Search
Close this search box.
Search
Door | Philips

Samenwerking Philips en Lunit voor röntgen diagnostiek

Philips gaat samenwerken met AI-software ontwikkelaar Lunit met als doel diens longdetectiesuite INSIGHT CXR te integreren in de diagnostische röntgensuite. Daarmee breidt Philips haar portfolio van op AI gebaseerde oplossingen voor precisiediagnose verder uit. Bij precisiediagnostiek wordt gebruik gemaakt van de AI-oplossingen. Daarmee worden gestroomlijnde workflows geleverd zodat aanbieders, patiënten en beheerders gegevens om kunnen zetten in bruikbare inzichten voor de juiste zorg in de juiste volgorde op het juiste moment.

“Voor de meeste patiënten is een röntgenfoto de eerste stap in de diagnostische beeldvorming op weg naar definitieve diagnostiek. Radiologie-afdelingen en hun technologen staan voortdurend onder druk. Met eenvoudige en efficiënte workflows kunnen we de variabiliteit en de werkdruk van het personeel verminderen, de productiviteit verhogen en de patiëntervaring verbeteren”, vertelt Arjon Hoekstra, Head of Precision Diagnosis bij Philips Benelux.

De samenwerking tussen Philips en Lunit werd aangekondigd tijdens ECR. Daar maakte de Nederlandse fabrikant ook bekend dat men werkt aan de ontwikkeling van AI-ondersteunde CT-diagnostiek. Daarnaast ontving Philips ook de FDA 510 (k)-goedkeuring voor zijn systeem voor digitale radiografie en fluoroscopie (CombiDiagnost R90).

Nauwkeurige diagnostiek voor röntgenfoto’s

Met de longdetectiesuite INSIGHT CXR van Lunit kunnen tien van de meest voorkomende bevindingen op röntgenfoto’s van de borst nauwkeurig gedetecteerd worden. Daarnaast ondersteunt het systeem tuberculosescreening. Ook heeft het klinische efficiëntie aangetoond voor het detecteren van longontsteking, wat een eerste indicatie kan zijn van COVID-19. Door een prioritering op basis van abnormaliteitsscores toe te kennen, maakt de suite een snelle triage van normale gevallen mogelijk. Radiologen hebben zo meer tijd om zich te concentreren op het lezen van abnormale gevallen.

Door middel van innovatie en samenwerkingen zoals die met Lunit, integreert Philips voortdurend intelligentie en automatisering in zijn Precision Diagnosis-portfolio. Deze uitbreidingen omvatten slimme diagnosesystemen, geïntegreerde workflowoplossingen die afdelingsactiviteiten transformeren, geavanceerde informatica die diagnostisch vertrouwen bieden. Maar ook zorgtrajectoplossingen die artsen in staat stellen behandelingen af te stemmen op individuele patiënten.

“Onze samenwerking met Lunit om hun diagnostische AI in onze röntgensuite op te nemen, gaat samen met een groot aantal intelligente en gestroomlijnde workflowfuncties in de Philips Radiography Unified User Interface (Eleva) voor al onze digitale radiografiesystemen, waardoor een soepele en efficiënte, patiëntgerichte workflow mogelijk is”, aldus Hoekstra.

FDA goedkeuring CombiDiagnost R90

Tijdens ECR maakte Philips tevens bekend dat het CombiDiagnost R90, het Digital Radiography and Fluoroscopy-systeem, de FDA 510 (k)-goedkeuring krijgt. CombiDiagnost R90 is een p afstand bediend fluoroscopiesysteem in combinatie met hoogwaardige digitale radiografie.

Het systeem is ontworpen om het gebruik van ruimte op een kosteneffectieve manier te verbeteren. CombiDiagnost R90 combineert een volledig digitale workflow, unieke beeldkwaliteit en dosisbeheer voor een breed scala aan onderzoeken, van pediatrische tot bariatrische beeldvorming.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Innovation Partner
Door
Lees ook
DigiPunt zorg
DigiPunt, thuismonitoring astmapatiënten en digitale recepten
Financiering passende zorg
Subsidieoproep passende zorg in verpleging en verzorging
diagnostiek
Goede zorg begint met goede diagnostiek
transformatieplan CWZ
Positieve beoordeling voor transformatieplan CWZ
Regioplannen NZa
NZa pleit voor meer meetbare doelen in regioplannen
e-learning
E-learning breder ingezet bij digitalisering ziekenhuizen
De WHO heeft onlangs de kick-off gegeven voor het Global Initiative on Digital Health (GIDH). Het doel van het initiatief is om de implementatie van de ‘Wereldwijde strategie voor digitale gezondheidszorg 2020-2025’ te versterken en te versnellen.
Global Initiative on Digital Health officieel van start
Oncologienetwerk
Nieuw oncologienetwerk Noord- en Oost-Nederland
Verbeterprogramma ouderenzorg
Samenwerking centraal in verbeterprogramma Samen Beter
eiwitten
Menselijke eiwitten herkennen met nieuwe techniek
Volg jij ons al?