MS Centrum werkt aan een MS Database voor onderzoek

Het MS Centrum Amsterdam (MSCA) gaat haar MS Centrum Database verbeteren. Daarvoor heeft het MSCA onlangs een tweejarige support-overeenkomst gesloten met VIQTOR DAVIS. Doen van de samenwerking is het leven en de behandeling van mensen met MS te verbeteren. De samenwerking werd 22 juni bekrachtigd met de ondertekening van de overeenkomst door Bernard Uitdehaag, directeur van het MSCA en Leon de Looff, CEO van VIQTOR DAVIS.

Bij het MS Centrum Amsterdam worden 1.800 MS-patiënten behandeld die daarvoor jaarlijks naar het Amsterdam UMC, lokatie VUmc komen. Ook komen jaarlijks meer dan 500 mensen naar het MSCA voor een second opinion. Het samenwerkingtraject dat nu gaat starten moet ervoor gaan zorgen dat de gegevens van al die ziekenhuisbezoeken straks, via een speciale MS Database, ook beschikbaar zijn voor (externe) onderzoekers.

Op dit moment zijn de betreffende gegevens alleen nog beschikbaar voor de behandelend neuroloog en, via het eigen elektronisch patiëntendossier (EPD), voor de patiënten zelf.

MS Database voor onderzoek

Een bredere beschikbaarheid van de gegevens via de MS Database zal ervoor zorgen dat onderzoeken naar MS en de behandeling ervan efficiënter verlopen. Zo kan dan ook veel sneller ingespeeld worden op nieuwe wetenschappelijke ontwikkelingen. Met als uiteindelijke doel het verbeteren van de zorg voor mensen met MS.

Het internationale ICT consultancy bedrijf VIQTOR DAVIS gaat het MSCA helpen met de implementatie van moderne IT technologieën als advanced analytics, big data en visualisatie technieken. De komende twee jaar stelt het bedrif daarvoor in het kader van maatschappelijk verantwoord ondernemen 3.500 manuur ter beschikken aan het MS Centrum Amsterdam.

MS Dashboard

Onlangs maakte het MSCA bekend dat er ook gewerkt wordt aan een zogenoemd MS Dashboard. Daarmee moet het leveren van zorg op maat voor MS-patiënten makkelijker worden. Het MS Dashboard moet informatie grafisch in kaart brengen: zoals hoeveel mensen met MS een specifiek ziektebeloop hebben en wie er met welk medicijn behandeld wordt.

Dit zijn volgens de betrokken onderzoekers belangrijke vragen waar behandelaars snel en eenvoudig een antwoord op willen. Het MS Dashboard maakt deel uit van het project waarde gedreven zorg van Amsterdam UMC-locatie VUmc.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
wervelkolom
MST Introduceert nieuwste robot voor neurochirurgie
Kind in ziekenhuis
Studie naar ‘minder piepjes en alarmen’ op IC gehonoreerd
Innovaties Radiologie
Philips toont nieuwste innovaties op radiologieconferentie
duurzaamheid
Zorgaanbieders moeten samen richting geven aan duurzaamheid
Prostaatonderzoek MRI
Ontwikkeling AI-oplossingen voor MRI- prostaatonderzoek
ICT rukt snel op in de zorg en is bij steeds meer toepassingen nodig. Investeringen in ICT blijven volgens de ICT Benchmark Ziekenhuizen om verschillende redenen achter, waardoor de zorgtransitie lastiger verwezenlijkt kan worden.
Beperkte ICT-investeringen remmen zorgtransformatie
Radiologie Beeldbeschikbaarheid
De sneltrein naar de Rijkszorgdatastaat
RIVM
Rapportage RIVM: Data bewijst effectiviteit gecombineerde leefstijlinterventie
Sensoren Prothese
Sensoren in prothese-enkel zorgen voor evenwicht
Digitaal contact
Digitaal contact via de app groeit bij Bravis
Volg jij ons al?