Top 5 digitale technologie voor 2019

7 januari 2019
Virtual-reality
AI
Nieuws

Digitale transformatie heeft een revolutie teweeggebracht in elke sector. Maar met name in de gezondheidszorg helpt technologie ons langer te leven en een veiliger, gezonder en productiever leven te leiden. De impact van de top vijf trends in de gezondheidszorg kan nog tientallen jaren levens redden, zo stelt analist Daniel Newman.

Zijn top 5 digitale technologie en concepten op de website van Forbes zijn geen doel, maar een middel. Zo komt het tijdperk er aan dat uren wachten tijdens een doktersafspraak en dagen op de uitslag van een test voorbij is. Wordt de gezondheid van ouderen binnenkort permanent bewaakt met virtuele verzorgers zoals het AI-gebaseerde Addison. Zodat senioren langer veilig thuis kunnen wonen en minder druk leggen op het tanend aantal verzorgers.

Geen vertraging digitale technologie

Gedreven door de behoefte aan een betere klantervaring ervaart de gezondheidszorg een enorme verschuiving. En net als in andere sectoren, vertragen de trends van digitale technologie en transformatie in de gezondheidszorg niet in 2019, zo schrijft Newman in een voorproefje op ’s werelds grootste technologiebeurs CES.

Telemedicine

In 2015 waren er iets meer dan 1 miljoen telezorgpatiënten. In 2018 steeg dat tot 7 miljoen. Met de telehealth-technologie van tegenwoordig kunnen patiënten zelfs op de meest afgelegen locaties ter wereld toegang krijgen tot kwaliteitsvolle gezondheidszorg en levensreddende diagnoses stellen. Kun je het je niet veroorloven om door het land te vliegen om de beste kankerspecialist te ontmoeten? Het maakt niet uit. Die specialist kan digitaal contact maken met de plaatselijke arts, zodat je nooit iets mist in een behandeling. In zekere zin creëert telegeneeskunde een gelijk speelveld op geografisch en financieel niveau, omdat iedereen op elk moment toegang kan krijgen tot de beste gezondheidszorg. Op dezelfde manier bespaart het artsen de tijd en de kosten van reizen om de patiënten op hun eigen afgelegen locaties te zien. Het is een win-win aan beide kanten.

Kunstmatige intelligentie (AI)

Heb je ooit een test gedaan, maar moest je een week wachten op de resultaten? Dit is waar technologie een betere klantervaring mogelijk maakt. Met AI worden lichaamsscans en andere services drastisch verbeterd. Met behulp van AI en deep learning is aangetoond dat lichaamsscans tot 150 keer sneller CAT-scans analyseren dan menselijke radiologen en acute neurologische gebeurtenissen detecteren in slechts 1,2 seconden. Geen stress meer door wachten - alleen accurate antwoorden ter plekke. AI kan ook helpen met zaken als het bepalen van de meest effectieve farmaceutische samenstellingen, waardoor snellere proeven en betere medicijnen mogelijk zijn dan ooit tevoren. En aan de achterkant kan AI alle dingen doen die het in andere sectoren doet - kosten verlagen, identiteitsdiefstal voorkomen, processen verbeteren, et cetera.

Blockchain

Als u ooit van arts moet veranderen of een specialist moet bezoeken, weet u hoe frustrerend het is om uw patiëntendossiers over te dragen. Met blockchain kan dat hele proces een herinnering worden. Blockchain heeft de potentieel om artsen en specialisten die hiervoor toestemming hebben automatisch een complete medische geschiedenis te geven. Zo kun je de zorg krijgen die je nodig hebt. Het kan ook helpen bij het oplossen van enkele belangrijke gegevensbeschermings- en beveiligingsproblemen, door ziekenhuizen en verzekeringsmaatschappijen te helpen bij het besparen van geld en verminderen van stress omdat zij weten dat patiëntendossiers veilig zijn.

AR en VR

We weten al dat AR artsen kan helpen gevaarlijke procedures te leren uitvoeren, zoals hartoperaties. Dat is goed voor zowel artsen als patiënten. Maar het gaat nog meer om wat het op kleinere schaal doet. Allebei hebben AR en VR de mogelijkheid om Alzheimer- en dementiepatiënten te helpen herinneringen en een gevoel van vreugde op te halen, simpelweg door ze terug te brengen naar een tijd, ervaring of geluid dat in het verleden belangrijk voor hen was. Als je ooit de impact gezien hebt van zoiets simpels als een ondersteuningshond op een Alzheimerpatiënt - die hen terugbrengt naar hun kindertijd of eerdere jaren - dan weet je dat dit enorme impact is in termen van patiëntenervaring en algehele vreugde. Dat is waar het bij digitale transformatie om draait.

Digitale Twin

Digitale tweelingen vormen de brug tussen de digitale en fysieke wereld. Ze bieden exacte modellen van omgevingen die net zo dynamisch zijn als de fysieke omgeving zelf. Bij gezondheidszorg biedt een Digital Twin een veilige omgeving waar leveranciers en fabrikanten de impact van mogelijke verandering op de prestaties van een zorgprocedure kunnen testen door te experimenteren met een virtuele versie van het systeem (persoon of apparaat) die wordt gevoed door de gegevens van het echte systeem. Hierdoor kunnen zorgaanbieders in wezen 'what if?' Spelen. Terwijl dit in het verleden werd gebruikt met niet-levende dingen, kan deze methode een machine, een proces of zelfs een levend lichaam zijn. Met de komst van machine learning en AI worden digitale tweelingen steeds beter in staat en geavanceerder met meer inzichten en betere zorgprocedures. Deze trend zal zich in 2019 blijven uitbreiden.

Wearables en IoT

Wearables zijn, evenals IoT-gebaseerde gegevensverzameling, geen nieuwe en wereldschokkende digitale technologie meer in 2019. Nieuw is wel dat naarmate de trend van wearables blijft groeien, de gezondheidszorgsector de verzamelde gegevens steeds beter en diverser kan gebruiken, vooral bij preventieve geneeskunde. De gegevens worden gebruikt voor onderzoek om verschillende medische gebieden vooruit te helpen. Met de hulp van IoT worden zo zelfs grotere gezondheidsepidemieën over de hele wereld voorkomen.

Daniel Newman is CEO van Broadsuite Media Group, principal analyst bij Futurum en auteur van Futureproof.

  Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019 Wilt u ook weten hoe, waarmee en met wie de zorg haar toekomst nu al implementeert? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn gratis, maar het aantal nog beschikbare plaatsen zijn beperkt. Dus wacht niet en meld u snel aan want op is op!