Search
Close this search box.
Search
Door | Philips

Philips en GERRIT werken aan betere gegevensuitwisseling

Philips heeft met GERRIT voor de regio Noord-Nederland een nieuwe overeenkomst gesloten, met als doel de beschikbaarheid en uitwisseling van beelden en documenten tussen aangesloten ziekenhuizen te verbeteren. GERRIT heeft als RSO (regionale samenwerkingsorganisatie) voor en in samenwerking met ziekenhuizen in de regio de XDS-infrastructuur (XDS-NN) opgezet die al sinds een aantal jaar gegevensuitwisseling mogelijk maakt. De nieuwe partnerovereenkomst heeft een looptijd van vier jaar.

Voor gegevensuitwisseling – van beelden en documenten – vragen ziekenhuizen hun patiënten vooraf om toestemming . Naast de aangesloten ziekenhuizen maken ook enkele zorginstellingen in Noord Nederland gebruik van de door RSO GERRIT beheerde XDS-NN infrastructuur (de volledige lijst van ziekenhuizen en zorginstellingen staat onderaan dit artikel), aldus Philips.

Van gegevensuitwisseling naar -beschikbaarheid

De koppeling is inmiddels functioneel getest door het UMCG voor de uitwisseling met UMCU en AMCU en daarmee tevens voor de koppeling met andere universitaire ziekenhuizen. Dit is een belangrijke eerste stap op weg naar het realiseren van landelijke beeldbeschikbaarheid volgens het Twiin afsprakenstelsel.

De XDS-NN infrastructuur bestaat inmiddels uit ruim 3.5 miljoen studies en bijna 2 miljoen documenten en verslagen van de noordelijke patiënten. In samenwerking met Philips zijn koppelingen ontwikkeld tussen XDS-NN en andere XDS infrastructuren. Die zorgen ervoor dat ziekenhuizen uit de regio Noord Nederland op termijn met alle ziekenhuizen van de andere XDS infrastructuren kunnen uitwisselen.

“Iedereen in Nederland is op zoek naar de beste zorg, en daarbij zijn patiënten afhankelijk van meerdere ziekenhuizen en zorgverleners. Daarom is het van belang om makkelijk en veilig patiëntinformatie met elkaar te kunnen delen”, zegt Wim Hodes, directeur-bestuurder bij GERRIT.

Samenwerking met Philips

De samenwerking met Philips zorgt er volgens Hodes voor dat het delen van diverse soorten studies tussen verschillende ziekenhuizen in Noord Nederland mogelijk gemaakt wordt. Daardoor wordt de zorg voor patiënten beter en eenvoudiger. Daarnaast bespaart het ook veel geld en ongemak omdat onderzoeken in andere ziekenhuizen niet herhaald hoeven te worden.

“Samen met Philips maken wij het delen van diverse soorten studies tussen verschillende ziekenhuizen in Noord-Nederland mogelijk. Dit maakt de zorg beter voor patiënten maar ook eenvoudiger voor zorgverleners en ziekenhuizen. Daarnaast bespaart het de zorg veel geld en de patiënt ongemak omdat onderzoeken niet herhaald hoeven te worden in andere ziekenhuizen. Ik ben dan ook trots dat we onze samenwerking voortzetten, uitbreiden en blijven ontwikkelen.”

Focus op betere gegevensuitwisseling

Binnen de hernieuwde samenwerking gaat Philips, als leverancier van XDS, aanvullende software en diensten leveren om de uitwisseling van gegevens verder te verbeteren voor zorgverleners en patiënten. Daarbij leggen GERRIT en Philips de komende jaren de focus op het uitbreiden van het aantal soorten beelden, de ondersteuning van verschillende diagnostische viewers voor (radiologische) beelden. Dit moet ervoor zorgen dat GERRIT goed voorbereid is op landelijke ontwikkelingen zoals het Twiin afsprakenstelsel en de aansluiting op de landelijke patiëntentoestemmingsvoorziening Mitz.

“GERRIT is een goed voorbeeld van hoe we samen de zorg beter kunnen maken en de administratieve last voor zorgverleners kunnen verlichten door effectieve gegevensuitwisseling mogelijk te maken”, vertelt Léon Kempeneers, Managing Director bij Philips Benelux.

Gebruikers XDS-NN infrastructuur

De volgende ziekenhuizen maken gebruik van de XDS-NN infrastructuur: Universitair Medisch Centrum Groningen , Martini Ziekenhuis Groningen, Treant in Emmen, Hoogeveen en Stadskanaal, Wilhelmina Ziekenhuis Assen, Medisch Centrum Leeuwarden , Nij Smellinghe in Drachten, Antonius Ziekenhuis Sneek en Emmeloord, Ommelander Ziekenhuis Groningen in Scheemda en Tjongerschans in Heerenveen.

Verder maken het Radiotherapeutisch Instituut Friesland, Revalidatie Friesland en Dialyse Centrum Groningen gebruik van XDS-NN.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Innovation Partner
Door
Lees ook
exergaming
Exergaming laat mensen meer en langer bewegen
app
Zuyderland kiest óók voor berichtenfunctie BeterDichtbij
Cardioloog Eelko Ronner van het Reinier de Graaf ziekenhuis heeft een robotecho ontworpen waarmee sneller en eenvoudiger een hartecho kan worden gemaakt. (Afbeelding: Corbotics)
Sneller hartecho maken met robot
cardioloog
Ieder hart heeft eigen elektrische vingerafdruk
Dragon Medical One MCL
Dragon Medical One bespaart MCL-artsen tot 45 minuten per dag 
preventie
Europese subsidies beschikbaar om preventie digitaal te ondersteunen
Onderzoeksdata Lowlands
Onderzoeksdata verzamelen tijdens Lowlands
Nierschade onderzoek
Zoektocht naar eerder vaststellen nierschade met AI
Longaandoeningen
Nieuwe perspectieven bij longaandoeningen
AI
AI in de diagnostiek van kinderen met een ontwikkelingsachterstand
Volg jij ons al?