Search
Close this search box.
Search

Maasstad Ziekenhuis zet app in bij zwangerschapsdiabetes

Sinds kort kunnen vrouwen met zwangerschapsdiabetes bij Maasstad Ziekenhuis op eenvoudige wijze thuis gemonitord worden met behulp van de Thuismeten-app. In deze app vult een zwangere vrouw wekelijks haar glucosewaarden in. Een zorgverlener in het ziekenhuis controleert vervolgens deze waarden. Op die manier krijgen de vrouwen meer controle en hoeven ze minder vaak naar het ziekenhuis.

Het thuismonitoren van zwangerschapsdiabetes rukt in hoog tempo op. Het ziekenhuis CWZ zet bijvoorbeeld al sinds maart 2022 een eigen CWZ-app in. Bij Bravis en BovenIJ kunnen vrouwen met zwangerschapdiabetes sinds enkele maanden kiezen voor thuismonitoring via de Thuismeten-app. En sinds oktober 2022 zet dus ook Maasstad Ziekenhuis deze handige digitale tool in.

Glucosewaarden registreren

Vrouwen met zwangerschapsdiabetes kunnen eventueel voor deze thuismeetoptie kiezen. Zodoende hoeven ze minder vaak voor controle naar het ziekenhuis. Toen de app nog niet beschikbaar was controleerden deze vrouwen ook al dagelijks zelf hun glucosewaarden. Dankzij de app hoeven ze deze echter niet meer op papier te registreren en worden de bevindingen meteen met zorgverleners gedeeld.

Thuismonitoring zwangerschapsdiabetes

Karin Dekker – de Vries, diabetesverpleegkundige in het Maasstad Ziekenhuis, vertelt op de website van het ziekenhuis: “Het is belangrijk om de zwangerschapsdiabetes van zwangere vrouwen goed in de gaten te houden en om zo nodig in te kunnen grijpen. De glucose moet tijdens de zwangerschap goed gereguleerd worden om complicaties tijdens de zwangerschap te voorkomen. Een zwangere meet daarom regelmatig haar glucosewaarde en geeft deze door aan het ziekenhuis.”

Handig is dat de patiënten alleen de waarden hoeven in te voeren in de app en dat die vervolgens automatisch binnenkomen in het ziekenhuis. Als een glucosewaarde boven of juist onder een bepaalde waarde ligt, krijgt de verpleegkundige een seintje en onderneemt vervolgens een passende actie. Zo kan bijvoorbeeld naar aanleiding van zo’n waarde een diëtist contact met de patiënt opnemen. Wanneer de waarde afwijkend blijft, neemt een verpleegkundige contact op en wordt bijvoorbeeld met insuline gestart.

App werkt goed  

Patiënte Sevinc heeft zwangerschapsdiabetes en werkt nu enkele weken naar volle tevredenheid met deze thuismeten-app. Ze vindt de samenwerking met de verpleegkundigen prettig en weet zichzelf ook steeds beter te redden. “Als ik mijn waarde meet en invoer, weet ik vaak zelf al of deze goed is of niet. In het begin werd ik dan gebeld om te bespreken dat ik meer eenheden insuline moest gaan spuiten. Nu krijg ik meestal een chatberichtje dat ik dit weer moet doen. Dan weet ik al voldoende.”

Alle patiënten met zwangerschapsdiabetes komen in aanmerking voor thuismonitoring via de Thuismeten-app. Het is wel belangrijk dat de patiënt digitaal vaardig is.

Peter icthealth

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
subsidies
Nieuwe subsidies voor innovatieve therapie tegen dementie
exergaming
Exergaming laat mensen meer en langer bewegen
app
Zuyderland kiest óók voor berichtenfunctie BeterDichtbij
Cardioloog Eelko Ronner van het Reinier de Graaf ziekenhuis heeft een robotecho ontworpen waarmee sneller en eenvoudiger een hartecho kan worden gemaakt. (Afbeelding: Corbotics)
Sneller hartecho maken met robot
cardioloog
Ieder hart heeft eigen elektrische vingerafdruk
Dragon Medical One MCL
Dragon Medical One bespaart MCL-artsen tot 45 minuten per dag 
preventie
Europese subsidies beschikbaar om preventie digitaal te ondersteunen
Onderzoeksdata Lowlands
Onderzoeksdata verzamelen tijdens Lowlands
Nierschade onderzoek
Zoektocht naar eerder vaststellen nierschade met AI
Longaandoeningen
Nieuwe perspectieven bij longaandoeningen
Volg jij ons al?