Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Meer precisie bij sleutelgat chirurgie dankzij 4K beelden

Chirurgen van het Bravis Ziekenhuis maken sinds kort gebruik van 4K beelden bij het uitvoeren van laparoscopische (sleutelgat) chirurgische ingrepen. Die beelden maken nog preciezer werken mogelijk. Het Bravis is een van de voorlopers met deze technologie in Nederland.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Voordat het Bravis, als een van de eerste ziekenhuizen in Europa, voor de scopietoren van Stryker koos hebben de chirurgen het afgelopen jaar ook enkele alternatieven getest. De Stryker-opstelling is een normale scopietoren voor chirurgie. Hij kan ook gebruikt worden voor de nieuwe fluorescentietechniek.

4K beeldnorm bij sleutelgat chirurgie

Bij laparoscopische chirurgie wordt de doorbloeding van weefsel in beeld gebracht door het inspuiten van een kleurstof. Tot voor kort werden die beelden in FullHD weergegeven. Dat is momenteel nog de standaard voor beeldvormende apparatuur. Het Bravis ziekenhuis nam onlangs een scopietoren van Stryker in gebruik. Die geeft de beelden in 4K weer. Een resolutie die ondertussen ook de beeldnorm voor tv’s geworden is, aldus het ziekenhuis.

Bij de keuze voor de nieuwe scopietoren zijn namens de vakgroep twee chirurgen betrokken die de nieuwe technologie inzetten op hun beider expertisegebieden. Voor Hans Fabry is dat de laparoscopische behandeling van darmtumoren. Daarbij heeft hij de keuze uit een externe en laparoscopische camera waardoor de fluorescentietechniek zowel binnen als buiten de buik toegepast kan worden.

Denis Susa gaat de nieuwe techniek, als een van de voorlopers in Nederland, toepassen bij longchirurgie. Daarvoor heeft hij regelmatig contact met de ontwikkelaars van deze expertise in Parijs.

Verbeteren ziekenhuiszorg

“Het gebruik van de technologie wordt voortdurend geëvalueerd. Daarbij wordt met name gekeken naar de waarde die de techniek toevoegt voor patiënten. Deze nieuwe techniek past binnen de doelstelling van Bravis om te streven naar het behouden en verbeteren van de ziekenhuiszorg in onze regio”, zo stellen beide chirurgen.

Jaarlijks opereert het Bravis zo’n 200 darmkanker patiënten en tussen de 100 en 130 longkanker operaties. In Nederland is het Ziekenhuis een van de top 10 behandelcentra van deze vormen van kanker. “Onze vaardige en ambitieuze chirurgen worden ondersteund door deskundig OK-personeel. State of the art apparatuur maakt een eigentijdse behandeling mogelijk, met voor de patiënt een korte ligduur en een goede start na de behandeling”, zegt William Minderhoud, zorgmanager OK.

De ontwikkeling en toepassing van 4K, en ook 3D, beeldtechnologie in de zorg is een onderwerp dat al enkele jaren speelt. Bij onderzoeken en (MRI) scans wordt met name 3D al steeds vaker ingezet. Zo nam het Saxenburgh onlangs een 3D mammograaf in gebruik.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen