Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Stamcelbehandeling MS-patiënten geen wondermiddel

De stamcelhandeling voor MS-patiënten die niet meer kunnen lopen is volgens onderzoekers in Nederland lang niet geschikt voor iedereen. Bovendien kleven er veel risico’s aan. De behandeling van Basil Sharrack van het Royal Hallamshire Hospital in Sheffield kwam onlangs in het nieuws.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Afremmen ziekte

De nieuwe behandeling werkt met stamcellen uit het bloed of beenmerg van de patiënt zelf. Volgens Basil Sharrak met opvallend goede resultaten. De stamceltransplantatie remt volgens de onderzoekers de chronische zenuwziekte af.

In Nederland zijn er 17.000 mensen die lijden aan MS. Het overgrote deel daarvan, circa 85 procent, leidt aan RRMS (relapsing-remitting multiple sclerosis). Een klein gedeelte van hen heeft de agressieve vorm met de zeer frequente, heftige aanvallen waar Heutinck over spreekt.

Maar bij patiënten met echte zenuwschade, zoals bij het merendeel van de patiënten waarbij de verlamming geleidelijk is opgetreden, kan dat niet worden hersteld, zo meldt RTL-Nieuws op haar website. Onderzoekscoördinator Kirstin Heutinck geeft aan dat er in het verleden zelfs mensen overleden zijn aan de zware AHSCT-behandeling, die wereldwijd nu een paar honderd mensen met MS hebben ondergaan.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen