Search
Close this search box.
Search

Stimulering gesprek met cliënt over digitale zorg

Van 6 tot 20 februari loopt de campagne #zokanhetook. Deze is bedoeld om medewerkers in de wijkverpleging op te roepen om met hun cliënten het gesprek over digitale zorg aan te gaan. Op Linkedin en Youtube zijn daartoe de voordelen te zien van toepassingen zoals de medicijndispenser, leefstijlmonitoring, thuismeten/telebegeleiding en beeldbellen.

Zowel cliënt als mantelzorger vinden op de website van #zokanhetook informatie over deze vormen van digitale zorg. Om te helpen hierover een gesprek te beginnen met de cliënt is er voor de wijkverpleegkundige een praatplaat ontwikkeld. Deze helpt om te zorgen dat zij samen met de cliënt kunnen beslissen of digitale zorg past. Daarnaast is er voorzien in een toolkit met materialen om de campagne bij de cliënten en organisaties in de verpleeg- en thuiszorg (VVT) onder de aandacht te brengen. 

Voordelen digitale zorg

“Wij willen dat mensen die gebruikmaken van wijkverpleging weten dat digitale zorg veel voordelen biedt”, zegt Dianda Veldman, directeur-bestuurder van Patiëntenfederatie Nederland. Als voorbeeld noemt zij de medicijndispenser, een apparaat dat een seintje geeft wanneer het tijd is om medicijnen in te nemen.

Maar ook leefstijlmonitoring waarmee meer zelfstandigheid en veiligheid kan worden geboden. Door middel van telebegeleiding kan de zorgverlener op afstand in de gaten houden hoe het met de gezondheid van de cliënt gaat doordat hij of zij zelf metingen kan doen, hetgeen een gerust gevoel geeft. Het voordeel van digitale zorg is ook dat een deel van het contact met de zorgverleners via beeldbellen kan, zodat er geen bezoek hoeft te worden afgelegd.

“De campagne #zokanhetook moedigt mensen aan om hun zorgverlener te vragen of een deel van de zorg online kan. Daarnaast stimuleert de campagne de zorgverlener het gesprek aan te gaan over digitale zorg met de cliënt.”

Een aantal VVT-organisaties gaat de campagne delen via bijvoorbeeld websites, nieuwsbrieven en social media. Careyn en Brabant Zorg zijn inmiddels twee trotse ambassadeurs van de campagne. Er zullen er nog meer volgen want VVT-organisaties en ook andere organisaties die ambassadeur willen worden. Aanmelden daartoe kan bij campagnecoördinator Claudia van Kessel, te bereiken via [email protected]. 

Over het Vliegwiel

Om steeds meer mensen op een zo kort mogelijke termijn gebruik te kunnen laten maken van slimme, effectieve vormen van zorg, en de opschaling van digitale zorg te doen versnellen, is er sinds 2017 het Vliegwiel. Opschalen betekent dat meer zorgaanbieders digitale zorg aanbieden en uiteindelijk meer mensen de voordelen van digitale zorg kunnen ervaren.

Het Vliegwiel richtte zich in het bijzonder op de opschaling van telebegeleiding, digitale keuze hulpen, leefstijlmonitoring en medicijndispensers. Nieuwe manieren van werken die kunnen ondersteunen bij het leveren van goede, efficiënte zorg voor cliënten. Hiermee kan worden bereikt dat zij zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. Het levert bovendien een belangrijke bijdrage op aan het werkplezier van zorgprofessionals. Sinds kort heeft de Vliegwiel coalitie besloten de focus meer op digitalisering van zorg in de wijkverpleging te leggen.

Het Vliegwiel is een initiatief van Patiëntenfederatie Nederland en bestaat uit 50 partners, waaronder:   
• patiënten- & cliënten(vertegenwoordigers) 
• zorgaanbieders/zorgverleners 
• zorgverzekeraars 
• leveranciers

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Hersenatlas
Zwaartekracht-subsidie voor hersenatlas en het lot van eiwitten
Aneurysma
Nieuwe betrouwbare methode om aneurysma’s te volgen
leerling-verpleegkundigen
Albert Schweitzer succesvol met behoud leerling-verpleegkundigen
Databeschikbaarheid
Betere zorg dankzij goede databeschikbaarheid
Woonomgeving
Empathische woonomgeving past zich aan bij wensen bewoners
Gegevens delen
Derde pilot proactief gegevens delen
Digitalisering expertisecentrum
Expertisecentrum bundelt kennis digitalisering en welzijn
wiel
Wiel zelf uitvinden hoeft niet, maar ontwikkel er wel op door
breuk
Virtual Fracture App slaat aan in Albert Schweitzer
monitor
E-healthmonitor signaleert stagnerende inzet digitale zorg
Volg jij ons al?