Search
Close this search box.
Search

Studie: foto met smartphone geschikt voor pediatrische dermatologie

Een foto genomen met een smartphone kan ouders helpen die kinderen hebben die lijden aan huidproblemen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek, gepubliceerd in het medische tijdschrijft Journal of the American Medical Association (JAMA). Volgens het onderzoek is er een overeenkomst van 83 procent tussen de resultaten van de diagnose op basis van een smartphone-foto en een persoonlijke diagnose.

De onderzoekers stellen dat de resultaten uitkomst bieden voor ouders die kinderen hebben met huidproblemen. De inzet van teledermatologie zou ouders in staat stellen sneller uitsluitsel te krijgen over de conditie van hun kind. Het onderzoek werd uitgevoerd door het Children’s Hospital of Philadelphia. Hierbij werden groepen onderzocht via de traditionele methode en de nieuw ontwikkelde methode op basis van foto’s genomen door ouders.

Ouders uploadden de foto’s vervolgens naar de Epic’s MyChart-app, die beschikbaar is voor zowel Android als iOS. Deze foto’s werden via de app naar het elektronisch patiëntendossier gestuurd en kregen de ouders een vragenlijst over de medische geschiedenis van hun kind.

Eén helft van de ouders met smartphone kreeg instructies over de beste manier om foto’s te nemen en de andere helft kreeg deze niet. Uit de resultaten kwam echter niet naar voren dat de kwaliteit van de groep die instructies had gekregen beter waren.

Smartphones faciliteren teledermatologie

Teledermatologie bestaat in principe al enkele decennia, maar de komst van smartphones biedt nieuwe mogelijkheden, merken de onderzoekers op. Eerder soortgelijk onderzoek onder volwassenen, uitgevoerd in 2013 in Zweden, leverde evenees positieve resultaten op. Desondanks vallen niet alle onderzoeken op dit vlak positief uit. Een studie uit 2016 (eng.) wees uit dat teledermatologie tekort schoot op het gebied van transparantie, diagnostiek en therapeutische kwaliteit. 

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Visuele prothese
Visuele prothese voor blinden in ontwikkeling
ransomware
Hackers richten zich nu ook op domotica
wearable
Galaxy Ring meet op sierlijke wijze gezondheid
Data SEH
SEH data en AI kunnen verkeersveiligheid verbeteren
inclusief
Philips wil in 2025 wereldwijd 2 miljard levens verbeteren
subsidies
Nieuwe subsidies voor innovatieve therapie tegen dementie
exergaming
Exergaming laat mensen meer en langer bewegen
app
Zuyderland kiest óók voor berichtenfunctie BeterDichtbij
Cardioloog Eelko Ronner van het Reinier de Graaf ziekenhuis heeft een robotecho ontworpen waarmee sneller en eenvoudiger een hartecho kan worden gemaakt. (Afbeelding: Corbotics)
Sneller hartecho maken met robot
cardioloog
Ieder hart heeft eigen elektrische vingerafdruk
Volg jij ons al?