Nij Smellinghe deelt beelden via patiëntportaal

Het Friese ziekenhuis Nij Smellinghe maakt het voortaan voor alle patiënten mogelijk om hun eigen radiologische beelden te bekijken en delen via het patiëntportaal. Voorheen was dit al op kleine schaal mogelijk, maar nu breidt Nij Smellinghe de optie uit naar alle patiënten van wie radiologische beelden zoals röntgenfoto's, MRI-beelden, echo’s en beelden van de CT-scan beschikbaar zijn. Het ziekenhuis claimt dit als eerste Nederlandse ziekenhuis te doen.

Alle patiënten hebben sinds december 2022 toegang tot de beelden via patiëntportaal Mijn Nij Smellinghe, in plaats van rechtstreeks via het online Philips-programma MyVue zoals voorheen (zwangerschapsecho’s gaan wel nog rechtstreeks via MyVue). De beelden worden nu via een link in het onderzoeksverslag in het patiëntportaal getoond in MyVue. Hiermee verbetert de toegankelijkheid: patiënten vinden al hun medische gegevens van Nij Smellinghe overzichtelijk op één plek in het patiëntenportaal.

Meer regie patiënten

Patiënten van de Vaatpoli en de poliklinieken Orthopedie en Gynaecologie konden al rechtstreeks via MyVue hun radiologische beelden (en verslagen) inzien. Zij krijgen zo veel beter inzicht in wat er met ze aan de hand is en stellen dat op prijs, aldus het ziekenhuis. ‘Ook hun zorgverleners zijn enthousiast’, aldus Nij Smellinghe. ‘Patiënten die zelf beschikken over hun onderzoeksresultaten en medische gegevens kunnen beter regie houden over hun eigen zorgtraject: welke zorg of behandeling past bij mij en hoe kan ik dit regelen?’

Reden voor het ziekenhuis om de mogelijkheden van beelden inzien nu uit te breiden naar alle patiënten. Zij kunnen – in principe zeven dagen na het onderzoek – hun eigen radiologische beelden bekijken via Mijn Nij Smellinghe en per mail veilig delen met anderen. Zo kan het voor de behandeling zinvol zijn om de beelden te delen met een andere zorgverlener, zoals de huisarts of een fysiotherapeut. Zwangere vrouwen kunnen de echobeelden van de zwangerschap al vijftien minuten na het onderzoek bekijken en per mail delen met bijvoorbeeld familie en naasten, benadrukt Nij Smellinghe.

Eenvoudiger delen beelden

De specialisten van Nij Smellinghe gebruiken MyVue al langer om radiologische beelden veilig, gemakkelijk en snel door te sturen naar andere zorgverleners (buiten het ziekenhuis) als dat nodig is voor het verlenen van zorg. ‘Het voordeel van snel delen is dat de andere zorgverlener direct de vervolgbehandeling kan bepalen of hierover kan meedenken.’

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
dispenser
Medicijndispensers besparen Zuyderland Thuiszorg 24 fte´s  
injecties
Naaldloos injecteren verhoogt opties zelfmanagement
Gegevens delen data
Tweede ronde project ‘proactief gegevens delen in palliatieve fase’ start
Amphia Ziekenhuis digitale strategie.
Arnaud Kruizinga, CIO Amphia: 'Eerst de visie, dan de route'
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Robotecho genomineerd; App voor bipolaire stoornis, en meer
Oog staaroperatie
Operatiekamers vrij door SurgiCube bij staaroperaties
In het St. Antonius Ziekenhuis is ‘s werelds meest innovatieve defibrillator in een patiënt geplaatst.
Primeur met mini-defibrillator als erkende behandeloptie
Bernhoven patiëntenportaal
Bernhoven lanceert nieuw patiëntenportaal
hersenimplantaten
Neuralink mag hersenimplantaten op mensen testen
Tijdens het Art Electronica Festival in Oostenrijk heeft de Nederlandse fashion-techontwerper Anouk Wipprecht een bijzondere 3D-geprinte jurk gepresenteerd.
3D-geprinte jurk toont cognitieve belasting van hersenen
Volg jij ons al?