Search
Close this search box.
Search

Nieuw dubbellectoraat ‘Digitale transformatie in revalidatiezorg’

HAN University of Applied Sciences en de Sint Maartenskliniek werken samen in een nieuw dubbellectoraat. Het dubbellectoraat bestaat uit één lector uit het gezondheidsdomein en één uit het zorg-economisch domein. In nauwe samenwerking met de kliniek gaan zij onderzoek doen naar technologische en sociale innovatie. De bedoeling van deze samenwerking is het zo efficiënt mogelijk ontwikkelen van technologie voor gepersonaliseerde revalidatie zoals sensoren, apps en virtual reality.

In de revalidatiesector zijn digitale hulpmiddelen en zorgtechnologie sterk in opkomst. Op die manier kunnen revaliderende patiënten meer regie krijgen over hun herstel en kan de zorg efficiënter ingericht worden. Het nieuwe dubbellectoraat ‘Digitale Transformatie in de Revalidatiezorg’ werkt mee aan die vernieuwing vanuit meerdere perspectieven.

Gepersonaliseerde behandeling

De Sint Maartenskliniek in Nijmegen is een ziekenhuis dat gespecialiseerd is op het gebied van houding en beweging. Er wordt hard gewerkt aan het verder personaliseren van revalidatiezorg door de inzet van ICT en andere technologieën. In de praktijk krijgen de patiënten zodoende een revalidatieprogramma op maat aangeboden. Lilian Beijer, beleidsadviseur eHealth en projectleider Innovatie bij de Sint Maartenskliniek én één van de twee nieuwe lectoren, vertelt op de website van het ziekenhuis: “Denk hierbij onder meer aan het gebruik van sensoren, virtual reality en een digitale infrastructuur die de patiëntreis ondersteunt.”

E-Health

Nieuwe zorgtechnologie biedt veel mogelijkheden voor zorgverleners en patiënten. Zo wordt het met digitale hulpmiddelen bijvoorbeeld makkelijker om informatie uit te wisselen tussen collega’s onderling, maar ook tussen zorgverleners en patiënten. Tevens kan via digitalisering behandeling of monitoring op afstand, waar mogelijk, effectief plaatsvinden.

Op andere plekken, zoals bij Adelante in Hoensbroek, is men daar ook al succesvol mee bezig. Onlangs ontving Adelante zelfs  een omvangrijke subsidie vanuit de Stimuleringsregeling E-health Thuis (SET). Met dat geld gaat de revalidatiekliniek de komende jaren haar blended care aanbod verder uitbreiden. Bij deze vorm van revalidatiezorg worden behandelingen op locatie gecombineerd met online revalidatiebehandelingen voor thuis.

Dubbellectoraat nodig voor zorgtransitie

Het recente dubbellectoraat is tot stand gekomen dankzij een samenwerkingsverband van de HAN met de Sint Maartenskliniek. Tevens wordt er onder meer samengewerkt met de Radboud Universiteit, de Universiteit Twente en diverse technologiebedrijven. Door twee lectors in één keer aan te stellen komen verschillende expertises samen en dat is belangrijk omdat digitalisering per definitie een multidisciplinair karakter heeft. De transitie van de zorg vraagt namelijk niet alleen om technologische innovatie maar ook een grote, sociale innovatie. Daarnaast is het natuurlijk van belang dat zorg voor iedereen, nu en in de toekomst, toegankelijk en betaalbaar blijft.

Peter icthealth

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
GIDH
Global Initiative on Digital Health (GIDH) officieel van start
Oncologienetwerk
Nieuw oncologienetwerk Noord- en Oost-Nederland
Verbeterprogramma ouderenzorg
Samenwerking centraal in verbeterprogramma Samen Beter
eiwitten
Menselijke eiwitten herkennen met nieuwe techniek
Digitale proeftuin
Digitale proeftuin maakt wegwijs in nieuw UZI-stelsel
challenge
Digivaardig in de zorg komt weer met Digifit challenge
Veertien IZA-partners hebben Digizo.nu opgericht om te helpen bij het opschalen van bewezen zorginnovaties.
Digizo.nu helpt bewezen innovaties opschalen
Robotchirurgie
Robotchirurgie in de ruimte
authenticatie
Stapsgewijs leren in pilot ZORG-ID Smart
revalidatiezorg epd
Nieuw EPD voor de revalidatiezorg
Volg jij ons al?