Search
Close this search box.
Search

NWO kent 154 Veni-beurzen toe aan jonge onderzoekers

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft 154 veelbelovende jonge wetenschappers een Veni-financiering van maximaal 250.000 euro toegekend. Hiermee kunnen de laureaten de komende drie jaar hun eigen onderzoeksideeën verder ontwikkelen. Onder de onderzoeken bevinden zich er ook op het snijvlak van gezondheid en digitalisering.

De Veni laureaten gaan onder andere onderzoek doen naar de wisselwerking van hersengebieden bij autisme, de gevolgen van Chinese overnames van Europese bedrijven, de rol van dieren in een circulair voedselsysteem en hoe stamcellen van de patiënt gebruikt kunnen worden om mini-levers te maken die de menselijke lever kunnen vervangen en zo uiteindelijk leverpatiënten kunnen helpen.

De NWO kent jaarlijks de Veni-financiering toe. In totaal dienden in deze Veni-ronde 1.115 onderzoekers een ontvankelijk onderzoeksvoorstel in voor financiering. Daarvan zijn er 154 gehonoreerd., omgerekend een honoreringspercentage van 14 procent. De aanvragen werden door middel van peer review beoordeeld door externe deskundigen uit de betreffende vakgebieden.

Met deze Veni-ronde is een totaalbedrag van 38,4 miljoen euro gemoeid. Vorig jaar werd eenzelfde bedrag aan eveneens 154 onderzoekers toegekend.

Radboudumc, Radboud Universiteit

Een aantal onderzoeksinstellingen heeft al hun eigen lijst gepubliceerd van Veni-laureaten, waaronder ook onderzoeken die te maken hebben met digitalisering in de zorg. Zo kregen 15 onderzoekers van het Radboudumc en de Radboud Universiteit (Nijmegen) samen een Veni-financiering. Eén van deze projecten was van Nienke de Vries-Farrouh, Neurologie: ‘Zorg voor Parkinson thuisbrengen.’

Nienke de Vries-Farrouh onderzoekt of het gebruiken van een draagbare sensor die het vallen en lichamelijke activiteit automatisch kan meten relevante informatie oplevert over het functioneren van mensen met Parkinson. Ook bekijkt ze of patiënten en fysiotherapeuten deze informatie kunnen gebruiken om de behandeling beter af te stemmen op de individuele patiënt.

LUMC

Zes net promoveerde onderzoekers gaan de komende jaren onderzoek doen aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) met een Veni-beurs. Vier van de zes laureaten gaan onderzoek doen aan het Gorter Centrum van de afdeling Radiologie.

Wyger Brink gaat in zijn project ‘MRI op maat’ snelle computersimulaties ontwikkelen die een patiënt-specifieke veiligheidsmarge bepalen aan het begin van de MRI-scan. Zo kan hij de beeldkwaliteit maximaliseren en de MRI techniek optimaal benutten, waar die momenteel nog gelimiteerd wordt door ruime one-size-fits-all veiligheidsmarges.

Ece Ercan gaat een nieuwe beeldvormingstechniek ontwikkelen waarmee de progressie van de ziekte multiple sclerose kan worden geëvalueerd. Momenteel dient hiervoor vaak contrastmiddel te worden toegediend. Met de nieuwe techniek – die gebruikmaakt van de magnetische eigenschappen van de moleculen in de hersenen – is dit niet meer nodig.

TU Delft

Zeven wetenschappers van de TU Delft hebben een Veni-beurs gekregen. Daaronder een studie naar ACMI, een nieuw hulpmiddel om de complexiteit van het menselijk lichaam te onderzoeken – Jeremy Brown (faculteit TNW): Medische beeldvorming is een cruciaal instrument in ons streven ziekten beter te begrijpen, voorkomen en behandelen. Dit onderzoek zal een nieuwe moleculaire beeldvormingsmethode opleveren die tegelijkertijd meer dan drie biologische processen kan volgen met hoge resolutie en gevoeligheid. Hiermee kunnen artsen betere behandelingen ontwikkelen voor agressieve ziekten, zoals kanker.

Totaaloverzicht Veni-laureaten

In het NWO overzicht met toekenningen staan de namen van alle laureaten en korte samenvattingen van hun onderzoeksprojecten (Nederlands en Engels).

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Hersenatlas
Zwaartekracht-subsidie voor hersenatlas en het lot van eiwitten
Aneurysma
Nieuwe betrouwbare methode om aneurysma’s te volgen
leerling-verpleegkundigen
Albert Schweitzer succesvol met behoud leerling-verpleegkundigen
Databeschikbaarheid
Betere zorg dankzij goede databeschikbaarheid
Woonomgeving
Empathische woonomgeving past zich aan bij wensen bewoners
Gegevens delen
Derde pilot proactief gegevens delen
Digitalisering expertisecentrum
Expertisecentrum bundelt kennis digitalisering en welzijn
wiel
Wiel zelf uitvinden hoeft niet, maar ontwikkel er wel op door
breuk
Virtual Fracture App slaat aan in Albert Schweitzer
monitor
E-healthmonitor signaleert stagnerende inzet digitale zorg
Volg jij ons al?