Search
Close this search box.
Search

Nieuwe mogelijkheid voor PGO-gebruiker getest

Patiënten van ziekenhuizen en zelfstandige klinieken kunnen op dit moment de Basisgegevensset Zorg (BgZ) verzamelen in een PGO. Om het mogelijk te maken dat ze óók via hun persoonlijke gezondheidsomgeving zelf wijzigingen kunnen doorgeven, is nu het zogeheten BgZ-wijzigingsverzoek getest middels een proof of concept.

Tot nu toe kan een PGO-gebruiker alleen info bij ziekenhuizen ophalen voor het PGO. Maar ze kunnen nog níet via hun PGO eigenhandig een verzoek tot wijziging doorsturen. Om dit te wel mogelijk te maken bevat de subsidieregeling VIPP 5 een speciale module. Nictiz ontwierp hiervoor de nieuwe gegevensdienst ‘BgZ-wijzigingsverzoek’.

Vrijetekstbericht

Met die nieuwe informatiestandaard kan de PGO-gebruiker met behulp van een ‘vrijetekstbericht’ een wijzigingsverzoek indienen bij de zorgaanbieder. Stichting MedMij gaf PROVES opdracht de nieuwe gegevensdienst BgZ-wijzigingsverzoek op te tuigen en te testen met een proof of concept.

Concreet ging het hierbij om een theoretische verdieping op de gegevensdienst, het oplossen van praktische vraagstukken en een optimale aansluiting op de werkprocessen bij de zorgaanbieder. Hieruit kwamen een aantal kleine aanpassingen voort, die aan de informatiestandaard worden toegevoegd.

Proof of concept wijzigingsbericht

Deze proof of concept (PoC) had tot doel om de gegevensdienst ‘BgZ Wijzigingsverzoek’ technisch te realiseren en te testen. Tevens wil Stichting MedMij met de PoC graag bijdragen aan de doorontwikkeling van de gegevensdienst. Hiervoor verzamelde PROVES de bevindingen en deed aanbevelingen over de aansluiting van de gegevensdienst op de werkprocessen van de zorgaanbieder.

User experience PGO-gebruiker

Tevens was er tijdens de PoC de nodige aandacht voor de user experience (UX) van de PGO-gebruiker met betrekking tot de nieuwe mogelijkheid. Een samenvatting van de UX-aanbevelingen voor PGO-leveranciers vindt u op de website van MedMij. Tijdens de PoC waren er met name een aantal praktische vragen met betrekking tot de nieuwe gegevensdienst. Hoe kan bijvoorbeeld een zorgaanbieder correct alle wijzigingsverzoeken via het PGO doorvoeren en hoeveel interactie is hiervoor eigenlijk nodig? 

De uitgebreide proof of concept werd afgesloten met een eindtest. Tijdens een gezamenlijke testdag werd nog eens goed bekeken hoe de uitwisseling van het wijzigingsverzoek door de PGO-gebruiker precies verloopt. Samen met de PGO-leveranciers werden vervolgens, op basis van diverse evaluatiecriteria, alle bevindingen verzameld en verwerkt in een rapportage.

Wil je meer informatie over het bovenstaande? Nictiz en MedMij zijn ook aanwezig op het ICT&health congres van 30 januari aanstaande. Breng een bezoek aan hun sessie en/of stand voor meer informatie en ga in gesprek.

Peter icthealth

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
DNA-bolletjes data
Data veilig en droog opslaan in DNA-bolletjes
Hartstilstand
Smartwatch registreert hartstilstand en redt levens
Visuele prothese
Visuele prothese voor blinden in ontwikkeling
ransomware
Hackers richten zich nu ook op domotica
wearable
Galaxy Ring meet op sierlijke wijze gezondheid
Data SEH
SEH data en AI kunnen verkeersveiligheid verbeteren
inclusief
Philips wil in 2025 wereldwijd 2 miljard levens verbeteren
subsidies
Nieuwe subsidies voor innovatieve therapie tegen dementie
exergaming
Exergaming laat mensen meer en langer bewegen
app
Zuyderland kiest óók voor berichtenfunctie BeterDichtbij
Volg jij ons al?