Patiënten van ETZ zijn goed te spreken over de inzet van Zelfmeetkiosken (Foto: Alviscan).

Patiënten waarderen proef met Zelfmeetkiosken bij ETZ

Het ETZ is bezig met een proef met Zelfmeetkiosken. Patiënten van de poliklinieken Cardiologie, Interne Geneeskunde en Gynaecologie kunnen in deze apparaten eigenhandig vitale metingen doen, die direct in het Elektronisch Patiëntendossier (EPD) kunnen worden opgeslagen. De eerste ervaringen zijn positief, want 90% van de patiënten geeft aan dat ze door willen gaan met deze manier van meten.

De proef met de Zelfmeetkiosken van ETZ maakt deel uit van het programma Polikliniek van de toekomst van ETZ, dat gericht is op procescentralisatie en digitalisering. In de Zelfmeetkiosken meten patiënten zelf hun bloeddruk, hartfrequentie, gewicht, lengte en BMI, voorafgaand aan hun afspraak op de polikliniek. Zo speelt het ETZ in op uitdagingen als de toenemende zorgvraag en personele krapte. Het ETZ echter is niet het eerste ziekenhuis met zo’n slimme innovatie. Het Laurentius Ziekenhuis Roermond had namelijk als eerste ziekenhuis in Nederland een zelfmeetkiosk in huis.

Minder werkdruk

Zelfmeetkiosken spelen in op de trend in de zorg naar efficiency en zelfmanagement. Dat kan bijvoorbeeld door thuis te meten maar ook met slimme oplossingen zoals de Zelfmeetkiosken die patiënten meer regie geven en de werkdruk verlagen. De resultaten van de proef bij het ETZ heeft in ieder geval bemoedigende resultaten, want de Zelfmeetkiosken bieden aanzienlijke voordelen voor zowel patiënten als zorgmedewerkers.

Door voorafgaand aan hun poliklinische afspraak metingen te doen, wordt de administratieve last bijvoorbeeld verminderd en worden spreekuren efficiënter benut. “Dit leidt tot een verlichting van de werkdruk”, vertelt  door Carol van Steenoven, teamleider polikliniek Cardiologie op de website van ETZ. “Zo geeft het concept zorgverleners tijd om meer te focussen op directe patiëntenzorg.”

Positieve reacties op zelfmeetkiosken

Op de polikliniek Cardiologie werden in slechts twee weken tijd al 250 metingen uitgevoerd met de Zelfmeetkiosken. Patiënten reageren over het algemeen positief en vinden het zelfs plezierig om metingen uit te voeren. Tijdens de proef geeft negentig procent dan ook aan dat ze graag door willen gaan met deze Zelfmeetkiosken in het ziekenhuis. Ze ervaren de kiosk als gebruiksvriendelijk, snel en gemakkelijk. Vrijwilligers zijn in de buurt om bij te springen waar nodig, waardoor patiënten vertrouwd raken met het apparaat. Meetresultaten worden direct afgedrukt, en patiënten kunnen een overzicht meenemen waardoor volgens projectleider Sophie Truijens de betrokkenheid van patiënten bij hun gezondheid wordt versterkt.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: ZIC bij VieCuri; Digitale hulp; Medische rekenvaardigheid-app, en meer
wondzorg
Innovatieprijs voor gepatenteerde offline gegevensuitwisseling
Duuzame zorg - Diederik Gommers
Passende, duurzame zorg komt er niet vanzelf
Microbioomonderzoek
UMCG opent nieuwe faciliteit voor microbioomonderzoek
beroerte
Testen op je digitale tweeling voor beste behandeling beroerte
wereldwijd
John Halamka, Mayo Clinic Platform: ‘Onze innovaties zijn wereldwijd inzetbaar'
Gegevensuitwisseling
Mandaat EHDS: Nederland verzilvert 4 hoofdposities
Rathenau
Risico’s AI vragen om terughoudendheid in gebruik
Ketenmonitoring hackathon
Proefproject aanvullende ketenmonitoring en -logging afgerond
toestemmingsplatform
Eerste apotheek aangesloten op online toestemmingsplatform Mitz
Volg jij ons al?