Siemens en St Jansdal vernieuwen samenwerking laboratorium diagnostiek

ma 26 februari 2018 - 14:59
St-Jansdal
Diagnostiek
Nieuws

Siemens Healtineers en ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk vernieuwen hun samenwerking op het gebied van medische beeldvorming en laboratoriumdiagnostiek. Beide partijen hebben een nieuwe, tienjarige overeenkomst gesloten.

Siemens Healthineers ondersteunt het ziekenhuis van verbouwing tot en met oplevering van een gevalideerde laboratoriumomgeving. Daarmee moet St Jansdal de beschikking krijgen over de meest geavanceerde apparatuur voor het bepalen van bloed- en urinewaarden. Siemens Healthineers en St Jansdal willen ook samen de eerstelijns diagnostiek verbeteren. Siemens Healthineers stelt het St Jansdal een totaaloplossing te leveren. De health-dochter van Siemens beschouwt het ziekenhuis als een referentielaboratorium. Zo zijn in het contract afspraken gemaakt over voorraadbeheer en procesoptimalisaties.

Kostenbesparing door minder diagnostiek

Verder is er binnen de overeenkomst een prijssystematiek ontwikkeld waardoor de patiëntgebonden laboratoriumdiagnostiek kosten sneller en eenvoudiger in beeld kunnen worden gebracht. Dat moet medisch specialisten van het ziekenhuis helpen direct de vertaalslag te maken naar de besparing die het aanvragen van minder diagnostiek het ziekenhuis oplevert. Beide partijen willen voor de duur van het contract samenwerkingsinitiatieven ontwikkelen die ook goed zijn voor inwoners van de regio en waarbij de huisarts zich optimaal gefaciliteerd weet. Een voorbeeld is de verdere uitrol van Point of Care testing, waarbij spoedonderzoek bij de huisarts of thuis bij de patiënt wordt uitgevoerd en niet meer in het laboratorium.

Direct delen labuitslagen

Ook worden vrijwel alle aanvragen door huisartsen digitaal gedaan en wordt er niet meer gewerkt met de oude bekende labformulieren. Door het delen van labuitslagen met het ziekenhuis en behandelend specialisten kan indien nodig op de uitslag worden geanticipeerd. Volgens Kees Smaling, algemeen Directeur bij Siemens Healthineers, is de nieuwe overeenkomst een volgende stap in de samenwerking, “omdat wij gezamenlijk nieuwe gezondheidsmodellen gaan ontwikkelen op het gebied van diagnostiek op basis van de hoogwaardige oplossingen die wij kunnen bieden binnen ons portofolio.”