Search
Close this search box.
Search

Onderzoek naar innovatieve huisartsenzorg ketens

Nieuwe innovatieve zorgconcepten worden steeds belangrijker om de toekomstbestendigheid van de (huisartsen)zorg te borgen. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) gaan samen onderzoeken of deze initiatieven voldoen aan de normen voor de kwaliteit en toegankelijkheid van zorg zoals die voor alle huisartsen gelden.

De IGJ en de NZa ontvangen de laatste tijd veel meldingen van zowel patiënten als zorgverleners over deze nieuwe vormen van huisartsenzorg door innovatieve zorgketens. Deze zijn sinds enkele jaren ontstaan door een tekort aan huisartsen.

Deze zorgketens nemen huisartsenpraktijken over en weten zich vaak gesteund door investeerders. Zij maken onder andere gebruik van digitale hulpmiddelen, zodat er meer zorg op afstand geleverd wordt. Via een videoverbinding krijgt een deel van de patiënten contact met hun huisarts.

Toekomstbestendige huisartsenzorg

De druk op de gehele zorg zal de komende jaren hoog blijven. Een blijvend krappe arbeidsmarkt, een vergrijzende bevolking, de toename van (leefstijl gerelateerde) chronische ziekten en de ambitie om kwetsbare mensen steeds langer thuis te laten wonen, zijn daar debet aan. Ook de regelgeving omtrent het aanbieden van online inzage heeft bijgedragen aan een hogere werkdruk in huisartsenpraktijken. Niet voor niets benadrukken de IGJ en de NZa dat innovatieve zorgconcepten belangrijk zijn om de toekomstbestendigheid van de (huisartsen)zorg te borgen.

De afgelopen coronaperiode heeft bewezen dat ook digitale zorg kan bijdragen aan het oplossen van de problemen van het huisartsentekort. Uitgangspunt daarbij is dat de huisartsenzorg door alle zorgaanbieders van goede kwaliteit is en toegankelijk moet zijn en blijven. Een goed bestuur en een professionele bedrijfsvoering zijn daarbij noodzakelijk.

Potentiële risico’s

Uit de signalen die door de IGJ en de NZa worden opgevangen blijkt echter wel dat de kwaliteit, bereikbaarheid en toegankelijkheid van zorg bij een deel van deze nieuwe innovatieve zorgverleners mogelijk onder druk staat.

Reden om in een breder onderzoek te beoordelen of er met nieuwe vormen van zorgaanbod en andere organisatie- en ondernemingsvormen sprake is van potentiële nieuwe risico’s. Bijvoorbeeld ten aanzien van patiëntveiligheid, kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid van zorg. Tevens zal worden gekeken of de IGJ en de NZa als toezichthouders het toezicht op deze praktijken anders moeten vormgeven. Naar verwachting zal dit onderzoek voor de zomervakantie zijn afgerond.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Hersenatlas
Zwaartekracht-subsidie voor hersenatlas en het lot van eiwitten
Aneurysma
Nieuwe betrouwbare methode om aneurysma’s te volgen
leerling-verpleegkundigen
Albert Schweitzer succesvol met behoud leerling-verpleegkundigen
Databeschikbaarheid
Betere zorg dankzij goede databeschikbaarheid
Woonomgeving
Empathische woonomgeving past zich aan bij wensen bewoners
Gegevens delen
Derde pilot proactief gegevens delen
Digitalisering expertisecentrum
Expertisecentrum bundelt kennis digitalisering en welzijn
wiel
Wiel zelf uitvinden hoeft niet, maar ontwikkel er wel op door
breuk
Virtual Fracture App slaat aan in Albert Schweitzer
monitor
E-healthmonitor signaleert stagnerende inzet digitale zorg
Volg jij ons al?