Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Nieuwe app meet longfunctie via spraak

Onderzoekers van de University of Washington hebben een app ontwikkeld die het voor longpatiënten mogelijk maakt om via een belletje een analyse te krijgen van hun toestand. De app genaamd SpiroCall heeft een foutmarge van slechts 6.1 procent en is daarmee even betrouwbaar als andere medisch gevalideerde methodes.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Al in 2012 introduceerde de University of Washington een soort vergelijkbare toepassing onder de naam SpiroSmart. Hiermee konden mensen met astma of een andere longaandoening via de microfoon van de iPhone gebruiken om de longinhoud te meten. De app analyseerde na uitademing van de patiënt in de microfoon de longinhoud via algoritmes.

Niet iedereen connected

De afgelopen vier jaar onderzochten researchers van de University of Washington 4,000 longpatiënten in de Verenigde Staten, India en Bangladesh. Op basis van deze gegevens wisten de onderzoekers SpiroCall te ontwikkelen. Het probleem in India en Bangladesh was dat het gros van de mensen daar niet over een mobiele internetverbinding beschikte, maar wel over een featurephone waarmee spraakverkeer mogelijk is.

Naast SpiroCall ontwikkelde de onderzoekers een 3D-geprint fluitje dat patiënten moet helpen bij het uitademen om een zo hoog mogelijk efficiëntie te bereiken. De University of Washington wil SpiroCall blijven doorontwikkelen door relevante data te analyseren om hiermee te gebruikerservaring te optimaliseren.

Bekijk hier de uitleg via video

###spirocall###

ICT&health congres 2023
Op 30 januari 2023 trapt ICT&health het nieuwe zorgjaar af met het jaarlijks groot en invloedrijk zorgcongres over de zorgtransformatie.
Ook aanwezig zijn? Reserveer dan snel uw entreeticket

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen