Onderzoekers ontwikkelden mobiele diagnosetool voor Zika-virus

Onderzoekers van de Amerikaanse Sandia National Laboratories hebben een methode ontwikkeld om ziektes als Zika, knokkelkoorts en het Chikungunya-virus binnen een half uur tijd vast te stellen. De technologie zou vooral uitkomst bieden in afgelegen gebieden zonder noemenswaardige ICT-infrastructuur.

De mobiele diagnosetool die door de onderzoekers van Sandia National Laboratories werd ontwikkeld is in staat tests uit te voeren zonder de noodzaak tot het bewerken van bloed-, urine- of speekselmonsters. Daarnaast is het apparaat. In plaats daarvan maakt het apparaat gebruik van algorithmen om ziektes vast te stellen. Het proces neemt in totaal zo’n 30 minuten in beslag.

In tegenstelling tot traditionele diagnosemethoden is de nieuwe methode niet alleen vele malen energiezuiniger en compacter, maar ook veel goedkoper. Het mobiele testlab plus de bijbehorende app kosten 100 dollar. De traditionele diagnoseapparatuur om ziektes als Zika en knokkelkoorts op te sporen hebben volgens de onderzoekers een prijskaartje van zo’n 20.000 dollar.

Het Zika-virus wordt verspreid door de gelekoortsmug of denguemug. Deze mug komt niet van nature voor in Nederland. Volgens het RIVM wordt infectie met Zika-virus vooral vastgesteld bij mensen die het virus in het buitenland hebben opgelopen. Tot 1 november 2016 is bij ruim 95 reizigers een Zika-virusinfectie vastgesteld, waaronder een klein aantal zwangere vrouwen. Waarschijnlijk zijn er veel meer mensen besmet geraakt, want maar een op de vijf mensen krijgt daadwerkelijk klachten na een besmetting. Na 1 november 2016 is een meldingsplicht voor Zika-virusinfectie van kracht.

In 2015 en 2016 was er sprake van een grootschalige uitbraak van het Zika-virus in Brazilië. Deze uitbraak verspreidde zich over verschillende landen in Zuid- en Midden-Amerika.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
thuismonitoring
Vaste plek voor Onco-Connect bij Meander MC
Covid-19 diagnostiek AI
AI-programma kan Covid-19 diagnoses stellen
World Conference
ICT&health World conference komt naar Limburg
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Digitale inclusie; NEN 7510 in Deventer; Bestuurswisselingen, en meer
Heupairbag
Succesvolle heupairbag straks ook thuis beschikbaar
Erasmus MC en Maasstad Ziekenhuis leiden een wereldprimeur met flow-gecontroleerde beademing voor ARDS-patiënten op de IC. Deze innovatie belooft minder longbelasting en potentieel minder schade.
IC-beademingspilot mikt op minder longschade  
Geneesmiddelen
Online dashboard voor doorlooptijden geneesmiddelen
Samenwerking Thuismonitoring
Thuismonitoring geeft impuls aan samenwerking en ontzorgt
ouderenzorg
Whitepaper over AI in ouderenzorg gepubliceerd
psycholoog
2,5 miljoen voor praktijkonderzoek naar hybride ggz-zorg
Volg jij ons al?