TikTok wil meer mentale ondersteuning gaan bieden

Social Media platforms als Facebook, Instagram en TikTok liggen regelmatig onder vuur vanwege de mentale problemen die ze bij jongeren kunnen veroorzaken. Het delen van ervaringen, foto's en andere persoonlijke informatie leidt vaak tot denigrerende opmerkingen of pesterijen. Daardoor raken veel jongeren in mentale nood of depressie. TikTok wil die jongeren gaan helpen door het bieden van mentale ondersteuning via het platform.

TikTok heeft voor het bieden van mentale ondersteuning aan gebruikers haar platform uitgebreid met een aantal handvatten, gidsen en richtlijnen. Daarmee wil het sociale media netwerk mensen helpen die ervoor kiezen hun ervaringen te delen met als doel het bewustzijn voor een depressie of andere mentale problemen te vergroten. Daarnaast moeten deze online tools anderen te helpen steun voor hun mentale problemen op het platform te vinden.

De tools voor mentale ondersteuning zijn te vinden in de Safety Center sectie van het sociale media platform. De ontwikkeling van de genoemde in-app tools is tot stand gekomen in samenwerking met de International Association for Suicide Prevention, Crisis Text Line, Live For Tomorrow, Samaritans of Singapore and Samaritans (UK).

Goede ervaring met mentale ondersteuning

De beslissing om het bieden van mentale ondersteuning te gaan uitbreiden komt voort uit de goede ervaringen die TikTok had na de lancering van ondersteunende tools voor gebruikers met eetstoornissen. Wanneer een gebruiker zoekt naar termen die verband houden met eetstoornissen, biedt TikTok hen voorgestelde hulpmiddelen en verwijzen ze naar de juiste bronnen.

Vanaf nu wordt een vergelijkbare ondersteuning geboden voor TikTok gebruikers die zoeken op, bijvoorbeeld, de term ‘zelfmoord’. Die worden door het sociale netwerk dan doorverwezen naar lokale hulplijnen of -organisaties zoals de Crisis Text Line-hulplijn. Bronnen en organisaties waar de gebruiker ondersteuning en informatie over behandelingsopties kan vinden.

Persoonlijke ervaringen als hulpmiddel

Een ander onderdeel van de mentale ondersteuning die TikTok opzet, is het beschikbaar stellen video’s waarin andere gebruikers over hun ervaringen met betrekking tot geestelijke problemen of stoornissen delen. Denk daarbij aan persoonlijke ervaringen met geestelijk welzijn, informatie over waar ze ondersteuning kunnen zoeken en advies over hoe ze met dierbaren over deze problemen kunnen praten. Deze video’s worden weergegeven in zoekresultaten voor bepaalde termen die verband houden met zelfmoord of zelfbeschadiging.

TikTok benadrukt in haar persbericht dat het platform het plaatsen van schadelijke content zoals het promoten van zelfmoord of eetstoornissen blijft verbieden en te allen tijde zal blijven weren. Social media netwerken raken er steeds meer van doordrongen dat zijn met hun bereik, met name binnen de jongere doelgroepen, ook een rol kunnen – en misschien wel moeten – spelen binnen de gezondheidszorg. Zo startte Fecebook enkele jaren geleden al met een actie tegen het gebruik van sterke, opioïde, pijnstillers

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: ZIC bij VieCuri; Digitale hulp; Medische rekenvaardigheid-app, en meer
wondzorg
Innovatieprijs voor gepatenteerde offline gegevensuitwisseling
Duuzame zorg - Diederik Gommers
Passende, duurzame zorg komt er niet vanzelf
Microbioomonderzoek
UMCG opent nieuwe faciliteit voor microbioomonderzoek
beroerte
Testen op je digitale tweeling voor beste behandeling beroerte
wereldwijd
John Halamka, Mayo Clinic Platform: ‘Onze innovaties zijn wereldwijd inzetbaar'
Gegevensuitwisseling
Mandaat EHDS: Nederland verzilvert 4 hoofdposities
Rathenau
Risico’s AI vragen om terughoudendheid in gebruik
Ketenmonitoring hackathon
Proefproject aanvullende ketenmonitoring en -logging afgerond
toestemmingsplatform
Eerste apotheek aangesloten op online toestemmingsplatform Mitz
Volg jij ons al?