Steeds meer verzekeraars in Nederland nemen e-health serieus

In Nederland zijn er maar liefst één miljoen hartpatiënten. Mensen met klachten als hartfalen, hartritmestoornissen of cardiovasculaire problemen zijn continu in onzekerheid. Met HartWacht, een e-healthprogramma, zal die onzekerheid een stuk afnemen. Zeker nu blijkt, dat vijf zorgverzekeraars het belang hiervan inzien en de kosten voor dit E-healthprogramma gaan vergoeden.

Zorgkosten omlaag

Met HartWacht kunnen patiënten thuis middels een apparaat en hun smartphone thuis het hartritme en de bloeddruk meten en dit vervolgens delen met hun cardioloog. Deze kan dan op afstand medicatie voorschrijven of advies verstrekken. Hierdoor hoeven patiënten minder vaak op controle te komen of een bezoek aan de spoedeisende hulp brengen, waardoor de zorgkosten flink omlaag kunnen, iets wat voor verzekeraars natuurlijk ook goed nieuws is.

Zilveren Kruis vergoedde HartWacht al voor patiënten onder behandeling bij één van de tien hartklinieken van Cardiologie Centra Nederland (CCN). De vier verzekeraars VGZ, DSW, ONVZ en De Friesland worden daar nu aan toegevoegd. Cecile Goldman, directeur van CCN geeft aan dat met Menzis, CZ en een aantal ziekenhuizen nog gesprekken gaande zijn om ook aan dit lijstje te worden toegevoegd.

Bestuursvoorzitter Jean-Paul van Haarlem van ONVZ Zorgverzekeraar laat weten enthousiast te zijn over deze ontwikkeling. "Zorg wordt door deze  innovatie meer afgestemd op de persoonlijke situatie van de patiënt. Doordat belangrijke zaken nu op afstand in de gaten kunnen worden gehouden, hoeven patiënten veel minder vaak heen en weer naar het ziekenhuis. Dat is een belangrijke stap voor hartpatiënten."

Meer onderzoek nodig

In januari werd bij minister Schippers gepleit voor meer investeringen in e-health, zodat de goedkoper kan worden, toegankelijker én de patiënt centraal gesteld wordt. Maar Niels Chavannes, hoogleraar e-health van het Leids Universitair Medisch Centrum vraagt zich af of dat echt zo is. "Niet van alle toepassingen is bewezen dat ze echt iets toevoegen aan de zorgverlening. Er zijn ook plannen die niet haalbaar blijken, of toepassingen die patiënten en zorgverleners onhandig vinden en dus links laten liggen."

Ook Laura Visser, bedrijfskundige aan de Radboud Universiteit die op dit onderwerp deze maand promoveert, zet vraagtekens bij de kracht van e-health. "Wat ik vooral merkte was de schroom bij mensen. Ze willen niet als zeur of aansteller overkomen en vragen daarom niet om hulp. Ik mij voorstellen dat dit ook gebeurt bij hartpatiënten. Stel je hebt klachten, ga je dan de hele tijd je cardioloog ‘lastigvallen’?"  
 
Toch zijn er ook steeds meer positieve geluiden te horen, van bijvoorbeeld Wouter van Solinge, ambassadeur e-health & Big Data in het UMC Utrecht. Hij is overtuigd van de digitale evolutie in de zorg. "Het is een manier van zorg verlenen die bij ons en bij de moderne tijd past."

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
dispenser
Medicijndispensers besparen Zuyderland Thuiszorg 24 fte´s  
injecties
Naaldloos injecteren verhoogt opties zelfmanagement
Gegevens delen data
Tweede ronde project ‘proactief gegevens delen in palliatieve fase’ start
Amphia Ziekenhuis digitale strategie.
Arnaud Kruizinga, CIO Amphia: 'Eerst de visie, dan de route'
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Robotecho genomineerd; App voor bipolaire stoornis, en meer
Oog staaroperatie
Operatiekamers vrij door SurgiCube bij staaroperaties
In het St. Antonius Ziekenhuis is ‘s werelds meest innovatieve defibrillator in een patiënt geplaatst.
Primeur met mini-defibrillator als erkende behandeloptie
Bernhoven patiëntenportaal
Bernhoven lanceert nieuw patiëntenportaal
hersenimplantaten
Neuralink mag hersenimplantaten op mensen testen
Tijdens het Art Electronica Festival in Oostenrijk heeft de Nederlandse fashion-techontwerper Anouk Wipprecht een bijzondere 3D-geprinte jurk gepresenteerd.
3D-geprinte jurk toont cognitieve belasting van hersenen
Volg jij ons al?