Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Twiin draagt beheer DVDexit over aan VZVZ

Tijdens de gebruikersbijeenkomst van DVDexit op donderdag 7 oktober is het beheer van deze landelijke voorziening voor uitwisseling van beelden en verslagen overgedragen aan VZVZ (Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie). VZVZ verzorgt al het beheer en onderhoud van voorzieningen zoals het Landelijk Schakelpunt (LSP, LSP+ en AORTA. Dit zijn allemaal platforms om gegevensuitwisseling te faciliteren.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

In 2020 leverde programma Twiin met project DVDexit een uitwisselportaal op (versturen en ontvangen van beelden en verslagen), als eerste stap naar Beeldbeschikbaarheid (proactief beelden ophalen binnen de werkomgeving van de radioloog). Afgelopen april werd 100 procent landelijke dekking aangekondigd: in een jaar tijd zijn alle 74 ziekenhuisorganisaties aangesloten en inmiddels ook een aantal zelfstandige klinieken en centra voor medische diagnostiek. Een groeiend aantal ziekenhuizen kan ook al gegevens delen met de patiënt.

Ziekenhuizen aansluiten eerste stap

Project DVDexit is daarmee een groot succes, stelde projectleider Onno Gabel tijdens de overdracht. Dit was niet bereikt als niet álle ziekenhuizen aangesloten waren. “Maar het project is natuurlijk pas geslaagd wanneer er geen dvd’s meer uitgewisseld worden. Alle ziekenhuizen aansluiten was de eerste stap.” Een volgende stap in gestandaardiseerde digitale gegevensuitwisseling is die naar realiseren van het eerdergenoemde Beeldbeschikbaarheid.

Nu de voorziening voor het landelijk uitwisselen van beelden en verslagen volop in gebruik is, draagt Gabel DVDExit over aan VZVZ, waar het onder de verantwoordelijkheid van Tim Smits zal vallen. VZVZ ontwikkelt de functionaliteit samen met de gebruikers door, stelt Gabel. Uit de actieve deelname aan de gebruikersbijeenkomsten blijkt volgens hem dat DVDexit niet alleen een technische functionaliteit is, maar een manier van samenwerken en optimaliseren, zowel tussen zorgaanbieders als binnen de zorginstelling zelf en met de eigen PACS-leveranciers.

Gebruik DVDexit verder ingebed

Het gebruik van de voorziening wordt op dit moment nog verder ingebed door het structureel en gestandaardiseerd meesturen van het wettelijk verplichte BSN (burger service nummer), ter unieke identificatie van een patiënt met zijn of haar beelden. Smits en Gabel benadrukten dan ook dat DVDExit nog lang niet klaar is. Een actieve gebruikersgroep vanuit onder meer de aangesloten ziekenhuizen werkt samen om zowel de voorziening als het gebruik verder te optimaliseren. Een voorbeeld is de campagne ‘Niet zonder BSN de deur uit’, om zo met meesturen van het BSN te stimuleren.

Met het op de juiste wijze mee versturen van de BSN is nog veel te winnen, ziet Bart Titulaer, Klinisch fysicus bij het Spaarne Gasthuis en Twiin-adept van het eerste uur. Als lid van de DVDexit gebruikersgroep denkt hij graag mee over verbeteringen: zowel voor de voorziening al voor de processen aan de kant van de zorgverlener.

Lees hier het hele interview met Bart Titulaer.

ICT&health congres 2023
Op 30 januari 2023 trapt ICT&health het nieuwe zorgjaar af met het jaarlijks groot en invloedrijk zorgcongres over de zorgtransformatie.
Ook aanwezig zijn? Reserveer dan snel uw entreeticket

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen