Search
Close this search box.
Search

De succesvolle heupairbag van tanteLouise en Wolk wordt straks niet alleen in zorgcentra maar ook in de thuissituatie ingezet (foto: Wolk heupairbag).

Succesvolle heupairbag straks ook thuis beschikbaar

In de verpleeg- en verzorgingshuizen van tanteLouise is dankzij de inzet van de heupairbag het aantal heupfracturen inmiddels met wel 80% afgenomen. Daarom vinden zowel de Jan-Kees Van Wijnen, bestuurder van tanteLouise, en Jeroen van der Heijden, commercieel directeur van Wolk, het nu de hoogste tijd voor de volgende stap. Samen willen ze deze innovatie, die mensen effectief beschermd als ze een val maken, ook uitrollen naar cliënten in de thuissituatie. De intensievere samenwerking werd door beide heren bevestigd in een nieuwe overeenkomst.

Stichting tanteLouise heeft, in samenwerking met de leverancier, aangekondigd dat de Wolk heupairbag nu ook beschikbaar zal zijn voor cliënten in de thuissituatie. Voorheen werd deze innovatie voornamelijk alleen gebruikt in verpleegklinieken en klinische omgevingen. Deze nieuwe ontwikkeling biedt ouderen de mogelijkheid om langer veilig thuis te wonen.

Wat is de Wolk Heupairbag?

De Wolk heupairbag is een, onder de kleding gedragen veiligheidsmiddel, dat zich automatisch opblaast bij een val. Op die manier wordt de heup en het bekken effectief beschermd. Deze innovatie, die is ontwikkeld door Hans Schröder in samenwerking met de TU Delft, heeft aangetoond effectief het aantal heup- en bekkenfracturen bij ouderen te kunnen verminderen. TanteLouise heeft deze technologie verder uitgebreid met sensoren in de vloer en aan enkelbandjes van cliënten, die loopgedrag kunnen analyseren en valrisico’s voorspellen. Op die manier kunnen mensen met een verhoogd valrisico al preventief worden voorzien van een heupairbag.

Positieve onderzoeksresultaten

Pilot-onderzoek door tanteLouise en het Leids Universitair Medisch Centrum, heeft de effectiviteit van de heupairbag duidelijk aangetoond. In de studieperiode van 2017 tot 2020, waarin de Wolk bij meer dan 900 ouderen werd gebruikt, is het aantal fracturen bijna gehalveerd. Bij tanteLouise is het aantal heupfracturen inmiddels, dankzij de inzet van deze airbag en slimme innovatieve monitoring van valrisico’s, zelfs gedaald naar 80%.

Intensivering samenwerking

Met de recente overeenkomst tussen Jan-Kees Van Wijnen, bestuurder van tanteLouise, en Jeroen van der Heijden, commercieel directeur van Wolk, wordt de samenwerking nu geïntensiveerd. In deze nieuwe fase wordt de heupairbag toegankelijk gemaakt voor een breder publiek, met als doel het preventief verminderen van heupfracturen bij thuiswonende ouderen.

Deze ontwikkeling sluit goed aan bij de ambitie van tanteLouise om ouderen door middel van gerichte begeleiding en innovatieve technologieën langer zelfstandig thuis te laten wonen. TanteLouise blijft zich de komende jaren sowieso inzetten voor duurzame innovaties in de zorg, zoals het gebruik van slim incontinentiemateriaal en geavanceerde technologieën voor medicatiecontrole.

Peter icthealth

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Innovation Partner
Door
Lees ook
GIDH
Global Initiative on Digital Health (GIDH) officieel van start
Oncologienetwerk
Nieuw oncologienetwerk Noord- en Oost-Nederland
Verbeterprogramma ouderenzorg
Samenwerking centraal in verbeterprogramma Samen Beter
eiwitten
Menselijke eiwitten herkennen met nieuwe techniek
Digitale proeftuin
Digitale proeftuin maakt wegwijs in nieuw UZI-stelsel
challenge
Digivaardig in de zorg komt weer met Digifit challenge
Veertien IZA-partners hebben Digizo.nu opgericht om te helpen bij het opschalen van bewezen zorginnovaties.
Digizo.nu helpt bewezen innovaties opschalen
Robotchirurgie
Robotchirurgie in de ruimte
authenticatie
Stapsgewijs leren in pilot ZORG-ID Smart
revalidatiezorg epd
Nieuw EPD voor de revalidatiezorg
Volg jij ons al?