Robot helpt chirurgen bij delicate lymfoedeemoperatie

Plastisch chirurgen van het Maastricht UMC+ hebben begin september een operatie uitgevoerd met een robotsysteem om lymfoedeem bij een patiënt te verhelpen. Dat laat het UMC weten in een vandaag uitgebracht persbericht. Het gaat om het academisch ziekenhuis om ‘s werelds eerste super-microchirurgische ingreep met ‘robothanden’. Aan de robot is zo'n tien jaar gewerkt door medewerkers van het Maastricht UMC+ en de TU Eindhoven.

De artsen hechtten tijdens de operatie met behulp van de robot vaatjes van 0,3 tot 0,8 millimeter aan elkaar, in de arm van de patiënt. Dat vereist een precisie die met het robotsysteem van het Eindhovense bedrijf Microsure veel eenvoudiger te behalen is dan met de menselijke hand. De patiënt maakt het goed, en de artsen zijn enthousiast. Ze maakten het nieuws over deze bijzondere operatie bekend op 27 september, op het 26ste World Congress of Lymphology, in Barcelona.

Opzwellen arm door lymfoedeem

Lymfoedeem is een ernstige chronische aandoening, waarbij vocht zich ophoopt en een zwelling veroorzaakt. Vaak treedt het op na behandeling van (borst)kanker. Een gevolg kan zijn dat bijvoorbeeld een arm ernstig opzwelt. Een relatief nieuwe, en goede behandeling van lymfoedeem is een operatie door middel van super-microchirurgie. Hierbij worden kleine lymfevaatjes aan bloedvaatjes gehecht om zo het overtollige vocht af te voeren en de zwelling te verlichten.

Deze ingreep is echter bijzonder moeilijk en inspannend vanwege de extreme precisie die het vergt van de chirurg, zo legt plastisch chirurg René van der Hulst van het Maastricht UMC+ uit aan de NOS. Daardoor is er maar een handvol chirurgen capabel om deze ingreep uit te voeren.

Robot filtert trillingen

De nu gebruikte chirurgierobot van Microsure, een spin-off van de TU Eindhoven en het Maastricht UMC+, is de afgelopen tien jaar ontwikkeld. Hij bestaat uit een set door artsen bestuurde ‘robothanden’, die handbewegingen van de chirurg omzetten in kleinere, nauwkeurigere bewegingen van hun instrumenten. Ook filtert de robot eventuele trillingen van de menselijke hand weg. Dat maakt de ingreep minder inspannend, en door meer chirurgen uitvoerbaar.

De verwachting is dat de robot van Microsure allerlei microchirurgische ingrepen beter uitvoerbaar maakt en dat nieuwe ingrepen derhalve mogelijk worden. Dit moet leiden tot betere resultaten voor de patiënt en lagere kosten, doordat minder her-operaties of nabehandelingen nodig zullen zijn.

Nauwkeurig bewegen

Plastisch chirurg Shan Shan Qiu Shoa van het Maastricht UMC+, die de eerste lymfoedeemoperatie met het robotsysteem uitvoerde, licht toe: “Microsure stelt ons in staat om heel nauwkeurig te kunnen bewegen terwijl we door een operatiemicroscoop kijken. Hierdoor kunnen we nu superkleine lymfevaten en bloedvaten opereren en kunnen we een beter resultaat halen bij deze moeilijke en vermoeiende ingrepen. Bovendien is het erg handig dat de robot van Microsure inzetbaar is op vaten van alle afmetingen waarbij de chirurg een microscoop nodig heeft. Dat is in eerste instantie natuurlijk allemaal goed nieuws voor de patiënten om wie het gaat.”

Volgens Raimondo Cau, technisch brein van Microsure, bewijst de operatie dat de gebruikte technologie een belangrijke doorbraak is voor de verbetering van chirurgische zorg. “Ons doel is dat artsen over niet al te lange tijd ook andere operaties, zoals bijvoorbeeld reconstructies na het verwijderen van een tumor, met behulp van onze robots veel nauwkeuriger en daardoor met minder complicaties kunnen uitvoeren.”

Het Maastricht UMC heeft de nieuwe robot al gekocht, meldt de NOS. Er worden er nu meer van gemaakt, zodat ze ook op andere plekken in de wereld kunnen worden ingezet.

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
Gegevens delen data
Tweede ronde project ‘proactief gegevens delen in palliatieve fase’ start
kruizinga
Arnaud Kruizinga, CIO Amphia: 'Eerst de visie, dan de route'
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Robotecho genomineerd; App voor bipolaire stoornis, en meer
Oog staaroperatie
Operatiekamers vrij door SurgiCube bij staaroperaties
In het St. Antonius Ziekenhuis is ‘s werelds meest innovatieve defibrillator in een patiënt geplaatst.
Primeur met mini-defibrillator als erkende behandeloptie
Bernhoven patiëntenportaal
Bernhoven lanceert nieuw patiëntenportaal
hersenimplantaten
Neuralink mag hersenimplantaten op mensen testen
Tijdens het Art Electronica Festival in Oostenrijk heeft de Nederlandse fashion-techontwerper Anouk Wipprecht een bijzondere 3D-geprinte jurk gepresenteerd.
3D-geprinte jurk toont cognitieve belasting van hersenen
Pallas Reactor Petten
Kuipers belooft volledige financiering voor reactor medische isotopen  
corona
ChatGPT kan helpen om vaccinatiegraad te verhogen  
Volg jij ons al?