Onderzoek naar diagnose slagaderverkalking met CT-scan

Het stellen van een juiste, en tijdige diagnose bij hartklachten stelt artsen voor grote uitdagingen. Daarbij komt dat er door verschillende ziekenhuizen en cardiologen vaak verschillende onderzoeken gebruikt worden. Die variëren van een MRI-scan, fietstest, echo tot hartkatheterisatie. Interventiecardioloog Peter Damman start nu met een langdurig onderzoek naar de werking van een innovatieve methode om hartklachten te diagnosticeren.

Bij de nieuwe methode wordt gebruik gemaakt van een CT-scan, eventueel gevolgd door medicatie, om patiënten die klagen over pijn in de borst, te onderzoeken op slagaderverkalking. De methode is al bestudeert door Schotse onderzoekers, maar dat was slechts een kortdurende studie. De resultaten waren echter zeer positief. Het aantal hartinfarcten lag enkele jaren na de scan en behandeling lager dan voorheen.

Het verbeteren van die diagnostiek voor hartklachten is van groot belang voor het voorkomen van hartfalen, -infarcten en andere aandoeningen. Daar wordt wereldwijd, en dus ook in Nederland, veel aandacht aan besteedt. Maar, met de CT-scan methode wordt niet alleen het diagnoseproces verbeterd, de methode is ook goedkoper dan bijvoorbeeld en hartkatheterisatie. Daarbij komt dat katheterisatie een behoorlijk invasieve en redelijk risicovolle ingreep is.

Diagnose slagaderverkalking

Uit andere onderzoeken blijkt dat uiteindelijk zo’n vier op de tien mensen te maken krijgt met slagaderverkalking. Die aandoening leidt vaak tot hartklachten en het is de belangrijkste oorzaak van hartinfarcten. In Nederland zorgt dit voor 5000 overlijdens per jaar. Daarom is het belangrijk om slagaderverkalking in een zo vroeg mogelijk stadium te diagnosticeren.

Interventiecardioloog Peter Damman van het Radboudumc wil de CT-scan methode gedurende langere tijd bestuderen. Bij deze methode worden de bloedvaten rondom het hart met behulp van een CT-scan in beeld gebracht.

“We willen weten of de patiënt beter af is met een CT-scan als eerste diagnostische test. Zijn we beter in staat om vernauwde of geblokkeerde kransslagaders uit te sluiten? En áls we vaststellen dat er een probleem is, kunnen we patiënten dan gerichter behandelen, bijvoorbeeld met cholesterolverlagers? We denken van wel, maar moeten het nu aantonen”, aldus Damman.

Driejarig onderzoek

De bedoeling is om deelnemers aan deze studie, het CLEAD-CAD onderzoek, drie jaar lang te volgen. Om het onderzoek te kunnen uitvoeren heeft Damman van ZonMw een subsidie ontvangen van 4,7 miljoen euro. Voor het onderzoek werkt hij met Robin Nijveldt en Matthias Prokop, beiden van het Radboudumc, en radioloog Nils Planken en cardioloog José Henriques van Amsterdam UMC.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: ZIC bij VieCuri; Digitale hulp; Medische rekenvaardigheid-app, en meer
wondzorg
Innovatieprijs voor gepatenteerde offline gegevensuitwisseling
Duuzame zorg - Diederik Gommers
Passende, duurzame zorg komt er niet vanzelf
Microbioomonderzoek
UMCG opent nieuwe faciliteit voor microbioomonderzoek
beroerte
Testen op je digitale tweeling voor beste behandeling beroerte
wereldwijd
John Halamka, Mayo Clinic Platform: ‘Onze innovaties zijn wereldwijd inzetbaar'
Gegevensuitwisseling
Mandaat EHDS: Nederland verzilvert 4 hoofdposities
Rathenau
Risico’s AI vragen om terughoudendheid in gebruik
Ketenmonitoring hackathon
Proefproject aanvullende ketenmonitoring en -logging afgerond
toestemmingsplatform
Eerste apotheek aangesloten op online toestemmingsplatform Mitz
Volg jij ons al?