Treant neemt nieuw labinfosysteem KCL in gebruik

26 april 2019
Laboratorium-3
Gegevensuitwisseling
Nieuws

Het Noord-Nederlandse Treant Zorgroep heeft half april een nieuw laboratoriuminformatiesysteem in gebruik genomen. Medewerkers van het Klinisch Chemisch Laboratorium (KCL) van Treant moeten daarmee onderzoeken in de toekomst sneller en nog beter kunnen uitvoeren. Het gaat om duizenden monsters van bloed, urine, ontlasting en sperma van patiënten uit de regio. Treant koos september vorig jaar voor LabTrain van Bodegro als nieuw en centraal labinfo-systeem.

“Met dit nieuwe laboratoriuminformatiesysteem geven we bij Treant invulling aan de noodzaak om doelmatiger en efficiënter te gaan werken,” aldus manager Reitze Sybesma vorig jaar. “Want alleen dan kunnen we op alle drie de ziekenhuislocaties van de zorggroep onze patiënten blijven verzekeren van tijdige en hoogstaande diagnostiek.”

KCL belangrijk

Het KCL is voor dokters, huisartsen en patiënten belangrijk voor het stellen van een diagnose, zo schrijft Treant nu. Bijvoorbeeld om te bepalen of iemand een bepaalde ziekte of aandoening heeft. Ook preventief onderzoek kan nodig zijn, om te kijken of voorgeschreven medicijnen hun werk doen.
https://www.treant.nl/over-treant/nieuws/laboratorium-van-treant-klaar-voor-de-toekomst-met-nieuw-informatiesysteem

De zorggroep telt drie ziekenhuislocaties: Scheper, Bethesda en Refaja en 17 centra voor verpleeg- en ouderenzorg. Er zit een KCL op de locaties Scheper (te Emmen) en Bethesda (te Hoogeveen). Op de locatie Refaja (te Stadskanaal) verzorgt Certe de klinisch chemische diagnostiek. Samenwerking tussen beide organisaties is steeds meer aan de orde, aldus Treant.

Losse systemen verleden tijd

Na een lange voorbereidingstijd is het nieuwe laboratoriumsysteem in gebruik genomen op de ziekenhuislocaties Bethesda in Hoogeveen en Scheper in Emmen. Werken met losse systemen op de ziekenhuislocaties is met het nieuwe systeem nu geval verleden tijd. Aanvragers (huisartsen en dokters in het ziekenhuis) en daarmee patiënten, kunnen dankzij het nieuwe systeem sneller en beter geholpen worden, zo is de verwachting. Bovendien wordt er flink bespaard op kosten.

Chemicus Paula Engbers zegt hierover: “Zo kunnen we onze aanvragers bijvoorbeeld vaker, sneller en met een breder analysepakket van dienst zijn. En of een patiënt nu in het Scheper of Bethesda is: alle gegevens staan in één systeem. Dat is makkelijker voor de medewerkers op ons laboratorium en daarmee ook voor de dokter die de gegevens voor zijn of haar patiënt opvraagt. Het laboratorium is nu optimaal uitgerust en we kunnen in de gehele regio optimale laboratoriumdiagnostiek bieden.”