual reality devices op de zakelijke markt neemt de komende jaren snel toe volgens marktonderzoeksbureau ABI Research. Dat schreef vorig jaar augustus over een ‘vloedgolf van zakelijke applicaties’. Het onderzoeksbureau verwacht onder meer dat smart glasses voor AR-gaming toepassingen met een gemiddelde jaarlijkse groei van 82 procent tot en met 2021 in volume groeien.

AR-toepassingen zullen in de zakelijke markt sterker groeien dan in de consumentenmarkt, die echter ook fors zal stijgen. Daarbij maken relatief eenvoudige AR-gebaseerde mobiele games de weg vrij voor meer geavanceerde AR-gaming ervaringen die ook zakelijk toegepast kunnen worden.  Verder leiden nieuwe combinaties van hardware en software tot en meer fluïde relatie tussen AR en VR.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Longrevalidatie thuismeten app
Thuismeten-app helpt bij longrevalidatie
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: ZIC bij VieCuri; Digitale hulp; Medische rekenvaardigheid-app, en meer
wondzorg
Innovatieprijs voor gepatenteerde offline gegevensuitwisseling
Duuzame zorg - Diederik Gommers
Passende, duurzame zorg komt er niet vanzelf
Microbioomonderzoek
UMCG opent nieuwe faciliteit voor microbioomonderzoek
beroerte
Testen op je digitale tweeling voor beste behandeling beroerte
wereldwijd
John Halamka, Mayo Clinic Platform: ‘Onze innovaties zijn wereldwijd inzetbaar'
Gegevensuitwisseling
Mandaat EHDS: Nederland verzilvert 4 hoofdposities
Rathenau
Risico’s AI vragen om terughoudendheid in gebruik
Ketenmonitoring hackathon
Proefproject aanvullende ketenmonitoring en -logging afgerond
Volg jij ons al?