Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

UMC Utrecht, St Antonius breiden robotoperaties uit

Het St. Antonius Ziekenhuis en het UMC Utrecht zijn deze maand gestart met het opereren van de eerste patiënten met de nieuwste versie van de Da Vinci Xi robot. Met de aanschaf van twee nieuwe robots (één in het St. Antonius en één in het UMC Utrecht) zijn er nu vijf operatierobots binnen deze regionale Utrechtse samenwerking in gebruik. De ziekenhuizen stellen zo meer patiënten te kunnen opereren met deze minimaal invasieve techniek.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Op 18 juni is in het St. Antonius de eerste patiënt geopereerd met behulp van de nieuwste Da Vinci robot (Xi). Chirurg Anke Smits is sinds 2016 gespecialiseerd in robotchirurgie en voerde de eerste operatie uit met de nieuwe robot. De aanschaf van de nieuwste robot in het St. Antonius Ziekenhuis is mede mogelijk gemaakt door bijdragen van het Fonds Geneeskundige Innovatie én het St. Antonius Onderzoeksfonds. Een fonds dat geld inzamelt voor medisch onderzoek en innovaties in het St. Antonius Ziekenhuis.

Opereren met een robot maakt dat chirurgen nauwkeuriger kunnen werken. Patiënten ervaren minder pijn. Zij herstellen daardoor sneller en kunnen eerder naar huis. Met de robot kan de chirurg verder minuscule bewegingen uitvoeren doordat bewegingen van de specialist in real-time maar verkleind uitgevoerd worden. Ook heeft de nieuwe Da Vinci een driedimensionaal, vergroot beeld en instrumenten met gewrichten die kunnen roteren, een beweging die een menselijke pols niet kan maken. De robot is dus een optimaal verlengstuk van de specialist, aldus beide ziekenhuizen.

Voor meer operaties inzetbaar

De nieuwste versie van Da Vinci robot die het St. Antonius en het UMC Utrecht onlangs aanschaften, is voor meer operaties inzetbaar dan de oudere versie. Zo is de nieuwe robot geschikt voor hoog complexe oncologische robotoperaties, zoals operaties bij alvleesklier-, lever- en darmkanker. Bij darmkanker kan de chirurg met de nieuwe robot zowel de onder- als bovenbuik tijdens dezelfde ingreep opereren, wat noodzakelijk is bij veel van deze operaties. Daarnaast onderzoeken de ziekenhuizen de  mogelijkheden om de nieuwe robots in te zetten in de hart/longchirurgie.

Afgelopen mei meldde het Arnhemse Rijnstate ziekenhuis dat het zijn Da- Vinci robots ook voor een toenemend aantal operaties gebruikt. Het ziekenhuis claimt als eerste ziekenhuis in Nederland patiënten met een littekenbreuk geopereerd met behulp van de operatierobot. Zo kunnen de grotere breuken ook met een kijkoperatie worden hersteld.

Samenwerking met MMC

Behandelteams van het St. Antonius en het UMC Utrecht werken nauw samen voor robotoperaties bij slokdarm-, maag-, lever- en alvleesklierkanker binnen het regionaal samenwerkingsverband waar ook het Meander Medisch Centrum (Amersfoort) deel van uitmaakt. Dat specialisten uit de drie ziekenhuizen als één team in elkaars ziekenhuizen werken is uniek in Nederland. Ze delen niet alleen kennis en expertise, maar bundelen ook operatiecapaciteiten met als doel wachtlijsten te verkorten.

Door te investeren in de nieuwste robot-technologie hopen de ziekenhuizen ook nieuwe medewerkers aan te trekken in een tijd van toenemende personeelsschaarste. Werken met robotchirurgie is volgens de instellnigen zeer geliefd onder OK-assistenten en biedt diverse ergonomische voordelen voor medisch specialisten en OK-assistenten.

Voor toekomstige chirurgen is een opleiding in de robotchirurgie bovendien onmisbaar. Het bestaande internationale opleidingsprogramma van de firma Intuitive Surgical wordt met de nieuwe robots verder ontwikkeld. Daarbij komen chirurgen van over de hele wereld operaties observeren om kennis te delen en zorg verder te verbeteren.

Meer weten over Robotica in de zorg, overige innovaties én de implementatie daarvan? Honderden zorgprofessionals krijgen tijdens de ICT&health World Conference op 22 juni inzichten, antwoorden, handvatten en de beste voorbeelden. Wilt u ook aanwezig zijn? Reserveer dan hier uw (voor de zorg gratis) toegangsticket!

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen