Search
Close this search box.
Search

Onderzoek naar verduurzaming ziekenhuizen

Deze maand zijn elf masterstudenten van start gegaan met de Interdisciplinary Thesis Lab Sustainable Hospitals. De studenten beogen met hun onderzoek praktische oplossingen te bieden om ziekenhuizen groener te maken. Met het zoeken naar antwoorden op tal van vragen en het in kaart brengen van nieuwe inzichten, hopen zij een belangrijke bijdrage te kunnen leveren aan de verduurzaming van ziekenhuizen.

De inzichten die de studenten zullen verkrijgen, zullen zeer divers zijn. Variërend van inzicht in de milieu-impact van gezondheidsdataopslag, tot het verminderen van medicijnverspilling in de operatiekamer. De projecten voor verduurzaming raken uiteenlopende aspecten van de zorg.

De studenten gaan ook op zoek naar de antwoorden op vragen zoals: Hoe kunnen we baby’s op een zo duurzaam mogelijke manier ter wereld brengen? Wat is de meest optimale en duurzame toepassing van PET/CT-onderzoeken? Kortom, antwoorden op deze en andere onderzoeksvragen die te maken hebben met de vergroening van ziekenhuizen. Zij doen dat binnen het interdisciplinaire Thesis Lab ‘Sustainable Hospitals’ van Medical Delta en LDE Centre for Sustainability.

De Thesis Labs zijn vrijplaatsen voor interdisciplinair leren en onderzoeken op basis van echte, uiteenlopende praktijkvragen. Deze vragen zijn vooraf geformuleerd door deelnemende instellingen, waaronder het LUMC, Universiteit Leiden, TU Delft en Erasmus MC.

Verduurzaming behandelopties

Samen met de afdeling Gynaecologie gaat een van de studenten zich verdiepen in de milieueffecten van de behandelopties voor hevig bloedverlies tijdens de menstruatie. De meerdere behandelingsopties worden door de arts en patiënt besproken. Op de voordelen en mogelijke complicaties van een behandeling ligt daarbij vaak de nadruk.

Patiënten nemen op basis daarvan een beslissing. Of duurzaamheid een rol speelt bij de keuze van de patiënt, is wat gynaecologen graag willen weten. Dat is dan ook de reden waarom ze de milieu-impact willen bepalen van de verschillende behandelopties voor patiënten met hevig menstrueel bloedverlies.

Milieueffecten

Voor de behandeling van hevig menstrueel bloedverlies zijn er verschillende manieren, namelijk met orale anticonceptie, een spiraal en verwijdering van het baarmoederslijmvlies of de baarmoeder. Het vergelijken van de milieueffecten tussen de verschillende behandelopties is het uiteindelijke doel van dit onderzoek. Om manieren te vinden om de milieu-impact te verminderen, wil men bovendien de knelpunten wat betreft duurzaamheid per behandeloptie identificeren.

Concrete bijdrage

Met behulp van de masterscripties die dit onderzoek gaan opleveren, ontstaan nieuwe aanknopingspunten en soms ook concrete oplossingen om de gezondheidszorg te verduurzamen. Deze zullen worden aangeboden aan de opdrachtgevers en openbaar beschikbaar gesteld tijdens een rondetafelbijeenkomst, waarmee een concrete bijdrage wordt gegeven aan de verduurzaming van de gezondheidszorg.

Aandacht voor duurzaamheid in de zorg is er al zo’n 35 jaar en begon met de grote omslag van herbruikbare middelen naar disposables. Bij Philips bestond de omzet in 2022 voor vijftien procent uit circulaire producten en diensten, met als doel om dat percentage de komende tien jaar te verdubbelen.

Meer informatie over Interdisciplinary Thesis Lab Sustainable Hospitals en een overzicht van de onderzoeksonderwerpen is te raadplegen op de website van het Centre for Sustainability.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
subsidies
Nieuwe subsidies voor innovatieve therapie tegen dementie
exergaming
Exergaming laat mensen meer en langer bewegen
app
Zuyderland kiest óók voor berichtenfunctie BeterDichtbij
Cardioloog Eelko Ronner van het Reinier de Graaf ziekenhuis heeft een robotecho ontworpen waarmee sneller en eenvoudiger een hartecho kan worden gemaakt. (Afbeelding: Corbotics)
Sneller hartecho maken met robot
cardioloog
Ieder hart heeft eigen elektrische vingerafdruk
Dragon Medical One MCL
Dragon Medical One bespaart MCL-artsen tot 45 minuten per dag 
preventie
Europese subsidies beschikbaar om preventie digitaal te ondersteunen
Onderzoeksdata Lowlands
Onderzoeksdata verzamelen tijdens Lowlands
Nierschade onderzoek
Zoektocht naar eerder vaststellen nierschade met AI
Longaandoeningen
Nieuwe perspectieven bij longaandoeningen
Volg jij ons al?