Scale-Up4Rehab kan dankzij een miljoenensubsidie bestaande virtuele revalidatietherapieën verder gaan opschalen.

Scale-Up4Rehab leidt tot virtuele revalidatiekliniek

Bestaande, virtuele revalidatie therapieën worden opgeschaald om zo de gelijke toegang tot revalidatiezorg te garanderen. Het vijfjarig project moet de veerkracht van de gezondheidssystemen in heel Noordwest-Europa een impuls geven. Het project Scale-Up4Rehab start met vijf regionale pilots in de Benelux-landen, Denemarken en Ierland. Virtuele revalidatie wordt geïntegreerd in de dagelijkse praktijk en in Nederland draait bij Roessingh, Centrum voor Revalidatie een van de pilots.

Opschaling virtuele revalidatiekliniek

Scale-Up4Rehab zet een belangrijke stap voorwaarts in de digitalisering van de revalidatiesector door als eerste een open, virtuele revalidatiekliniek te bouwen. Scale-Up4Rehab heeft voor dit project een subsidie van € 6,5 miljoen gekregen van Interreg Noordwest Europa. Daarmee worden bestaande virtuele revalidatietherapieën opgeschaald. Aanleiding van het project is dat nu blijkt dat de toegang tot revalidatie ongelijk is, zowel tussen – als binnen landen. Maar technologie is nu zover dat de mogelijkheid om efficiënte zorg te bieden, ongeacht de locatie van de patiënt.

Er worden al verschillende vormen van revalidatietherapie met behulp van virtuele technologieën toegepast. Deze digitale toepassingen worden momenteel alleen in een lokale setting gebruikt. Om deze toepassingen op te schalen en om de ontwikkeling van digitale zorg in de revalidatiesector te professionaliseren en te versnellen, en verder uit te bouwen tot een virtuele revalidatiekliniek, is internationale samenwerking nodig. Dat gebeurt nu via Scale-Up4Rehab.

Hybride zorg

Met de noodzaak om meer hybride zorg te bieden in het achterhoofd is ook Libra Revalidatie & Audiologie dit jaar gaan inventariseren hoe deze opschaling van zorg in de praktijk te brengen. Het leidde tot een intensieve samenwerking met Minddistrict. Hoewel vooral actief in de geestelijke gezondheidszorg blijkt het platform van e-health aanbieder Minddistrict ook aan te sluiten op de digitale wensen van revalidatie-instellingen zoals Libra.

E-revalidatie is ook populair bij patiënten met neurologisch letsel. Zo heeft Adelante heeft met een SET-subsidie twee e-healthtoepassingen succesvol opgeschaald voor het project ‘e-Revalidatie met centraal neurologisch letsel’. Hierbij gaat het om het revalideren van patiënten door de inzet van een online oefenportaal en beeldzorg. 

Deelnemers

Partijen die samenwerken in Scale-Up4Rehab project voor de ontwikkeling van een virtuele revalidatiekliniek zijn: Revalidatieklinieken en universitaire medische centra: Sint Maartenskliniek, Sint Mauritius Therapieklinik, Centre National de Rééducation Fonctionnelle et de Réadaptation, Roessingh Research and Development, University College Dublin, School of Public Health, Physiotherapy and Sports Science, University College Cork, Discipline of Physiotherapy, School of Clinical Therapies, Radboudumc Department of Rehabilitation, UniKlinik RWTH Aachen.

Daarnaast werken er universiteiten mee die zijn gespecialiseerd in onderzoek en ontwikkeling op het gebied van engineering en computerwetenschappen: Universiteit van Lille, Universiteit van Tilburg en zijn er de innovatienetwerken: In4care, Health Valley Nederland, Eurasanté.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Philips
Philips ondertekent Green Deal Duurzame Zorg
Meisjes krijgen steeds vaker te maken met mentale problemen. Een nieuwe e-learning voor professionals én cliënten kan helpen bij een meer gendersensitieve behandeling en het vergroten van de autonomie van cliënten.
Nieuwe e-learning kan ggz-wachtlijsten verkorten
Het Ikazia Ziekenhuis stapt over naar vloeibare zuurstof waarmee het de CO₂ -uitstoot met 86 procent verminderd.
Ikazia kiest voor duurzaam en stapt over op vloeibare zuurstof
monsters
Medicatie testen in een orgaanmachine
toestemming
Campagne gegevensuitwisseling: geef toestemming (of niet)
Innovatieplatform samenwerking onderzoek oncologie
Innovatieplatform voor effectievere ontwikkeling kankermedicatie
tumorgraad
Nauwkeurige tumorgraad meting met machine-learning
hart
Zorgverleners onmisbaar bij realiseren zorginnovaties  
thuismonitoring
Vaste plek voor Onco-Connect bij Meander MC
Covid-19 diagnostiek AI
AI-programma kan Covid-19 diagnoses stellen
Volg jij ons al?