Met prehabilitatie app fitter naar de operatiekamer

Het Noordwest ziekenhuis is gestart met het onderzoeksprogramma Fit4SurgeryTV. Doel is het effect van prehabilitatie bij patiënten van 70 jaar en ouder die een operatie voor de behandeling van darmkanker moeten ondergaan te onderzoeken. Met het programma worden patiënten geholpen en aangespoord om voorafgaand aan de operatie zo fit mogelijk te worden. De app is door Noordwest ontwikkeld. Patiënten starten vier weken voor de operatie met het programma.

Begin dit jaar heeft het Noordwest ziekenhuis een pilot uitgevoerd waaraan 50 patiënten deelnamen. Zij doorliepen het Fit4SurgeryTV programma voor prehabilitatie. Daarbij werden ze ondersteund en begeleid door een diëtist die een voedingsplan op maat maakte, met aandacht voor eventuele tekorten. Daarnaast werd met de hulp van een oncologiefysiotherapeut aan de lichamelijke conditie en kracht gewerkt.

Het meerendeel van de patiënten was zeer tevreden met de resultaten van het programma. Zo konden zij na die vier weken bijvoorbeeld weer traplopen. Iets dat ze voor de start van het programma niet meer konden. Tijdens de pilot was er nog geen app voor het prehabilitatie programma. Die is door het Noordwest ziekenhuis ontwikkeld voor het vervolgonderzoek.

Prehabilitatie met Fit4SurgeryTV

Het Fit4SurgeryTV programma bestaat nu dus uit een app en de intensieve begeleiding door een diëtist en oncologiefysiotherapeut. Patiënten die een darmkanker operatie moeten ondergaan starten vier weken voorafgaand aan de operatie met Fit4SurgeryTV. Via het programma worden patiënten gestimuleerd dagelijks minimaal 60 minuten te bewegen en ook voldoende rust te nemen. Onder andere met behulp van de nu ontwikkelde app kunnen patiënten het programma nu nog beter, thuis, volgen.

Een darmkanker operatie is voor veel patiënten niet alleen spannend, maar kan ook erg confronterend zijn. Daarom is er binnen het programma ook aandacht voor psychische klachten. Per patiënt wordt beoordeeld of er ondersteuning nodig is van een psycholoog of medisch maatschappelijk werker. Patiënten die voorafgaand aan de operatie nog roken wordt vriendelijk, doch dringend, verzocht daarmee te stoppen. Zij kunnen via het programma desgewenst ook gebruik maken van een stopprogramma.

Welke patiënten in aanmerking komen voor het Fit4SurgeryTV prehabilitatie programma wordt bepaald door de behandelend arts. Het vervolgonderzoek dat de komende periode binnen het Noordwest uitgevoerd wordt, maakt deel uit van een landelijk onderzoek naar de effecten van prehabilitatie. Het uiteindelijk doel is om het programma in de toekomst aan te bieden aan alle oncologiepatiënten die een operatie moeten ondergaan.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: ZIC bij VieCuri; Digitale hulp; Medische rekenvaardigheid-app, en meer
wondzorg
Innovatieprijs voor gepatenteerde offline gegevensuitwisseling
Duuzame zorg - Diederik Gommers
Passende, duurzame zorg komt er niet vanzelf
Microbioomonderzoek
UMCG opent nieuwe faciliteit voor microbioomonderzoek
beroerte
Testen op je digitale tweeling voor beste behandeling beroerte
wereldwijd
John Halamka, Mayo Clinic Platform: ‘Onze innovaties zijn wereldwijd inzetbaar'
Gegevensuitwisseling
Mandaat EHDS: Nederland verzilvert 4 hoofdposities
Rathenau
Risico’s AI vragen om terughoudendheid in gebruik
Ketenmonitoring hackathon
Proefproject aanvullende ketenmonitoring en -logging afgerond
toestemmingsplatform
Eerste apotheek aangesloten op online toestemmingsplatform Mitz
Volg jij ons al?