Het Reinier de Graaf-ziekenhuis (Delft) breidt zijn digitale-zorg programma Zorg Dichtbij uit met SanaCoach Hartfalen. De polikliniek Hartfalen van het Reinier de Graaf wil er met de e-health toepassing voor zorgen dat hartpatiënten van huis uit hun gezondheid in de gaten kunnen houden. Een ander doel is dat patiënten minder vaak voor bijvoorbeeld een controleafspraak naar het ziekenhuis hoeft te komen.
De afgelopen jaren heeft het Delftse ziekenhuis de SanaCoach voor een reeks zorgpaden ingevoerd. Patiënten moeten met de toepassing – beschikbaar via pc, tablet en smartphone - meer regie over hun aandoening krijgen. Zo monitoren ze hun gezondheid via korte vragenlijsten. Ook houden ze zelf hun bloeddruk, gewicht en eventuele klachten bij.
Eerder ingrijpen
Behandelaars kunnen deze gegevens online volgen, stelt Sylvia Spanjaard-van der Zeeuw, hartfalenverpleegkundige bij Reinier de Graaf. “Op deze manier kunnen we eerder ingrijpen bij problemen.” Dit moet ook de druk op de polikliniek Hartfalen verminderen, zo is de verwachting.
Bij veelvoorkomende klachten of vragen maakt de SanaCoach de patiënt wegwijs in wat te doen. Patiënten met blijvend hartfalen kunnen informatie over hun gezondheid en lichaamsfuncties delen met hun cardioloog of hartfalenverpleegkundigen. Mocht het nodig zijn, dan blijft een bezoek aan het ziekenhuis altijd een optie, benadrukt het Reinier de Graaf.
Uitbreiding Zorg Dichtbij
Sinds het Reinier de Graaf-ziekenhuis in 2021 begon met het invoeren van e-health toepassingen, is het programma Zorg Dichtbij geleidelijk aan uitgebreid. Voorbeelden zijn SanaCoaches voor blijvende longaandoening (COPD) en voor blijvende darmontsteking (IBD).
Met Zorg Dichtbij wil het ziekenhuis zorg voorkomen, verplaatsen en vervangen. Dit moet ondanks stijgende zorgkosten en problemen om voldoende personeel te krijgen goede en betaalbare zorg voor iedereen garanderen. In dit kader kijkt Reinier de Graaf ook al enige jaren of bestaande zorg anders ingericht kan worden door bijvoorbeeld een zorgaanbieder in de wijk in te schakelen.
Sinds 2021 werkt Reinier de Graaf jaarlijks aan zo’n 20 plannen voor Zorg Dichtbij. Een aantal is nog in ontwikkeling. Andere plannen zijn al de dagelijkse praktijk. Het gaat hierbij onder meer om zelfonderzoek op huidkanker; minder consulten voor patiënt met pijnklachten; Minder kijkonderzoeken slokdarm, maag en dunne darm; behandeling thuis voor kankerpatiënten, vervanging oogspecialist voor optometrist; minder consulten voor patiënten met stabiele reumatoïde artritis.
Steeds meer ziekenhuizen werken met e-health toepassingen zoals SanaCoach op gebieden als thuismonitoring. Daaronder het Diakonessenhuis, het Maasstad Ziekenhuis, Vie Curie, het Isala ziekenhuis en het Zuyderland.