Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Sint Maartenskliniek neemt hypermodern OK-complex in gebruik

Op vrijdag 8 november 2019 is de officiële opening geweest van de nieuwbouwvleugel van de Sint Maartenskliniek in Nijmegen. In die nieuwbouw zet het gespecialiseerde ziekenhuis technische innovaties in om patiënten de regie over hun gezondheid te geven. Fysiek, sociaal en emotioneel. Dat gebeurt in een nieuw, modern OK-complex en in een ruime revalidatievleugel die volledig is ingericht op een lang verblijf.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

In de nieuwe faciliteit zijn de nodige digitale vernieuwingen doorgevoerd. Alle zeven OK’s hebben drie grote beeldschermen, die naadloos zijn verwerkt in de wand. Dankzij deze schermen heeft de chirurg altijd duidelijk zicht op de beelden die noodzakelijk zijn tijdens een operatie. Ook hangen er hierdoor minder pendels aan het plafond. Dat heeft weer voordelen voor de steriliteit en voor de concentratie van het OK-team.

De chirurg bepaalt per scherm wat daarop getoond wordt. Met één van de schermen kan het OK-team alles bedienen: van temperatuur tot licht, en van het tonen van röntgenfoto’s tot het tonen van de tijd die nog rest tot het botcement is uitgehard. Ook kan het OK-team hierop het elektronisch patiëntendossier bijwerken. Het ICT-systeem geeft de informatie die op dat moment nodig is. 

Minimaal risico op infecties

Met de nieuwe OK’s minimaliseert de Sint Maartenskliniek tevens het risico op infecties tijdens operaties. Zo maakt het innovatieve luchtbehandelingssysteem van Opragon de hele operatiekamer steriel, in plaats van slechts een deel van de OK. Ook zorgt dit systeem voor minder lawaai en voor een aangenamere temperatuur voor de patiënt en het operatieteam.

Uniek in deze OK’s zijn de naadloze wanden, stelt de kliniek. Ieder randje is namelijk een risico voor bacteriegroei. Dat risico wordt weggenomen dankzij het principe ‘safety by design’. De Sint Maartenskliniek past deze naadloze wanden als eerste ziekenhuis ter wereld toe in de OK’s. Bovendien zijn de wanden vermengd met positief geladen titaniumdioxide-deeltjes, die stof, bacteriën en schimmels afstoten. Dankzij de combinatie van deze onderdelen, hebben de Sint Maartenskliniek naar eigen zeggen de meest steriele OK’s gerealiseerd.

De verlichting in de operatiekamers is ook innovatief. De kleur van het licht verandert gedurende de dag mee met het daglicht buiten. Dat is volgens de Sint Maartenskliniek fijn voor het bioritme van de mensen die daar de hele dag aan het werk zijn. In de operatiekamers is ook een raam. Verder is de kleur van de verlichting in de OK’s aan te passen. Voor sommige ingrepen is bijvoorbeeld groen licht of blauw licht handig vanwege het contrast.

Innovatiecentrum

De Sint Maartenskliniek opende zo’n twee jaar geleden al een nieuw innovatiecentrum. In het Innovatiecentrum presenteert de revalidatiekliniek  onder andere apparaten die (kunnen) ondersteunen bij de zorg voor patiënten. Ook kunnen mensen er toepasselijke filmpjes of apps bekijken en spellen spelen.


Orthopedisch chirurg Koen Defoort van de Sint Maartenskliniek voerde de eerste operatie uit in de nieuwe operatiekamer (OK) van het gespecialiseerde ziekenhuis. Dankzij een combinatie van meerdere functionaliteiten zijn dit misschien wel de modernste OK’s ter wereld, aldus de Sint Maartenskliniek.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen