Nieuwe app meet longfunctie via spraak

Onderzoekers van de University of Washington hebben een app ontwikkeld die het voor longpatiënten mogelijk maakt om via een belletje een analyse te krijgen van hun toestand. De app genaamd SpiroCall heeft een foutmarge van slechts 6.1 procent en is daarmee even betrouwbaar als andere medisch gevalideerde methodes.

Al in 2012 introduceerde de University of Washington een soort vergelijkbare toepassing onder de naam SpiroSmart. Hiermee konden mensen met astma of een andere longaandoening via de microfoon van de iPhone gebruiken om de longinhoud te meten. De app analyseerde na uitademing van de patiënt in de microfoon de longinhoud via algoritmes.

Niet iedereen connected

De afgelopen vier jaar onderzochten researchers van de University of Washington 4,000 longpatiënten in de Verenigde Staten, India en Bangladesh. Op basis van deze gegevens wisten de onderzoekers SpiroCall te ontwikkelen. Het probleem in India en Bangladesh was dat het gros van de mensen daar niet over een mobiele internetverbinding beschikte, maar wel over een featurephone waarmee spraakverkeer mogelijk is.

Naast SpiroCall ontwikkelde de onderzoekers een 3D-geprint fluitje dat patiënten moet helpen bij het uitademen om een zo hoog mogelijk efficiëntie te bereiken. De University of Washington wil SpiroCall blijven doorontwikkelen door relevante data te analyseren om hiermee te gebruikerservaring te optimaliseren.

Bekijk hier de uitleg via video

###spirocall###

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
Gegevens delen data
Tweede ronde project ‘proactief gegevens delen in palliatieve fase’ start
kruizinga
Arnaud Kruizinga, CIO Amphia: 'Eerst de visie, dan de route'
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Robotecho genomineerd; App voor bipolaire stoornis, en meer
Oog staaroperatie
Operatiekamers vrij door SurgiCube bij staaroperaties
In het St. Antonius Ziekenhuis is ‘s werelds meest innovatieve defibrillator in een patiënt geplaatst.
Primeur met mini-defibrillator als erkende behandeloptie
Bernhoven patiëntenportaal
Bernhoven lanceert nieuw patiëntenportaal
hersenimplantaten
Neuralink mag hersenimplantaten op mensen testen
Tijdens het Art Electronica Festival in Oostenrijk heeft de Nederlandse fashion-techontwerper Anouk Wipprecht een bijzondere 3D-geprinte jurk gepresenteerd.
3D-geprinte jurk toont cognitieve belasting van hersenen
Pallas Reactor Petten
Kuipers belooft volledige financiering voor reactor medische isotopen  
corona
ChatGPT kan helpen om vaccinatiegraad te verhogen  
Volg jij ons al?