Nijmeegse CWZ met succes overgestapt op EPD van HiX

Het Nijmeegse Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) is naar eigen zeggen met succes overgestapt op het elektronisch patiëntendossier (EPD) van HiX. Het CWZ had de overstap in januari aangekondigd, na het sluiten van een overeenkomst met de Nederlandse softwareleverancier. De komende weken wordt meer tijd per patiënt ingepland om medewerkers te laten wennen aan het gebruik van het nieuwe EPD.

Alle gegevens die nodig zijn in de zorg voor patiënten worden voortaan digitaal geregistreerd en beheerd. De actuele gegevens zijn op ieder moment en op elke plek in het CWZ ziekenhuis en in de poliklinieken Jonkerbosch, Waalsprong en Druten beschikbaar. Alleen zorgmedewerkers die een patiënt behandelen, hebben toegang tot de beveiligde gegevens.

De afgelopen maanden zijn steeds meer ziekenhuizen op een nieuw EPD overgestapt, al dan niet in combinatie met een (vernieuwd) patiënten portaal. Daaronder het Erasmus MC (juni 2017), vijf ziekenhuizen in Coöperatie Zorg op Zuid (oktober), Het St. Anthoniusziekenhuis (ook oktober),  het Maxima Medisch Centrum (november) en het UMCG (begin december). Verder liet het Utrechtse Diakonessenhuis vorige week weten dat het zorgverleners en patiënten tegelijkertijd digitaal inzage geeft in alle medische uitslagen.

Patiëntenportaal in gebruik

Ook het CWZ heeft niet alleen het EPD, maar ook andere voorzieningen in gebruik heeft genomen. Voor patiënten is er het patiëntenportaal ‘Mijn CWZ’. Wie dat wil, kan thuis via een beveiligde verbinding onderdelen van het eigen medisch dossier inzien. Ook gemaakte afspraken en een medicijnoverzicht staan in het dossier. In de loop van januari gaat het ziekenhuis patiënten actief wijzen op het patiëntenportaal.

Wie een afspraak heeft in de polikliniek kan zich vanaf nu digitaal aanmelden bij een van de aanmeldzuilen die bij de meldpunten staan. Op www.cwz.nl/meldpunt staat beschreven hoe het precies werkt. Ouderwets aanmelden bij een medewerker bij een van de meldpunten kan ook nog steeds.

Om ervoor te zorgen dat patiënten zo min mogelijk hinder ondervinden van de overgang op het EPD is er in de komende weken meer tijd ingepland per patiënt. Zo kunnen medewerkers wennen aan het nieuwe systeem. Dit kan langere wachttijden aan de telefoon betekenen. Dat een implementatie niet altijd zonder slag of stoot gaat heeft het het St Antoniusziekenhuis  in oktober ondervonden. Langer dan verwacht hadden zij te maken met medewerkers die moesten wennen aan het nieuwe EPD, met oplopende telefonische wachttijden tot gevolg. Het CWZ begon in oktober met het opleiden en trainen van zo’n 2800 CWZ’ers die met het EPD gaan werken.

Digitale stap voorwaarts

CWZ-bestuurder Gosse van der Veen laat weten blij te zijn met de succesvolle overstap op het elektronisch patiëntendossier, na een intensieve voorbereidingstijd. Hij noemt de komst van het EPD een enorme digitale stap voorwaarts.

“Onze artsen en verpleegkundigen hebben alle informatie op het moment en de plek dat ze die nodig hebben. Bovendien kunnen ook samenwerkingspartners als huisartsen nu sneller en beter bij de informatie die voor hen belangrijk is. Zo kunnen zij snel gegevens uitwisselen en overleggen. Dit draagt bij aan een vlotte overgang tussen CWZ en vervolgzorg.”

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
Gegevens delen data
Tweede ronde project ‘proactief gegevens delen in palliatieve fase’ start
kruizinga
Arnaud Kruizinga, CIO Amphia: 'Eerst de visie, dan de route'
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Robotecho genomineerd; App voor bipolaire stoornis, en meer
Oog staaroperatie
Operatiekamers vrij door SurgiCube bij staaroperaties
In het St. Antonius Ziekenhuis is ‘s werelds meest innovatieve defibrillator in een patiënt geplaatst.
Primeur met mini-defibrillator als erkende behandeloptie
Bernhoven patiëntenportaal
Bernhoven lanceert nieuw patiëntenportaal
hersenimplantaten
Neuralink mag hersenimplantaten op mensen testen
Tijdens het Art Electronica Festival in Oostenrijk heeft de Nederlandse fashion-techontwerper Anouk Wipprecht een bijzondere 3D-geprinte jurk gepresenteerd.
3D-geprinte jurk toont cognitieve belasting van hersenen
Pallas Reactor Petten
Kuipers belooft volledige financiering voor reactor medische isotopen  
corona
ChatGPT kan helpen om vaccinatiegraad te verhogen  
Volg jij ons al?