Search
Close this search box.
Search

Primeur LUMC: Europa’s eerste Angio CT-suite brengt tumoren beter in beeld  

In 2021 presenteerde Philips de eerste hybride Angio CT-suite. Het LUMC gaat nu als eerste Europese ziekenhuis dit state of the art apparaat inzetten. Met deze veelzijdige suite worden tumoren real time in beeld gebracht en kunnen vervolgens tumoren met dunne naalden eventueel worden weggebrand.

Het LUMC gaat het unieke spectraal angio-systeem in gebruik nemen om ingrepen nauwkeuriger maar ook efficiënter uit te voeren. Het gaat dan concreet om ingrepen bij lever- en nierkanker. De angio-CT-suite van Philips wordt volgend jaar in het Leidse ziekenhuis geplaatst. Het LUMC wil de machine ook buiten de oncologie gaan inzetten, bijvoorbeeld bij beroertes en bloedvatvernauwingen. Het nieuwe systeem past uitstekend in een trend waarbij meerdere beeldtechnologieën slim worden gecombineerd tijdens behandelingen. Hierdoor kunnen vaak tumoren beter opgespoord en beter behandeld worden.

Angio CT-suite

Het systeem combineert technologie van een CT-scanner en angiografie. Angiografie systemen brengen na het inbrengen van contrastvloeistof bij de patiënt door middel van scans bijvoorbeeld gedetailleerd de bloedvaten in beeld. Doordat dit apparaat twee mogelijkheden (CT en angiografie) heeft, is er meer realtime beeld en kan er dus nauwkeuriger ingegrepen worden. Op basis van de beeldvorming is bijvoorbeeld ablatie mogelijk, het via dunne naalden wegbranden van een tumor in het geval van leverkanker. ‘Door het unieke Spectral CT 7500 systeem te combineren met het beeldgestuurde therapiesysteem (Azurion met FlexArm) geeft Philips interventionisten onmiddellijk toegang aan de tafel tot deze twee belangrijke beeldvormingsmodaliteiten, zodat ze procedures kunnen uitvoeren die zowel CT- als angio-begeleiding vereisen in één kamer’, licht Philips toe op haar website.

Tumoren wegbranden

Het doel van deze noviteit is om een ​​naadloze workflow-omgeving te bieden waarin alle benodigde beeldvormingsmodaliteiten direct beschikbaar zijn aan de patiëntentafel, volledig bestuurbaar vanaf de werkplek aan de tafelzijde. Wanneer de modaliteiten niet gebruikt worden, glijden deze soepel weg van de patiënttafel en worden ze in een parkeerpositie gezet. Zo heeft het interventieteam  weer onbeperkt toegang tot de patiënt.

Tumoren kunnen dankzij de dubbele mogelijkheid van de Angio CT-suite preciezer en effectiever worden aangepakt volgens radioloog Mark Burgmans van LUMC. “Het is zelfs het mogelijk om het resultaat van de behandeling nog tijdens de behandeling te meten. Tevens biedt het hightech apparaat mogelijkheden voor nieuwe behandelmethoden en levert het tijdswinst op voor patiënten. Doordat we behandelingen kunnen combineren, besparen we patiënten een extra ziekenhuisbezoek. Daarnaast zullen sommige behandelingen korter duren omdat we patiënten niet hoeven te vervoeren tussen twee kamers.”

Peter icthealth

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
DNA-bolletjes data
Data veilig en droog opslaan in DNA-bolletjes
Hartstilstand
Smartwatch registreert hartstilstand en redt levens
Visuele prothese
Visuele prothese voor blinden in ontwikkeling
ransomware
Hackers richten zich nu ook op domotica
wearable
Galaxy Ring meet op sierlijke wijze gezondheid
Data SEH
SEH data en AI kunnen verkeersveiligheid verbeteren
inclusief
Philips wil in 2025 wereldwijd 2 miljard levens verbeteren
subsidies
Nieuwe subsidies voor innovatieve therapie tegen dementie
exergaming
Exergaming laat mensen meer en langer bewegen
app
Zuyderland kiest óók voor berichtenfunctie BeterDichtbij
Volg jij ons al?