Sectra ontsluit Nederlands PIE-platform voor uitwisseling digitale beelden

Sectra heeft zijn PIE-platform ontsloten voor Nederlandse pathologie-afdelingen. Dat laat het Internationaal medisch IT en cybersecurity bedrijf Sectra weten in een persbericht. Het doel van het Pathology Image Exchange platform (PIE) is het digitaal beschikbaar stellen van beelden en verslagen voor consultaties, revisies en expertpanels. Dit moet een snellere en kwalitatief hoge diagnose door de juiste expert mogelijk maken, onafhankelijk van tijd en plaats.

Het PIE-platform moet een sleutelrol spelen bij het verbeteren van de oncologische zorg in Nederland, zo stelt Sectra. Dr. S.L. Meijer, Patholoog van het AMC, voorzitter van het LANS-panel (Landelijk Adviesorgaan Neoplasie Slokdarm) verwacht dat het PIE-platform het met uitwisseling van digitale beelden eenvoudig maakt om met andere pathologen in het hele land te overleggen en maakt panelbesprekingen digitaal en op afstand mogelijk te maken.

Uitwisseling beelden per post

Tot nu toe vond de uitwisseling van patiëntmateriaal plaats per gewone post. Dit gebeurt als een patiënt wordt doorverwezen van het ene ziekenhuis naar het andere, als een patholoog in een ziekenhuis een specialist wil raadplegen, of als een groep pathologen gezamenlijk naar beelden willen kijken.

Deze manier van transport is gevoelig voor verlies en beschadiging en is traag en verouderd. Digitale uitwisseling van beelden voorkomt deze problemen en komt bovendien de kwaliteit en snelheid van pathologie-onderzoek en consultatie ten goede. Het platform moest in eerste instantie medio 2017 in bedrijf zijn. Die deadline is niet gerealiseerd.

Mondiaal eerste in zijn soort

Het project is mondiaal het eerste in zijn soort in de wereld en werd begin 2017 opgestart door de Nederlandse Vereniging voor Pathologen (NVVP) en het landelijke netwerk, stichting PALGA. Sectra, dat samenwerkte met onderaannemers Deutsche Telecom Healthcare en RAM Infotechnology, werd na een aanbestedingsprocedure verantwoordelijk voor de uitvoering.

De cloudgebaseerde oplossing van Sectra voor beelduitwisseling moet pathologen in staat stellen om digitale pathologiebeelden op nationale schaal efficiënt te delen. Beelden van een patiënt worden zo gemakkelijk beschikbaar. Het project werd mede ondersteund door IKNL (Integraal Kankercentrum Nederland). Dat wilde met het platform een impuls geven aan innovatie van paneldiagnostiek in de pathologie.

‘Digitale uitwisseling beelden de toekomst’

Twee pathologie-afdelingen, Pal Dordrecht en Erasmus MC, waren betrokken bij het testen van de module voor het uploaden van beelden voor consultaties en revisies. “Dit is dé toekomst,” meent Dr. K.H. Lam, Patholoog van het Erasmus MC. De module voor paneldiscussies is door het LANS-panel getest. De beide modules zijn nu gevalideerd en vrijgegeven voor landelijke uitrol. Later dit voorjaar wordt ook de automatische uploader gereleased.

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
bevolkingsonderzoek
Bevolkingsonderzoek naar longkanker dichterbij dankzij AI
Treantprijs Alarmeringssysteem
Lim wint prijs met alarmeringssysteem voor ouderen
robot
Emotie-intelligente robot detecteert stress
innoveren
Philips mikt op meer mensgericht, duurzamer innoveren
dispenser
Medicijndispensers besparen Zuyderland Thuiszorg 24 fte´s  
injecties
Naaldloos injecteren verhoogt opties zelfmanagement
Gegevens delen data
Tweede ronde project ‘proactief gegevens delen in palliatieve fase’ start
Amphia Ziekenhuis digitale strategie.
Arnaud Kruizinga, CIO Amphia: 'Eerst de visie, dan de route'
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Robotecho genomineerd; App voor bipolaire stoornis, en meer
Oog staaroperatie
Operatiekamers vrij door SurgiCube bij staaroperaties
Volg jij ons al?