Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Stimulering gesprek met cliënt over digitale zorg

Van 6 tot 20 februari loopt de campagne #zokanhetook. Deze is bedoeld om medewerkers in de wijkverpleging op te roepen om met hun cliënten het gesprek over digitale zorg aan te gaan. Op Linkedin en Youtube zijn daartoe de voordelen te zien van toepassingen zoals de medicijndispenser, leefstijlmonitoring, thuismeten/telebegeleiding en beeldbellen.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Zowel cliënt als mantelzorger vinden op de website van #zokanhetook informatie over deze vormen van digitale zorg. Om te helpen hierover een gesprek te beginnen met de cliënt is er voor de wijkverpleegkundige een praatplaat ontwikkeld. Deze helpt om te zorgen dat zij samen met de cliënt kunnen beslissen of digitale zorg past. Daarnaast is er voorzien in een toolkit met materialen om de campagne bij de cliënten en organisaties in de verpleeg- en thuiszorg (VVT) onder de aandacht te brengen. 

Voordelen digitale zorg

“Wij willen dat mensen die gebruikmaken van wijkverpleging weten dat digitale zorg veel voordelen biedt”, zegt Dianda Veldman, directeur-bestuurder van Patiëntenfederatie Nederland. Als voorbeeld noemt zij de medicijndispenser, een apparaat dat een seintje geeft wanneer het tijd is om medicijnen in te nemen.

Maar ook leefstijlmonitoring waarmee meer zelfstandigheid en veiligheid kan worden geboden. Door middel van telebegeleiding kan de zorgverlener op afstand in de gaten houden hoe het met de gezondheid van de cliënt gaat doordat hij of zij zelf metingen kan doen, hetgeen een gerust gevoel geeft. Het voordeel van digitale zorg is ook dat een deel van het contact met de zorgverleners via beeldbellen kan, zodat er geen bezoek hoeft te worden afgelegd.

“De campagne #zokanhetook moedigt mensen aan om hun zorgverlener te vragen of een deel van de zorg online kan. Daarnaast stimuleert de campagne de zorgverlener het gesprek aan te gaan over digitale zorg met de cliënt.”

Een aantal VVT-organisaties gaat de campagne delen via bijvoorbeeld websites, nieuwsbrieven en social media. Careyn en Brabant Zorg zijn inmiddels twee trotse ambassadeurs van de campagne. Er zullen er nog meer volgen want VVT-organisaties en ook andere organisaties die ambassadeur willen worden. Aanmelden daartoe kan bij campagnecoördinator Claudia van Kessel, te bereiken via c.vankessel@patientenfederatie.nl. 

Over het Vliegwiel

Om steeds meer mensen op een zo kort mogelijke termijn gebruik te kunnen laten maken van slimme, effectieve vormen van zorg, en de opschaling van digitale zorg te doen versnellen, is er sinds 2017 het Vliegwiel. Opschalen betekent dat meer zorgaanbieders digitale zorg aanbieden en uiteindelijk meer mensen de voordelen van digitale zorg kunnen ervaren.

Het Vliegwiel richtte zich in het bijzonder op de opschaling van telebegeleiding, digitale keuze hulpen, leefstijlmonitoring en medicijndispensers. Nieuwe manieren van werken die kunnen ondersteunen bij het leveren van goede, efficiënte zorg voor cliënten. Hiermee kan worden bereikt dat zij zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. Het levert bovendien een belangrijke bijdrage op aan het werkplezier van zorgprofessionals. Sinds kort heeft de Vliegwiel coalitie besloten de focus meer op digitalisering van zorg in de wijkverpleging te leggen.

Het Vliegwiel is een initiatief van Patiëntenfederatie Nederland en bestaat uit 50 partners, waaronder:   
• patiënten- & cliënten(vertegenwoordigers) 
• zorgaanbieders/zorgverleners 
• zorgverzekeraars 
• leveranciers

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen