Search
Close this search box.
Search

Mijn Zorg Log genomineerd voor de Computable Awards 2017

Mijn Zorg Log is een applicatie waarmee zorgverleners en familie alle zorg rondom een patiënt kunnen registreren en goedkeuren. Zorginstituut Nederland ontwikkelde de eerste versie van Mijn Zorg Log in vijf maanden.

De eerste versie richtte zich op gebruik binnen één zorgdomein. Met de blockchaintoepassing wilt Zorginstituut Nederland inzicht krijgen in het inzetten van blockchaintechnologie in de zorg. De app is momenteel nog niet in de praktijk toepasbaar, maar wordt doorontwikkeld.

Blockchain in de zorg

Mijn Zorg Log komt voort uit IZO (Informatievoorziening Zorg en Ondersteuning), waarvan de activiteiten onder de hoede van Zorginstituut Nederland vallen. Onder die activiteiten vallen ook IZO-bijeenkomsten. Gedurende deze bijeenkomsten ontstond de vraag in hoeverre blockchain toepasbaar is in de zorg. Past het binnen de gemaakte afspraken en wetten? En hoe zit het met gegevensuitwisseling?

De Mijn Zorg Log-app moet hier antwoord op geven. Zorgverleners, patiënten en familieleden gebruiken de app om te controleren dát er zorg is geleverd, en wát voor zorg is geleverd. Ook beschikt de app over een zogenaamde wallet met Healthcare Coins. De app is vooralsnog niet publiekelijk beschikbaar, maar vormt met name een tool om inzicht te vergaren. Denken en doen, dus.

ICT-project van het jaar in de zorg

Deze combinatie was voor de jury van de Computable Awards 2017 de reden om de innovatie te nomineren. De patiënt centraal stellen was een andere belangrijke onderscheidingsfactor. De innovatie dingt mee in de categorie ICT-project van het jaar in de zorg. Zij zullen strijden tegen vier andere genomineerden, allen vastgesteld door een vakjury bestaande uit Jeroen Aris, global infrastructure architect Teva Pharmaceuticals (juryvoorzitter), Reza Sarshar, projectmanager TIGIT. Pascal Blom, cio Alrijne Zorggroep, Mendel Koerts, SAP Strategy, Architecture en Governance Ensead Advisory, en Minne van der Sluis, eigenaar SluisResults.

Blockchain

Blockchain is een nieuwe innovatie, gericht op online transacties. De ontwikkeling geniet hoog aanzien en kan de veiligheid van online transacties aanzienlijk vergroten. Blockchain houdt in dat iedere transactie op een netwerk van computers geregistreerd wordt. Een netwerk van gebruikers controleert de transactie, wat misbruik vrijwel onmogelijk maakt. De uitgewisselde gegevens zijn wel door encryptie beveiligd, zodat ongewenste ogen de transactie niet zien.

Wat is Blockchain? Bekijk de onderstaande video.

###ZorgBlockchain###

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
DigiPunt zorg
DigiPunt, thuismonitoring astmapatiënten en digitale recepten
Financiering passende zorg
Subsidieoproep passende zorg in verpleging en verzorging
diagnostiek
Goede zorg begint met goede diagnostiek
transformatieplan CWZ
Positieve beoordeling voor transformatieplan CWZ
Regioplannen NZa
NZa pleit voor meer meetbare doelen in regioplannen
e-learning
E-learning breder ingezet bij digitalisering ziekenhuizen
De WHO heeft onlangs de kick-off gegeven voor het Global Initiative on Digital Health (GIDH). Het doel van het initiatief is om de implementatie van de ‘Wereldwijde strategie voor digitale gezondheidszorg 2020-2025’ te versterken en te versnellen.
Global Initiative on Digital Health officieel van start
Oncologienetwerk
Nieuw oncologienetwerk Noord- en Oost-Nederland
Verbeterprogramma ouderenzorg
Samenwerking centraal in verbeterprogramma Samen Beter
eiwitten
Menselijke eiwitten herkennen met nieuwe techniek
Volg jij ons al?