Online behandeling psychische klachten: snel en effectief

Parnassia Groep biedt klanten voor wie het belangrijk is om snel geholpen te worden met hun psychische klachten de optie om een volledige of gedeeltelijke online behandeling te starten. Daarvoor werkt Parnassia Groep samen met PsyQ, Youz en Indigo. De zorgverleners stellen dat een behandeling die volledig online gegeven wordt net zo effectief is als een reguliere behandeling.

Het grote voordeel van een online behandeling is echter dat er over het algemeen geen wachtlijsten zijn. Een patiënt kan na de intake dus direct met een behandeling starten. Door die snelle handelswijze kan voorkomen worden dat de klachten door (lange) wachttijden verergeren.

Wanneer een client kiest voor een online behandeling dan wordt het contact met de behandelaar via videobellen, telefoneren, chatten of mailen onderhouden. Omdat de patiënt thuis, in zijn eigen omgeving, aan de klachten en problemen werkt kan hij of zij dat doen op die momenten dat het uitkomt, of nodig is. De dagelijkse ervaringen worden met de behandelaar gedeeld via een ondersteunende app.

Online behandeling op maat

Tijdens het behandeltraject kan de patiënt op elk gewenst moment met de behandelaar contact opnemen, bijvoorbeeld door een mail of chat-bericht te sturen. Bij reguliere behandeltrajecten moet de patiënt wachten tot de volgende behandelsessie. De online behandelaar is weliswaar niet 24/7 beschikbaar, maar kan doorgaans wel sneller reageren dan bij een reguliere behandeling het geval zou zijn.

De vijf grootste voordelen van een online behandeling op een rijtje

  • Geen wachttijd: je kunt direct beginnen.
  • Flexibel: je volgt je behandeling thuis, of op een andere zelfgekozen locatie en op een moment dat het jou uitkomt.
  • Persoonlijk: je hebt contact met jouw behandelaar via videobellen, chatten, mailen of bellen. Dagelijkse ervaringen deel je via ondersteunende tools.
  • Intensief: je werkt intensief aan je herstel, waardoor een behandeling vaak korter is.
  • Veilig: we maken gebruik van een beveiligde online omgeving om zo jouw privacy te garanderen.

Online behandeltrajecten voor psychische klachten hebben dus diverse voordelen. Echter, het succes of de voortgang van de behandeling staat of valt, net zoals bij de reguliere behandelingen, met de inzet en motivatie van de patiënt.

Even effectief als reguliere behandeling

De ervaring leert dat patiënten die kiezen voor en zelfhulpprogramma vaak voortijdig afhaken. De persoonlijke ondersteuning van een behandelaar zoals die bij de online behandelingen geboden wordt, heeft een positieve invloed op de therapietrouw. De behandelaar kan berichtjes sturen om de patiënt aan te moedigen en zijn interesse in de patiënt te tonen.

Uit onderzoek is gebleken dat een 100% online behandeling net zo effectief is als een behandeling op locatie. Bovendien, zo concludeerden iPractice en zorgverzekeraar Menzis enkele maanden geleden, kunnen online ggz behandelingen de totale behandelcapaciteit van de ggz behandelingen met 40 procent doen toenemen.

Op dit moment is een volledig online behandeling alleen nog beschikbaar voor mensen met een depressie, een trauma of angstklachten. Net als voor de reguliere behandeling is ook voor een (volledig) online behandeling een verwijsbrief van de huisarts nodig.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
hart
Zorgverleners onmisbaar bij realiseren zorginnovaties  
thuismonitoring
Vaste plek voor Onco-Connect bij Meander MC
Covid-19 diagnostiek AI
AI-programma kan Covid-19 diagnoses stellen
World Conference
ICT&health World conference komt naar Limburg
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Digitale inclusie; NEN 7510 in Deventer; Bestuurswisselingen, en meer
Heupairbag
Succesvolle heupairbag straks ook thuis beschikbaar
Erasmus MC en Maasstad Ziekenhuis leiden een wereldprimeur met flow-gecontroleerde beademing voor ARDS-patiënten op de IC. Deze innovatie belooft minder longbelasting en potentieel minder schade.
IC-beademingspilot mikt op minder longschade  
Geneesmiddelen
Online dashboard voor doorlooptijden geneesmiddelen
Samenwerking Thuismonitoring
Thuismonitoring geeft impuls aan samenwerking en ontzorgt
ouderenzorg
Whitepaper over AI in ouderenzorg gepubliceerd
Volg jij ons al?