Search
Close this search box.
Search

Tests met de smartphone accessoire voor pupillometrie hebben aangetoond dat het apparaat een nauwkeurige meting van de pupilverwijdering kan uitvoeren, ook bij mensen met donkere ogen.

Smartphone accessoire voor pupillometrie

Bij pupillometrie wordt met behulp van het meten van de pupilverwijdering gezocht naar aanwijzingen voor neurologische aandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer, schizofrenie en traumatisch hersenletsel. Het potentieel van deze vorm van diagnostiek is middels diverse onderzoeken al aangetoond. Echter, door verschillen in huidskleur en het melaninegehalte in de iris was het uitvoeren van nauwkeurige pupilverwijdering metingen bij mensen met donkere ogen moeilijk.

Pupillometrie met smartphone

Wetenschappers van de Universiteit van Californië hebben een smartphone camera accessoire ontwikkeld zodat het meten van de pupilverwijdering voor diagnostische toepassingen met een smartphone uitgevoerd kan worden. Daardoor wordt deze vorm van diagnostiek voor neurologische aandoeningen een heel stuk betaalbaarder en daarmee ook bereikbaar voor artsen in ontwikkelende gebieden.

Een ander belangrijk voordeel is dat de ontwikkelde accessoire in het bijzonder ook geschikt voor het meten van de pupilverwijdering bij mensen met een donkere iris. Dat was tot nu toe eigenlijk alleen mogelijk met behulp van een infrarood camera.

Rood licht

De wetenschappers hebben dit probleem verholpen door de camera accessoire te voorzien van een filter die ervoor zorgt dat alleen het rode licht doorgegeven wordt. De kleur die het dichtst bij infrarood licht komt, maar voor standaard (smartphone) camera’s, nog wel zichtbaar is. De iris van het oog dat met behulp van deze filter bekeken wordt, wort daardoor lichter weergegeven. Zo kunnen de iris en pupil, ook bij mensen met donkere ogen, beter van elkaar onderscheiden worden en is een pupillometrie ook bij deze mensen nauwkeurig uit te voeren met het deze relatief eenvoudige en goedkope smartphone accessoire.

“Door ons te concentreren op hoe we dit voor alle mensen kunnen laten werken en tegelijkertijd de oplossing eenvoudig en goedkoop kunnen houden, willen we de weg vrijmaken voor een toekomst van eerlijke toegang tot betaalbare gezondheidszorg op afstand”, aldus Edward Wang, een van de onderzoeksleiders.

De accessoire voor pupillometrie wordt over de camera van de smartphone gezet. Het toestel met de accessoire wordt daarna over het oog geplaatst. Het apparaat flitst vervolgens helder licht in de ogen en neemt tegelijkertijd een video op om de pupilverwijdering te registreren. Tests die tot nu toe uitgevoerd zijn, hebben aangetoond dat het apparaat een nauwkeurige meting van de pupilverwijdering kan uitvoeren, ook bij mensen met donkere ogen. De wetenschappers hebben hub onderzoek gepubliceerd in Nature.

Smartphone app

Het relatief eenvoudig kunnen diagnosticeren van neurologische aandoeningen op basis van pupillometrie is een ontwikkeling die met de komst van almaar beter wordende smartphone camera’s steeds breder beschikbaar komt. Zo ontwikkelden wetenschappers in 2022 een smartphone-app ontwikkeld die in staat is om met de smartphone minieme veranderingen in de pupilgrootte van een persoon bij te houden.

Onderzoek toonde al aan dat veranderingen in de pupilgrootte tijdens het uitvoeren van een cognitief belastende taak een verhoogd risico op de ontwikkeling van Alzheimer kunnen blootleggen. De ontwikkelde app moet een screening op de allereerste stadia van de ziekte van Alzheimer mogelijk maken.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Hartecho
Sneller hartecho maken met robot
cardioloog
Ieder hart heeft eigen elektrische vingerafdruk
Dragon Medical One MCL
Dragon Medical One bespaart MCL-artsen tot 45 minuten per dag 
preventie
Europese subsidies beschikbaar om preventie digitaal te ondersteunen
Onderzoeksdata Lowlands
Onderzoeksdata verzamelen tijdens Lowlands
Nierschade onderzoek
Zoektocht naar eerder vaststellen nierschade met AI
Longaandoeningen
Nieuwe perspectieven bij longaandoeningen
AI
AI in de diagnostiek van kinderen met een ontwikkelingsachterstand
Kankeronderzoek
UMCU studenten doen kankeronderzoek met Genmab
Thuismonitoring
Isala voegt 23 zorgpaden toe aan thuismonitoring
Volg jij ons al?