Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Oost NL, Holland Venture investeren in startup MedAngel

Oost NL investeert samen met Holland Venture in de medische startup MedAngel, om zo verdere groei en internationalisering mogelijk te maken. MedAngel, gevestigd in Nijmegen, belooft een einde aan onzekerheid over zaken zoals de werking van medicatie en controle over hoe een dag verloopt voor een chronisch patiënt. Het doet dit doordat de patiënt real-time de temperatuur van de medicatie kan monitoren via een app op de telefoon.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Er zijn factoren die de werking van de medicatie, en daarmee de gezondheid, beïnvloeden. Een van deze factoren is de temperatuur omdat veel medicijnen hun werking verliezen als ze niet op de juiste temperatuur worden bewaard. Amin Zayani, oprichter en directeur van startup MedAngel, stelt als diabetespatiënt te weten hoe lastig het is om de temperatuur van medicatie regelmatig te houden.

Miljoenen patiënten, zoals diabetici en reumapatiënten, zijn afhankelijk van temperatuurgevoelige medicatie. Medicatie die niet werkt omdat het niet bij de juiste temperatuur is opgeslagen, kan tot levensbedreigende situaties leiden. Een aantal jaar geleden belandde Zayani zelf in het ziekenhuis, toen zijn insuline bevroren bleek te zijn geweest. Na deze ervaring ging hij op zoek naar een oplossing. Toen die er niet was startte hij MedAngel. “Niemand mag ooit twijfelen aan de effectiviteit van zijn medicatie,” meent Zayani.

Realtime meten temperatuur medicatie

MedAngel ontwikkelde een sensor – MedAngel ONE – die real time de temperatuur van medicatie kan meten. De metingen worden via een app op de smartphone, die gekoppeld is aan een database met veilige temperatuurranges per medicijn, vergeleken op effectiviteit en alarmeert wanneer het dreigt mis te gaan. Een eenvoudige methode om een belangrijke risicofactor uit te sluiten.

“MedAngel ONE neemt een stuk zorg en onzekerheid over de werking van de medicatie weg en geeft patiënten daarmee de controle over hun leven terug”, stelt Zayani. Daarnaast leidt gebruik van de MedAngel ONE tot gezondheidswinst en kostenbesparing voor de zorg doordat het medische complicaties voorkomt en verspilling van medicijnen tegengaat.

Startup nam deel aan Rockstart

Zayani heeft deelgenomen aan het Rockstart Digital Health Program. Met leningen van particulieren en Oost NL werd het product MedAngel ONE ontwikkeld tot een verkoopbaar product. MedAngel ONE wordt al verkocht via de webshop van Amazon.com en in Amerika via de grote keten van drogisterijen CVS. Verder zijn er distributeurs in Zweden, Frankrijk, Canada Australië en de Verenigde Arabische Emiraten.

Zayani stelt dat het nu tijd is om met de nieuwe partners Oost NL en Holland Venture de volgende fase in te gaan. Beide partners hebben veel ervaring met groeiende bedrijven in de gezondheids- en technologiesector. “Voor ons is deze investering een cruciale stap naar commercieel succes in Europa en de VS.”

Oost NL is fondsmanager van het Innovatie- en Energiefonds van de provincie Gelderland. Het was begin dit jaar nog betrokken bij de oprichting van een nieuw innovatiefonds voor medische startups, waar verder onder meer KPN Ventures aan deelneemt.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen