Twiin draagt beheer DVDexit over aan VZVZ

Tijdens de gebruikersbijeenkomst van DVDexit op donderdag 7 oktober is het beheer van deze landelijke voorziening voor uitwisseling van beelden en verslagen overgedragen aan VZVZ (Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie). VZVZ verzorgt al het beheer en onderhoud van voorzieningen zoals het Landelijk Schakelpunt (LSP, LSP+ en AORTA. Dit zijn allemaal platforms om gegevensuitwisseling te faciliteren.

In 2020 leverde programma Twiin met project DVDexit een uitwisselportaal op (versturen en ontvangen van beelden en verslagen), als eerste stap naar Beeldbeschikbaarheid (proactief beelden ophalen binnen de werkomgeving van de radioloog). Afgelopen april werd 100 procent landelijke dekking aangekondigd: in een jaar tijd zijn alle 74 ziekenhuisorganisaties aangesloten en inmiddels ook een aantal zelfstandige klinieken en centra voor medische diagnostiek. Een groeiend aantal ziekenhuizen kan ook al gegevens delen met de patiënt.

Ziekenhuizen aansluiten eerste stap

Project DVDexit is daarmee een groot succes, stelde projectleider Onno Gabel tijdens de overdracht. Dit was niet bereikt als niet álle ziekenhuizen aangesloten waren. “Maar het project is natuurlijk pas geslaagd wanneer er geen dvd’s meer uitgewisseld worden. Alle ziekenhuizen aansluiten was de eerste stap.” Een volgende stap in gestandaardiseerde digitale gegevensuitwisseling is die naar realiseren van het eerdergenoemde Beeldbeschikbaarheid.

Nu de voorziening voor het landelijk uitwisselen van beelden en verslagen volop in gebruik is, draagt Gabel DVDExit over aan VZVZ, waar het onder de verantwoordelijkheid van Tim Smits zal vallen. VZVZ ontwikkelt de functionaliteit samen met de gebruikers door, stelt Gabel. Uit de actieve deelname aan de gebruikersbijeenkomsten blijkt volgens hem dat DVDexit niet alleen een technische functionaliteit is, maar een manier van samenwerken en optimaliseren, zowel tussen zorgaanbieders als binnen de zorginstelling zelf en met de eigen PACS-leveranciers.

Gebruik DVDexit verder ingebed

Het gebruik van de voorziening wordt op dit moment nog verder ingebed door het structureel en gestandaardiseerd meesturen van het wettelijk verplichte BSN (burger service nummer), ter unieke identificatie van een patiënt met zijn of haar beelden. Smits en Gabel benadrukten dan ook dat DVDExit nog lang niet klaar is. Een actieve gebruikersgroep vanuit onder meer de aangesloten ziekenhuizen werkt samen om zowel de voorziening als het gebruik verder te optimaliseren. Een voorbeeld is de campagne ‘Niet zonder BSN de deur uit’, om zo met meesturen van het BSN te stimuleren.

Met het op de juiste wijze mee versturen van de BSN is nog veel te winnen, ziet Bart Titulaer, Klinisch fysicus bij het Spaarne Gasthuis en Twiin-adept van het eerste uur. Als lid van de DVDexit gebruikersgroep denkt hij graag mee over verbeteringen: zowel voor de voorziening al voor de processen aan de kant van de zorgverlener.

Lees hier het hele interview met Bart Titulaer.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Longrevalidatie thuismeten app
Thuismeten-app helpt bij longrevalidatie
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: ZIC bij VieCuri; Digitale hulp; Medische rekenvaardigheid-app, en meer
wondzorg
Innovatieprijs voor gepatenteerde offline gegevensuitwisseling
Duuzame zorg - Diederik Gommers
Passende, duurzame zorg komt er niet vanzelf
Microbioomonderzoek
UMCG opent nieuwe faciliteit voor microbioomonderzoek
beroerte
Testen op je digitale tweeling voor beste behandeling beroerte
wereldwijd
John Halamka, Mayo Clinic Platform: ‘Onze innovaties zijn wereldwijd inzetbaar'
Gegevensuitwisseling
Mandaat EHDS: Nederland verzilvert 4 hoofdposities
Rathenau
Risico’s AI vragen om terughoudendheid in gebruik
Ketenmonitoring hackathon
Proefproject aanvullende ketenmonitoring en -logging afgerond
Volg jij ons al?