Nederlandse startup bindt strijd aan met Google – Nieuwsoverzicht van 24 september

En verder: Uitgaven VS aan zorg in grafieken - Effectievere immunotherapie dankzij Nanotech - Deel dit met #icthealth en #ehealth

Nederlandse Startup Qube bindt strijd aan met Google en Dropbox

Qube is ontstaan vanuit het idee dat we met zijn allen veel tijd kwijt zijn aan het opslaan, zoeken, terugvinden en (opnieuw) versturen van documenten.  Qube zorgt ervoor dat iedereen altijd moet kunnen werken met dezelfde actuele informatie. In het systeem creëer je je eigen persoonlijke of zakelijke omgeving. Elke Qube heeft een door specialisten ontworpen directory-structuur die op elk huishouden of ieder bedrijf van toepassing is. Je kunt anderen toegang geven tot (delen van) die omgeving. 

Standaard structuur

Qube werkt met een standaard structuur. Wij van ICT&health vroegen of dat wel een goed idee is, omdat niet iedereen blij wordt van de standaardmappen van Microsoft zoals ‘Mijn documenten’.  Hardy Schuerhoff, CEO van Qube: "Wij kiezen ervoor om te bepalen hoe mensen met informatie omgaan omdat zelfbedachte structuren een belangrijke reden zijn waarom mensen veel tijd bezig zijn naar het zoeken van informatie. Dit probleem neemt toe naarmate er meer mensen werken binnen dezelfde structuur. Een kant-en-klare structuur bespaart tijd; bij de creatie, de uitbreiding van de structuur én bij vindbaarheid. De vaste structuur maakt het bovendien mogelijk om mensen, bedrijven, huishoudens, stichtingen, verenigingen, instellingen en overheden op universele wijze volledig (afgestemd op de samenwerking) met elkaar te integreren."

Elektronisch patiëntendossier overbodig

"Qube kan een alternatief worden van het elektronisch patiënten dossier. Qube is in ontwikkeling en is zo veilig als een Software-as-a-Service kan zijn. Uiteindelijk is het elektronische patiënten dossier niet meer nodig, maar om een andere reden dan u wellicht denkt. In mijn visie is de eindgebruiker (consument) uiteindelijk degene die bepaalt wat de standaard wordt. Een omgeving waar zij zelf centraal staan zullen zij verkiezen boven alle systeem van derden waar zij apart moeten inloggen."

Meer informatie vindt u op de website van Qube. Wilt u zelf bijdragen? Bekijk dan de mogelijkheden op Kickstarter.

Grafieken: De uitgaven van de VS aan zorg

 Zorg kost geld, maar in de VS nog meer. Op de website Mic is een zestal grafieken verschenen die inzicht geven in de kosten van de zorg ten opzichte van de rest van de wereld. We zullen het niet verklappen, maar de uitkomst zal u niet verrassen. Het zal vast niet helpen dat sommige medicijnen met duizenden procenten in prijs stijgen…

Update: Die prijsstijging uit het linkje gaat niet door. Maar hoeveel het dan wordt is nog niet bekend.

Nanodeeltjes kunnen immunotherapie-injecties effectiever maken

Het aantal mensen met een allergie blijft stijgen. Er zijn dan ook veel – vaak gratis – Apps die helpen om bepaalde zaken te vermijden; zo zijn er bijvoorbeeld een hooikoortsradar, pollennieuws of een App van de Stichting VoedselAllergie. Wie echter de oorzaak van de allergie wil aanpakken, is aangewezen op immunotherapie. Hiervoor worden vaak injecties gebruikt. Het nadeel daarvan is dat dit bijwerkingen met zich meebrengt – logisch, want het gaat om de stof waarvoor de patiënt allergisch is.

Om dit te voorkomen, ontwikkelden wetenschappers nanodeeltjes die de stof op de juiste plek in het lichaam afleveren. Helaas braken deze deeltjes niet goed af, waardoor de behandeling minder goed werkte. Nu zijn Holger Frey en zijn collega’s erin geslaagd om nanodeeltjes te maken van het goed afbreekbare Polyethyleenglycol te maken. Deze deeltjes breken zichzelf af zodra ze de juiste plek hebben bereikt en het allergeen hebben afgeleverd.  

U kunt het wetenschappelijk artikel tegen betaling bekijken.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: ZIC bij VieCuri; Digitale hulp; Medische rekenvaardigheid-app, en meer
wondzorg
Innovatieprijs voor gepatenteerde offline gegevensuitwisseling
Duuzame zorg - Diederik Gommers
Passende, duurzame zorg komt er niet vanzelf
Microbioomonderzoek
UMCG opent nieuwe faciliteit voor microbioomonderzoek
beroerte
Testen op je digitale tweeling voor beste behandeling beroerte
wereldwijd
John Halamka, Mayo Clinic Platform: ‘Onze innovaties zijn wereldwijd inzetbaar'
Gegevensuitwisseling
Mandaat EHDS: Nederland verzilvert 4 hoofdposities
Rathenau
Risico’s AI vragen om terughoudendheid in gebruik
Ketenmonitoring hackathon
Proefproject aanvullende ketenmonitoring en -logging afgerond
toestemmingsplatform
Eerste apotheek aangesloten op online toestemmingsplatform Mitz
Volg jij ons al?