Ouders met vroeggeboren baby’s worden in MMC nu ondersteund met behulp van een nieuwe app.

MMC presenteert OuderKind app op neonatologie

Een handige OuderKind app gaat ouders met kinderen op de neonatologie afdelingen van Máxima MC (MMC) digitaal ondersteunen. In de app zitten verschillende opties zoals een uitgebreide bibliotheek met info en voorlichting en helpt ouders om de zorg voor hun baby in het ziekenhuis zo goed mogelijk te organiseren. De app is gratis en voor iedereen te downloaden, maar alleen toegankelijk als je een code hebt gekregen.

De nieuwe OuderKind app is ontwikkeld in samenwerking met verschillende ziekenhuizen door Synappz, maar wel specifiek afgestemd op MMC. In de toekomst wil MMC de app, samen met Synappz, nog verder uitbreiden. Men wil bijvoorbeeld de ouders de mogelijkheid bieden om de app te blijven gebruiken, zelfs als hun kinderen het ziekenhuis al hebben verlaten.  

Introductie positief ontvangen

De nieuwe app bevat info die specifiek is afgestemd op ouders met vroeggeboren baby’s bij verschillende zwangerschapsduur. De introductie van de OuderKind app wordt positief ontvangen. Ouders stellen bijvoorbeeld dat ze beter voorbereid zijn omdat het ze geruststelt dat ze nu weten wat er gaat komen. Een ouderpaar zei concreet: “Het ziekenhuis is vooruitstrevend met deze app. Ze gaan met de tijd mee. Het past ook veel meer bij ons als jonge ouders.” Ook voor zorgpersoneel pakt de app positief uit. “Verwijzen naar de app bespaart mij veel tijd. Daar staat eenduidige informatie in die de ouders op ieder gewenst moment terug kunnen lezen,” vertelt een verpleegkundige op de afdeling neonatologie.

Handige functies

De gratis app biedt naast de nodige info en adviezen nog een aantal handige functies. Ouders kunnen bijvoorbeeld allerlei handelingen bijhouden zoals buidelsessies, kolven en de kolfervaring. Maar ook hun eigen stemming en gevoelens kunnen via vragenlijsten gedeeld worden. Andere mogelijkheden zijn dat ouders het gewicht van hun kind kunnen bijhouden, notities kunnen maken in de app en ook foto’s kunnen toevoegen. Op die manier kunnen ze hun ervaringen op een leuke manier delen met naasten.

Monitoring met OuderKind app  

Een belangrijk doel van de OuderKind app is om ouders nog meer bij de zorg van hun baby’s te betrekken. Ook verzamelt de app geanonimiseerde gegevens, die inzicht geven in hoe ouders zich gemiddeld genomen voelen op de afdelingen Neatologie (NMCU en NICU). Deze data geeft achteraf inzicht in hoe ouders zich voelen op betreffende afdelingen. Van ouders die nog in het ziekenhuis verblijven kunnen zorgverleners (met toestemming) inzien hoe het gaat en daar de zorg mogelijk op aanpassen. Door ouders op het juiste moment voorlichting of tips te geven, kunnen sommige problemen worden voorkomen.

Over apps & neanatologie

Niet alleen in MMC is een speciale app beschikbaar voor het ondersteunen ouders met een baby op de neonatologie afdeling. Ook bij het Maastad en Ikazia Ziekenhuis is er zo’n digitale optie in de vorm van de NeoZorg app, waarmee ouders onder meer contact kunnen houden met de baby wanneer ze zelf niet in het ziekenhuis zijn. De verpleegkundigen in het ziekenhuis kunnen via de app de ouders 24 uur per dag voorzien van berichten en foto’s over en van hun baby. Tevens bevat deze app veel praktische informatie van onder andere kinderartsen en verpleegkundigen.

En ook in het AMC en VUmc hebben een app ontwikkeld, die ouders van te vroeg geboren baby’s voortdurend op de hoogte houdt over hoe het met hun kind gaat. Het gaat om een gratis app die ouders moet ondersteunen bij vragen zoals over welke zorg er nodig is, wat voor ontwikkeling het kindje zal doormaken of hoe het met het kind gaat als de ouders er even niet bij kunnen zijn.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Prostaatonderzoek MRI
Ontwikkeling AI-oplossingen voor MRI- prostaatonderzoek
ICT rukt snel op in de zorg en is bij steeds meer toepassingen nodig. Investeringen in ICT blijven volgens de ICT Benchmark Ziekenhuizen om verschillende redenen achter, waardoor de zorgtransitie lastiger verwezenlijkt kan worden.
Beperkte ICT-investeringen remmen zorgtransformatie
Radiologie Beeldbeschikbaarheid
De sneltrein naar de Rijkszorgdatastaat
RIVM
Rapportage RIVM: Data bewijst effectiviteit gecombineerde leefstijlinterventie
Sensoren Prothese
Sensoren in prothese-enkel zorgen voor evenwicht
Digitaal contact
Digitaal contact via de app groeit bij Bravis
slokdarmkanker
Slokdarmkanker beter herkennen dankzij AI  
Een medewerker van het prijswinnende Virtueel Zorgcentrum praat met een patiënt (Foto: Rijnstate).
Virtueel Zorgcentrum wint ‘de Maas implementatieprijs’
Breuk
Nieuwe app voor thuismonitoring eenvoudige letsels
Pupillometrie
Smartphone accessoire voor pupillometrie
Volg jij ons al?