Microsoft en NVIDIA willen zorginnovatie versnellen

22 maart 2024
cloud technology
Innovatie
Nieuws

Microsoft maakte deze week bekend haar samenwerking met NVIDIA te gaan uitbreiden. Met verschillende combinaties van Microsoft Azure-, NVIDIA DGX Cloud- en NVIDIA Clara-producten willen de bedrijven innovatie op het gebied van gezondheidszorg en life sciences versnellen en de patiëntenzorg verbeteren.

De oplossingen moeten onder andere de zorginnovatie op het gebied van klinisch onderzoek en de ontwikkelingen van nieuwe geneesmiddelen versnellen. Daarnaast hebben de partners zich ook tot doel gesteld de technologie voor het stellen van diagnoses op basis van medische beelden te verbeteren en precisiegeneeskunde toegankelijker te maken.

Microservices voor zorginnovatie

Microsoft en NVIDIA werken al langer samen op het gebied van AI om de zorg- en life sciences-sector te ondersteunen en zorginnovatie te versnellen. Nu wordt die samenwerking dus verder uitgebreid, nadat Microsoft eerder juist had aangekondigd te proberen minder afhankelijk te worden van NVIDIA. Onderdeel van de samenwerking is de ontwikkeling van een reeks microservices voor zorginnovatie op basis van Azure AI:

  • NVIDIA BioNeMo, een generatieve AI-platform voor de zoektocht naar en ontdekking van nieuwe geneesmiddelen dat wordt gehost op NVIDIA DGX Cloud op Azure. Dit platform maakt het mogelijk om modellen snel en eenvoudig te trainen met eigen data. Het platform analyseert grote datasets snel en nauwkeurig, zodat wetenschappers efficiënter mogelijke nieuwe geneesmiddelen kunnen identificeren.
  • De combinatie van Azure, NVIDIA MONAI (Medical Open Network for AI) en het Nuance Precision Imaging Network (PIN) maakt de veilige ontwikkeling, validatie, implementatie en evaluatie mogelijk van AI-modellen voor medische beelden. Ontwikkelaars kunnen deze combinatie bijvoorbeeld gebruiken om krachtige AI-modellen voor medische beelden te ontwikkelen. Zorgaanbieders kunnen één PIN-platform gebruiken om een breed scala aan AI-modellen van derden in te zetten, geïntegreerd in klinische workflows. En klinisch onderzoekers kunnen de AI-modellen gebruiken om sneller mogelijke nieuwe geneesmiddelen te ontdekken.
  • Flywheel, een AI-ontwikkelingsplatform, NVIDIA en onderzoekers van de University of Wisconsin School of Medicine and Public Health combineren de inzichten uit medisch onderzoek van het UW-Madison-team met het platform voor beeldgegevens van Flywheel en de microservices van NVIDIA MONAI om de geautomatiseerde classificatie van anatomisch onderzoek mogelijk te maken.
  • Door hun technologische expertise te bundelen met de expertise op het gebied van genomica van SOPHiA GENETICS, ontwikkelen Microsoft en NVIDIA een gestroomlijnde en schaalbare oplossing voor volledige genoomanalyse.

Samenwerkingen in de cloud

SimBioSys, een vooruitstrevend TechBio-bedrijf, en de Mayo Clinic hebben onlangs de handen ineengeslagen om cloudgebaseerde klinische softwaretools te ontwikkelen. Die tools ondersteunen het volledige besluitvormingsproces voor patiënten met vroege stadia van borstkanker, inclusief gepersonaliseerde chirurgische planning, behandeling, medicijnkeuze en risico-inschatting.

En vorige week maakten Philips en AWS bekend dat de twee partijen uitgebreid gaan samenwerken om de groeiende behoefte aan veilige, schaalbare digitale pathologieoplossingen in de cloud te kunnen tackelen. Philips' bijdrage aan deze samenwerking betreft het inbrengen van haar leiderschap en de expertise van Philips op het gebied van de digitalisering van pathologie. AWS voegt daarbij haar expertise op het gebied van schaalbare, veilige cloudoplossingen. Doel van de samenwerking is het bevorderen van digitale pathologie, onder andere door te zorgen voor een efficiënte opslag, beheer en analyse van de groeiende volumes digitale pathologiedata.