Nieuwe RIVM-app biedt altijd, overal toegang tot LCI-richtlijnen

21 juli 2017
Nieuws

De nieuwe app ‘LCI-richtlijnen’ is voortaan te downloaden in de AppStore en Google Play. Alle informatie die nodig is voor een adequate infectieziektebestrijding is overzichtelijk in één app te vinden, zo stelt het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu). Professionals werkzaam in de gezondheidszorg kunnen volgens de instantie voortaan snel en makkelijk LCI-Richtlijnen, LCI-Draaiboeken, quizzen en folders met publieksinformatie raadplegen.

De app is vooral bedoeld voor artsen en verpleegkundigen van de afdeling infectieziektebestrijding van GGD’en. Ook andere zorgprofessionals kunnen er echter gebruik van maken, zoals huisartsen die in hun dagelijks leven te maken hebben met infectieziekten. Bij het ontwikkelen van de app zijn deze potentiële gebruikers betrokken, zoals GGD-artsen en verpleegkundigen, een dierenarts, huisarts, bedrijfsarts en arts-microbioloog.

De LCI-richtlijnen app is gratis te downloaden in de AppStore of Google Play voor wie een smartphone heeft met iOS vanaf versie 10.0 of Android vanaf 4.2. Voor mensen met een oudere versie of een Windowstoestel is de website www.rivm.nl/richtlijnen beschikbaar.

Toegankelijker, gebruiksvriendelijker richtlijnen

Met de gratis LCI-richtlijnen app wil het RIVM inspelen op de behoefte van haar gebruikers om de richtlijnen toegankelijker en gebruiksvriendelijker te maken. ‘Zou dit mazelen kunnen zijn? Welke diagnostiek moet ik doen om dat te bevestigen? Moet ik dit al melden bij de GGD? Vragen in de huisartsenpraktijk waarop je snel het antwoord kunt vinden met deze app,’ vertelt huisarts Lizzy Slok.

Met behulp van visuele elementen en een samenvatting bij iedere richtlijn, verwacht het RIVM dat gebruikers makkelijker en sneller de relevante informatie tot zich nemen. Ook zijn meldingsplichtige infectieziekten in één oogopslag te raadplegen. Informatie in de app kan eenvoudig per e-mail of social media gedeeld worden. Bijvoorbeeld folders. Deze kunnen vanaf nu direct door de professional naar de patiënt worden gestuurd, zodat ook de patiënt na het gesprek de informatie direct kan nalezen.

Altijd bij de hand

De landelijke LCI-richtlijnen zijn ‘levende richtlijnen’ die, waar nodig, snel moeten worden aangepast aan de actualiteit. Dat kan vanaf nu ook met de app. Om de toepassing te raadplegen is het niet nodig om online te zijn. De app is gratis en ook offline kunnen professionals de richtlijnen lezen. De professional heeft de richtlijnen op deze manier altijd bij de hand. Richtlijnen raadplegen op de website kan ook nog steeds. De website met richtlijnen is vernieuwd en visueel in lijn gebracht met de app: www.rivm.nl/richtlijnen.

De LCI-richtlijnen zijn belangrijke instrumenten voor het realiseren en handhaven van landelijk kwaliteitsbeleid op het gebied van de infectieziektebestrijding. De Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding (LCI) van het RIVM is verantwoordelijk voor ontwikkeling, onderhoud en implementatie van richtlijnen en draaiboeken.