Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Studie: foto met smartphone geschikt voor pediatrische dermatologie

Een foto genomen met een smartphone kan ouders helpen die kinderen hebben die lijden aan huidproblemen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek, gepubliceerd in het medische tijdschrijft Journal of the American Medical Association (JAMA). Volgens het onderzoek is er een overeenkomst van 83 procent tussen de resultaten van de diagnose op basis van een smartphone-foto en een persoonlijke diagnose.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

De onderzoekers stellen dat de resultaten uitkomst bieden voor ouders die kinderen hebben met huidproblemen. De inzet van teledermatologie zou ouders in staat stellen sneller uitsluitsel te krijgen over de conditie van hun kind. Het onderzoek werd uitgevoerd door het Children’s Hospital of Philadelphia. Hierbij werden groepen onderzocht via de traditionele methode en de nieuw ontwikkelde methode op basis van foto’s genomen door ouders.

Ouders uploadden de foto’s vervolgens naar de Epic’s MyChart-app, die beschikbaar is voor zowel Android als iOS. Deze foto’s werden via de app naar het elektronisch patiëntendossier gestuurd en kregen de ouders een vragenlijst over de medische geschiedenis van hun kind.

Eén helft van de ouders met smartphone kreeg instructies over de beste manier om foto’s te nemen en de andere helft kreeg deze niet. Uit de resultaten kwam echter niet naar voren dat de kwaliteit van de groep die instructies had gekregen beter waren.

Smartphones faciliteren teledermatologie

Teledermatologie bestaat in principe al enkele decennia, maar de komst van smartphones biedt nieuwe mogelijkheden, merken de onderzoekers op. Eerder soortgelijk onderzoek onder volwassenen, uitgevoerd in 2013 in Zweden, leverde evenees positieve resultaten op. Desondanks vallen niet alle onderzoeken op dit vlak positief uit. Een studie uit 2016 (eng.) wees uit dat teledermatologie tekort schoot op het gebied van transparantie, diagnostiek en therapeutische kwaliteit. 

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Reageer

Geef een antwoord

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen