Search
Close this search box.
Search

Nieuwe Apple Watch maakt hartfilmpje, biedt valdetectie

Apple heeft tijdens een event in Cupertino de nieuwe Watch Series 4 onthuld. Apple ontwikkelde het slimme horloge naar eigen zeggen om medische functies beter naar voren te laten komen voor gebruikers. Zo is het display bijvoorbeeld groter dan bij voorgaande versies en geavanceerde sensoren maken elektrocardiogrammen mogelijk van de Watch.

Apple is de afgelopen jaren steeds actiever geworden met het ontwikkelen van toepassingen op het gebied van digitale gezondheid, waarbij de Apple Watch een belangrijke rol vervult. Apple Watch Series 4 (GPS, zonder 4G) is verkrijgbaar vanaf EUR 429 en Apple Watch Series 4 (GPS + Cellular, dus plus 4G) vanaf EUR 529. Series 3 is nu verkrijgbaar voor een nieuwe startprijs van EUR 299.

De nieuwe Apple Watch Series 4 beschikt over onder meer behuizing van 44 mm terwijl deze bij voorgaande versies volgens Apple ruim een derde kleiner was. De bedoeling van een grotere behuizing is dat meer mensen uit de voeten kunnen met het horloge. Ook passen er nu meer mini-widgets in een watch face, claimt Apple. Bovendien is de Apple Watch Series 4 twee keer sneller dan de S3 uit de Series 3.

Maken van hartfilmpje

Eén van de belangrijkste features in de Watch Series 4 is de mogelijkheid tot het maken van hartfilmpjes. Dragers van het horloge hoeven hiervoor alleen hun vinger op de digitale kroon, die is voorzien van haptische feedback, te leggen. Apple stelt dat een ECG via de ingebouwde optische hartslagsensoren binnen 30 seconden kan worden gemaakt en de data wordt opgeslagen in Apple Health Record.

Volgens Apple is de feature vooral geschikt voor mensen met hartafwijkingen of een verhoogde kans op boezemfibrilleren. De functie is echter vooralsnog alleen beschikbaar in de VS.

Eind vorig jaar bleek nog uit onderzoek door de University of California dat de Apple Watch met grote nauwkeurigheid hartmetingen kan uitvoeren. In andere gevallen, bijvoorbeeld bij de detectie van beroertes, presteert het horloge aanzienlijk minder goed.

Valdetectie toegevoegd

Apple integreerde geavanceerde bewegingssensoren in de Series 4 en door een hogere sample rate is het horloge nu ook in staat om vallen te detecteren. Indien het horloge een val bemerkt dan krijgt de drager de mogelijkheid om het alarmnummer te bellen.

Wanneer geen actie wordt ondernomen, belt het horloge zelf het alarmnummer en stuurt de locatie door naar geselecteerde contacten. Apple stak naar eigen zeggen veel tijd in het onderzoek naar valdetectie en verzamelde hiervoor de data van duizenden gebruikers om valpartijen te analyseren.

 

Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019
Meer weten over hoe, waarmee en met wie de zorg haar toekomst implementeert? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn gratis, dus wacht niet en 
meld u snel aan want op is op!

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
DigiPunt zorg
DigiPunt, thuismonitoring astmapatiënten en digitale recepten
Financiering passende zorg
Subsidieoproep passende zorg in verpleging en verzorging
diagnostiek
Goede zorg begint met goede diagnostiek
transformatieplan CWZ
Positieve beoordeling voor transformatieplan CWZ
Regioplannen NZa
NZa pleit voor meer meetbare doelen in regioplannen
e-learning
E-learning breder ingezet bij digitalisering ziekenhuizen
De WHO heeft onlangs de kick-off gegeven voor het Global Initiative on Digital Health (GIDH). Het doel van het initiatief is om de implementatie van de ‘Wereldwijde strategie voor digitale gezondheidszorg 2020-2025’ te versterken en te versnellen.
Global Initiative on Digital Health officieel van start
Oncologienetwerk
Nieuw oncologienetwerk Noord- en Oost-Nederland
Verbeterprogramma ouderenzorg
Samenwerking centraal in verbeterprogramma Samen Beter
eiwitten
Menselijke eiwitten herkennen met nieuwe techniek
Volg jij ons al?