Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Nieuwe Apple Watch maakt hartfilmpje, biedt valdetectie

Apple heeft tijdens een event in Cupertino de nieuwe Watch Series 4 onthuld. Apple ontwikkelde het slimme horloge naar eigen zeggen om medische functies beter naar voren te laten komen voor gebruikers. Zo is het display bijvoorbeeld groter dan bij voorgaande versies en geavanceerde sensoren maken elektrocardiogrammen mogelijk van de Watch.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Apple is de afgelopen jaren steeds actiever geworden met het ontwikkelen van toepassingen op het gebied van digitale gezondheid, waarbij de Apple Watch een belangrijke rol vervult. Apple Watch Series 4 (GPS, zonder 4G) is verkrijgbaar vanaf EUR 429 en Apple Watch Series 4 (GPS + Cellular, dus plus 4G) vanaf EUR 529. Series 3 is nu verkrijgbaar voor een nieuwe startprijs van EUR 299.

De nieuwe Apple Watch Series 4 beschikt over onder meer behuizing van 44 mm terwijl deze bij voorgaande versies volgens Apple ruim een derde kleiner was. De bedoeling van een grotere behuizing is dat meer mensen uit de voeten kunnen met het horloge. Ook passen er nu meer mini-widgets in een watch face, claimt Apple. Bovendien is de Apple Watch Series 4 twee keer sneller dan de S3 uit de Series 3.

Maken van hartfilmpje

Eén van de belangrijkste features in de Watch Series 4 is de mogelijkheid tot het maken van hartfilmpjes. Dragers van het horloge hoeven hiervoor alleen hun vinger op de digitale kroon, die is voorzien van haptische feedback, te leggen. Apple stelt dat een ECG via de ingebouwde optische hartslagsensoren binnen 30 seconden kan worden gemaakt en de data wordt opgeslagen in Apple Health Record.

Volgens Apple is de feature vooral geschikt voor mensen met hartafwijkingen of een verhoogde kans op boezemfibrilleren. De functie is echter vooralsnog alleen beschikbaar in de VS.

Eind vorig jaar bleek nog uit onderzoek door de University of California dat de Apple Watch met grote nauwkeurigheid hartmetingen kan uitvoeren. In andere gevallen, bijvoorbeeld bij de detectie van beroertes, presteert het horloge aanzienlijk minder goed.

Valdetectie toegevoegd

Apple integreerde geavanceerde bewegingssensoren in de Series 4 en door een hogere sample rate is het horloge nu ook in staat om vallen te detecteren. Indien het horloge een val bemerkt dan krijgt de drager de mogelijkheid om het alarmnummer te bellen.

Wanneer geen actie wordt ondernomen, belt het horloge zelf het alarmnummer en stuurt de locatie door naar geselecteerde contacten. Apple stak naar eigen zeggen veel tijd in het onderzoek naar valdetectie en verzamelde hiervoor de data van duizenden gebruikers om valpartijen te analyseren.

 

Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019
Meer weten over hoe, waarmee en met wie de zorg haar toekomst implementeert? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn gratis, dus wacht niet en 
meld u snel aan want op is op!

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen