Telemonitoring hartfalen, digitale keuzehulp krijgen ondersteuning Vliegwiel

Ziekenhuizen die de komende maanden met een goed plan komen voor de invoering van telebegeleiding bij hartfalen, of digitale keuzehulpen die patiënten helpen bij beslissingen over een behandeling, kunnen rekenen op ondersteuning van de zorgverzekeraars. Deze ondersteuning maakt deel uit van samenwerking binnen de Vliegwielcoalitie.

Ziekenhuizen en zorgverzekeraars onderhandelen de komende maanden met elkaar over welke zorg moet worden vergoed. De vier grootste zorgverzekeraars hebben het ondersteunen van digitale innovaties opgenomen in hun inkoopbeleid in het kader van de Vliegwiel coalitie. Patiëntenfederatie Nederland hoopt dat veel ziekenhuizen hier gebruik van gaan maken, zodat patiënten sneller kunnen profiteren van de innovaties.

Vliegwiel digitale zorginnovatie

De Patiëntenfederatie wil dat digitale innovaties zoals thuismonitoring van hartpatiënten digitale keuzehulpen gaan leven in elk ziekenhuis. Zij startte daarom in 2017 het Vliegwiel voor digitale innovatie in de zorg. Door deze samenwerking tussen zorgaanbieders, zorgverzekeraars en leveranciers moeten meer mensen kunnen profiteren van e-health en digitale ondersteuning. Patiënten hebben zelf ook een stem in het versnellen van innovaties.

Op dit moment maken volgens de federatie nog maar een klein aantal patiënten met hartfalen in Nederland gebruik van telebegeleiding bij hartfalen. Door deze ‘zorg op afstand’ hoeven hartpatiënten minder vaak naar het ziekenhuis voor controles en behandelingen. Dergelijke begeleiding draagt bij aan regie en onafhankelijkheid van de patiënt.

Patiënten rol in zorginnovatie

Ook patiënten hebben een rol in het invoeren van innovaties in de zorg, stelt de federatie. Zij kunnen bijvoorbeeld aan hun cardioloog vragen om gebruik te mogen maken van telebegeleiding bij hartfalen. Hetzelfde geldt voor digitale keuzehulpen. Dit zijn online programma’s die een patiënt helpen om samen met de arts tot de best passende behandeling te komen. De (financiële) barrières hiervoor zijn nu flink verlaagd, omdat vergoeding ervan door de zorgverzekeraars ondersteund wordt.

Stimulans digitale zorgvernieuwing

Begin 2017 heeft Patientenfederatie Nederland het initiatief genomen tot het Vliegwiel voor digitale innovatie in de zorg. Deze coalitie bestaat uit een groep e-health voorlopers en enthousiastelingen, afkomstig uit zorg, industrie en beleid. Met deze coalitie wil de Patientenfederatie de digitale zorg in Nederland een boost geven.

Vanuit de triple aim (gezondheidsbevordering, verbetering van kwaliteit van zorg, daling van zorgkosten) wordt samengewerkt aan vernieuwing van zorgprocessen. De gezamenlijke ambitie is om zorginnovaties in twee jaar tijd op te schalen. Dit doen de initiatiefnemers door samen met partijen uit het veld te werken aan landelijke dekking.

Begin 2018 zijn twee toepassingsgebieden geselecteerd:

  • Telebegeleiding bij ernstig hartfalen
  • Digitale keuzehulpen

Deze twee toepassingsgebieden zijn niet nieuw in Nederland, stelt de Patiëntenfederatie. Er zijn al mooie initiatieven en aanbieders van producten voor onder meer monitoring van hartfalen en initiatieven voor beslisondersteuning. Maar de ontwikkelingen blijven nog te vaak in de pilotfase steken. Met het Vliegwiel voor digitale innovatie in de zorg moeten deze toepassingsgebieden een vliegwieleffect krijgen: ze in korte tijd opschalen tot brede toepassing.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: ZIC bij VieCuri; Digitale hulp; Medische rekenvaardigheid-app, en meer
wondzorg
Innovatieprijs voor gepatenteerde offline gegevensuitwisseling
Duuzame zorg - Diederik Gommers
Passende, duurzame zorg komt er niet vanzelf
Microbioomonderzoek
UMCG opent nieuwe faciliteit voor microbioomonderzoek
beroerte
Testen op je digitale tweeling voor beste behandeling beroerte
wereldwijd
John Halamka, Mayo Clinic Platform: ‘Onze innovaties zijn wereldwijd inzetbaar'
Gegevensuitwisseling
Mandaat EHDS: Nederland verzilvert 4 hoofdposities
Rathenau
Risico’s AI vragen om terughoudendheid in gebruik
Ketenmonitoring hackathon
Proefproject aanvullende ketenmonitoring en -logging afgerond
toestemmingsplatform
Eerste apotheek aangesloten op online toestemmingsplatform Mitz
Volg jij ons al?