Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
4 juni 2019
Artikel delen

Nexus, IHE ondertekenen manifest ‘Samen Vooruit’

EPD-leverancier Nexus Nederland heeft tijdens een landelijke bijeenkomst over interoperabiliteit op 29 mei jl. het Manifest “Samen Vooruit”, waarmee het belang van open uitwisseling wordt onderstreept, ondertekend. Ook IHE Nederland zette de handtekening. Het manifest werd op 7 maart aangeboden aan minister Bruno Bruins (Medische Zorg en Sport).

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Nexus en IHE Nederland conformeren zich daarmee aan drie principes uit ‘Samen vooruit’. Ten eerste committeren zij zich aan ICT-systemen die open zijn en volgens vastgestelde open standaarden. Ten tweede werken zij mee en dragen zij bij aan landelijke open infrastructuren die toegankelijk zijn voor alle partijen in de zorg. Concurrentie vindt plaats op toepassingen en/of diensten op basis van de data, en niet op de toegankelijkheid van die data of de data zelf. Tot slot hoort bij veilige identificatie eenvoudige toegang, hoge beveiliging en het gebruik van bewezen oplossingen voorop te staan.

“Interoperabiliteit bereik je immers niet alleen. We vinden belangrijk om naast een landelijk afsprakenkader ook de zorginstellingen zélf in dit proces te betrekken en duidelijkheid te scheppen over de samenhang tussen lopende trajecten en uitwisseltechnieken. Samen met de grote groep aanwezigen is vandaag een mooie stap gezet” zegt Thijs Dekker, Nexus Nederland.

Het manifest vertegenwoordigt volgens de initiatiefnemers, VNO-NCW en MKB-Nederland, een brede coalitie van bedrijven, zorgaanbieders en zorgverzekeraars. VNO-NCW voorzitter Hans de Boer overhandigde het manifest begin maart namens alle partijen aan Minister Bruins en Dianda Veldman (voorzitter Patiëntenfederatie). De manifestpartijen steunen daarbij de nieuwe aanpak van de minister om het voldoen aan afspraken over gegevensuitwisseling zo nodig wettelijk af te dwingen. 

Over Nexus, IHE

Nexus is een leverancier van software voor de gezondheidszorg met in totaal 900 medewerkers Nexus ondersteunt ziekenhuizen, revalidatiecentra en bejaardentehuizen met de IT-toepassingen in 21 Europese landen en het Midden-Oosten. Het bedrijf is gespecialiseerd in softwareoplossingen die het gebruikers mogelijk maakt de informatievoorziening of medische documentatie te vereenvoudigen.

IHE Nederland is de Nederlandse tak van de internationale IHE-organisatie, opgericht in 2004 door en voor gebruikers en leveranciers van IT in de Nederlandse gezondheidszorg. IHE Nederland richt zich op de procesgang en integratie van IT-systemen in ziekenhuizen en alle aspecten van integratie rond het EPD.

Het bestuur van de Nederlandse organisatie wordt gevormd door Evert Sanders, radioloog in het Amphia Ziekenhuis en lid van de NVvR (Nederlandse Vereniging voor Radiologie), Tie Tjee, Partner / Managing Consultant bij Beter Healthcare en Onno Gabel, hoofd informatisering van het OLVG.

In ICT&health 3 vertelt Kees Donkervoort, directeur KPN Health, over de insteek van KPN met ‘Samen Vooruit. Het blad verschijnt rond 19 juni.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen