Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Onderzoek robot geassisteerde chirurgie in het VK

In Groot Brittannië wordt de komende maanden een onderzoek uitgevoerd om te bepalen hoe de prestaties van chirurgische robots zich verhouden tot de prestaties van hun menselijke collega’s. Daarbij wordt specifiek aandacht besteed aan de inzet van robotchirurgie bij het plaatsen van een kunstheup. Het onderzoek is onderdeel van de Britse RACER-Hip studie die als doel heeft om de meerwaarde van robotchirurgie aan te tonen.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

De afgelopen jaren heeft robot geassisteerde chirurgie een behoorlijke groei doorgemaakt. Het aantal ziekenhuizen en OK’s die inmiddels uitgerust zijn met meer dan één robotchirurg zijn al lang niet meer op de vingers van een hand te tellen. De voordelen voor zowel de patiënt als chirurgen zijn ook al regelmatig hier belicht; meer precisie bij het uitvoeren van een operatie, minder invasieve ingrepen, sneller herstel en minder heropnames.

Effect robot geassisteerde chirurgie

Ook in het Verenigd Koninkrijk groeit, net als in de rest van de wereld, het aantal robotchirurgen. Om onderbouwd te kunnen bepalen of robot geassisteerde chirurgie bij heup-operaties inderdaad beter is, wordt een studie uitgevoerd. Deze zogenoemde RACER-Hip studie wordt deels gefinancierd doo het National Institute for Health and Care Research (NIHR). Samen met de vorig jaar gelanceerde RACER-Knee studie, naar robot geassisteerde chururgie bij knie-operaties, moet de nieuwe studie meer inzicht gaan geven in de waarde van robot geassisteerde chirurgie in het VK.

Bij robot geassisteerde heupvervangende chirurgie bereidt een robotarm het bot voor worden implantaten volgens een vooraf gemaakt 3D-plan in het lichaam geplaatst. Het idee is dat hetgebruik van een robot om de operatie uit te voeren preciezere, consistentere chirurgische technieken mogelijk maakt. Daarnaast moet dit ook leiden tot minder fouten en complicaties en zo ook het aantal heropnames.

Patiënten die aan het onderzoek deel gaan nemen zullen evenredig verdeeld worden over verschillende behandelingen. Een groep zal worden behandeld met behulp van robot geassisteerde chirurgie. De andere groep wordt op de traditionele manier geopereerd, met alleen een team van menselijke chirurgen.

Britse studie

De Britse studie wordt geleid door twee chirurgen; Peter Wall, van het Royal Orthopaedic Hospital Birmingham en de Warwick Clinical Trials Unit van de University of Warwick, en professor Ed Davis, van het Royal Orthopaedic Hospital Birmingham. Het onderzoeksteam benadert de komende maanden minimaal zes ziekenhuizen in het VK met de vraag aan het onderzoek deel te nemen.

“Het onderzoek zal orthopedisch chirurgen over de hele wereld helpen om de meest effectieve hulpmiddelen voor het uitvoeren van heupvervangende chirurgie beter te begrijpen en de allerbeste resultaten voor hun patiënten te garanderen”, aldus professor Davis.

ICT&health congres 2023
Op 30 januari 2023 trapt ICT&health het nieuwe zorgjaar af met het jaarlijks groot en invloedrijk zorgcongres over de zorgtransformatie.
Ook aanwezig zijn? Reserveer dan snel uw entreeticket

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen